Logo image
Logo image

Cum să păstrăm mirosul frumos al hainelor depozitate?

5 minute
Hainele prind un miros urât în dulap după o vreme? Acest lucru este frecvent, așa că țineți cont de aceste sfaturi pentru ca hainele să nu miroasă urât când sunt depozitate!
Cum să păstrăm mirosul frumos al hainelor depozitate?
Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2023

Cât de enervant este să ne schimbăm în ultimul moment pentru că hainele miros urât? Acest lucru se întâmplă atunci când nu luăm măsuri pentru a menține mirosul frumos al hainelor depozitate.

Mirosul de mucegai indică faptul că hainele au fost depozitate o lungă perioadă de timp. În plus, este posibil ca larvele de molii și acarienii să fi ajuns în haine.

Nu are rost să spălăm rufele dacă le vom în același dulap în care au prins mirosul urât. Mai întâi, trebuie să igienizăm mobilierul, pentru a căpăta un miros plăcut.

Some figure
Puteți crea propriile odorizante pentru a vă parfuma hainele.

De ce se pierde mirosul frumos al hainelor depozitate?

Mulți factori influențează mirosurile pe care hainele le dobândesc in dulap. Deși cele mai frecvente cauze sunt tehnica de spălare inadecvată, uscarea incompletă sau mirosul corporal, condițiile de depozitare pot fi și ele sursa problemei.

Dimensiunea redusă a dulapului, numărul mare de articole depozitate și lipsa curățeniei minuțioase duc la acumularea mirosurilor neplăcute. Pereții și colțurile dulapului care nu sunt întreținute în mod regulat și temeinic sunt habitate ideale pentru dezvoltarea mucegaiului. Indiferent că avem un dressing mare sau un dulap simplu, trebuie să existe o circulație optimă a aerului.

Cum să păstrăm mirosul frumos al hainelor depozitate?

Dacă dulapul este mic și plin de haine, scoaterea pieselor de sezon și depozitarea lor în altă parte reduce mirosul neplăcut. Hainele trebuie să fie curate și bine uscate înainte de a fi depozitate. Pungile vidate funcționează ca adăpost împotriva prafului și moliilor și protejează articolele delicate.

Odorizantele automate și pungile cu flori uscate păstrează mirosul plăcut în dulap. Există și alte trucuri!

Uleiuri esențiale pentru dulapuri cu miros proaspăt

Some figure

Cercetările au arătat utilitatea uleiurilor esențiale în parfumerie. Acest lucru se datorează calității olfactive a acestor substanțe, care încurajează utilizarea lor chiar și cazul detergenților pentru rufe, potrivit revistei Offarm.

Reîmprospătaţi mirosurile, aşezând într-un colţ al dulapului un prosop de hârtie sau un ghem de lână umezit cu 5 picături de ulei esențial. Cedrul sau lavanda contracarează mirosurile urâte și resping moliile.

Descoperiți: 9 recomandări pentru a elimina mirosul urât din mașina de spălat

Agent dezodorizant

Scoateți toate hainele pe care le aveți în dulap și treceți la dezodorizare. Pentru a face acest lucru, aspirați tot praful și apoi pulverizați un agent neutralizator. Dacă spațiul este uscat și aerisit, puteți pune hainele înapoi. Dezodorizantele se găsesc în orice magazin cu articole pentru locuință, dar rețetele naturiste sunt la fel de eficiente.

Într-o sticlă cu pulverizator, combinați părți egale de oțet și apă. Pulverizați amestecul în toate colțurile dulapului pentru a absorbi mirosul.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți benefice. Centrul Național de Informare în Biotehnologie subliniază eficiența acestuia în acțiunile de curățare.

Un experiment publicat de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite a arătat faptul că bicarbonatul de sodiu are o activitate dezinfectantă excelentă, prevenind complicațiile generate de microorganismele apărute din cauza umezelii.

Puneți 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-o cană și lăsați-l să-și facă efectul într-un colț al dulapului. Neutralizarea durează până la 2 luni. La final, aruncați compusul.

Cărbune activ

Medical News Today susțină faptul că acest produs este un absorbant de mirosuri și gaze dăunătoare, bun pentru reglarea umidității în exces. Este adesea folosit în frigidere și în interiorul pantofilor. Acționează și ca dezodorizant in dulap.

Câteva linguri de cărbune activ sub formă de pudră sunt ceea ce aveți nevoie pentru a vă menține hainele depozitate în stare optimă. Puneți cărbunele într-un recipient sau în pungi și puneți-l, cu grijă pentru a nu păta hainele. După o jumătate de oră, va începe aspirarea mirosurilor.

Cedru

Cedrul roșu este un agent dezodorizant prin excelență, așa cum susține subliniază Science and Man Magazine. Publicația evidențiază cât de ușor este de prelucrat acest lemn, motiv pentru care este folosit în mod obișnuit în tâmplărie.

Parfumul și proprietățile sale de absorbție a umezelii sunt utile pentru dulapurile cu haine. Dulapurile din cedru sunt alternativa ideală pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute. Costul acestui mobilier este mai ridicat, dar nu este obligatoriu să cheltuiți banii pentru un dulap din acest lemn. Umerașele din cedru sau bucățile mici de lemn îndeplinesc aceeași funcție.

Săpun solid

Săpunurile parfumate elimină mirosul urât din haine. Înfășurați batoanele de săpun cu o cârpă subțire, astfel încât parfumul să poate intra în haine.

Descoperiți: 8 greșeli care provoacă mirosul urât al hainelor

Bile de vată

Luați bile de vată și înmuiați-le în ulei esențial sau parfum; apoi, puneți-le într-un borcan de sticlă acoperit cu o plasă sau o cârpă subțire. Schimbați vata în fiecare lună.

De asemenea, puteți cumpăra sfere pentru a elimina mirosurile nedorite. Acestea pot fi așezate în dulapuri, în interiorul pantofilor sau în sertare și sunt antibacteriene. Există multe tipuri; cele cu o capacitate mare de absorbție sunt cele cu ulei de arbore de ceai, măr verde și bicarbonat de sodiu.

Dispozitive moderne

Dacă bugetul vă permite, investiția într-un dezumidificator este o idee eficientă. Acest aparat previne mirosurile neplăcute prin eradicarea umezelii, împiedicând formarea mucegaiului.

Mirosul frumos al hainelor depozitate poate fi păstrat mult timp!

Atunci când hainele au dobândit deja un miros urât, vă recomandăm să pulverizați odorizant pentru țesături sau un preparat din cantități egale de apă și vodcă. Lăsați hainele să se usuce la aer curat.

Nu excludeți spălarea hainelor urât mirositoare la un program rapid al mașinii de spălat, amestecând o jumătate de cană de detergent cu o cană de balsam.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguiar N, Barbee S, Rutala W, Sobsey M, Weber D. Actividad antimicrobiana de desinfectantes domésticos y productos naturales frente a posibles patógenos humanos.  Infect Control Hosp Epidemiol.Vol. 21. Núm. 1. pp. 33-8. Estados Unidos; 2000. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10656352/
  • Andrade Torres A, Solís Ramos L. Las bondades del cedro rojo. Revista Ciencia y Hombre. Vol. 17. Núm. 3. México; 2004. https://www.uv.mx/cienciahombre/revistae/vol17num3/articulos/cedro/index.htm
  • Centro Nacional de Información Biotecnológica (2022). Resumen de compuestos de PubChem para CID 516892, bicarbonato de sodio. Recuperado el 27 de noviembre de 2022 de https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-Bicarbonate
  • Huizen J. ¿Cuáles son los beneficios del carbón activado? Medical News Today. Estados Unidos; 2020. https://www.medicalnewstoday.com/articles/es/carbon-activado
  • López Luegon M. Los aceites esenciales. Offarm. Vol. 23. Núm. 7. pp. 88-91. España; 2004. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-los-aceites-esenciales-13064296

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.