Logo image
Logo image

Cum să prepari maioneză de post simplă și gustoasă

3 minute
Încearcă această rețetă delicioasă de maioneză de post și bucură-te de beneficiile sale minunate. Până la urmă, arta culinară vegetariană poate fi încercată și de cei care nu adoptă acest regim alimentar. 
Cum să prepari maioneză de post simplă și gustoasă
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Maioneza de post este un dressing excelent. Aceasta are o consistență ușoară, însă o valoare nutrițională extraordinară. În plus, consumul acestui aliment nu crește nivelul colesterolului rău (LDL) și nici nu îngrașă. Deci, ce mai aștepți? Învață cum să prepari maioneză de post și încântă-ți papilele gustative!

Maioneza obișnuită este un ingredient de bază în multe rețete, cum ar fi aripioarele de pui prăjite sau salata de cartofi. Însă aceasta poate fi folosită și pentru a oferi puțină savoare altor preparate.

Din fericire, avem mai multe opțiuni la dispoziție, pentru toate gusturile și preferințele. Dacă ești vegetarian, îți arătăm mai jos cum să prepari maioneză de post.

Originile maionezei

Some figure

Se spune că maioneza este originară din insula Menorca, mai exact din orașul Mahon, de unde și denumirea preparatului – mahonesa.

Se pare că maioneza datează de la mijlocul secolului XIX. Încă de atunci, acest sos este folosit ca garnitură pentru numeroase preparate.

O emulsie?

Some figure

Da, maioneza este o emulsie. Emulsiile sunt amestecuri omogene solide alcătuite din două lichide. Prin urmare, unul dintre cele două lichide este adăugat picătură cu picătură, fapt care duce la solidificarea produsului.

Fiind o emulsie, maioneza rezultă în urmă dispersării uleiului într-un lichid apos. Produsul final se obține datorită unui ingredient emulgator din gălbenuș numit lecitină. Lecitina înconjoară picăturile mici de ulei care se separă când bați gălbenușul. Astfel, aceasta ajută la reunirea uleiului.

Acestea fiind spuse, cum să prepari maioneză de post dacă nu poți folosi ingredientul cel mai util, oul?

Maioneza și regimul vegetarian

Some figure

Regimul vegetarian este o filosofie bazată pe respectul pentru viața animalelor. Din acest motiv, vegetarienii nu consumă niciun tip de produs din carne sau obținut de la animale. Alimentele interzise sunt carnea, peștele, fructele de mare, laptele, ouăle, mierea și toate celelalte produse de origine animală.

Din acest motiv, persoanele care adoptă o dietă vegetariană se abțin și de la preparatele care conțin alimente provenite de la animale, cum ar fi maioneza. Soluția este modificarea rețetei și înlocuirea ingredientelor cu produse vegetale.

Cum să prepari maioneză de post

Some figure

Modul de preparare a maionezei vegetale nu diferă considerabil de rețeta clasică. Însă este posibil ca acest preparat de post să aibă chiar un gust mai bun.

Înainte de a învăța cum să prepari maioneză de post, trebuie să faci rost de ingredientele de bază: ulei vegetal și lapte provenit din plante. Totodată, poți adăuga sare, oțet și zeamă de lămâie.

Pentru a fi sigur că nu vei da greș, este important ca ingredientele să fie la temperatura camerei. Dacă uleiul este la temperatura camerei, iar laptele de soia este rece, s-ar putea să nu îți iasă maioneza.

Ingrediente

  • Un praf de sare
  • Câteva picături de zeamă de lămâie (cel puțin 3 ml)
  • ¼ cană de lapte vegetal (de preferat de soia)
  • ½ cană de ulei vegetal, de măsline sau de floarea-soarelui (aprox. 180 – 190 g)

Mod de preparare

  • Toarnă în blender laptele vegetal și zeama de lămâie.
  • Procesează ingredientele.
  • Micșorează viteza blenderului și adaugă treptat uleiul.
  • În cele din urmă, amestecul va căpăta consistența dorită, moment în care poți adăuga și sarea.
  • Cel mai bine este să servești maioneza într-un vas de sticlă.  Este recomandat să o consumi în maxim trei zile.

Aceasta este rețeta de bază de maioneză de post. Poți adăuga și alte ingrediente, dacă dorești, în funcție de preparatul cu care servești maioneza. De exemplu, pentru un plus de savoare, poți opta pentru usturoi, puțin coriandru sau pătrunjel.

Totodată, poți adăuga ulei aromat printr-un proces de infuzare. În acest fel, poți îmbogăți produsul final cu arome noi. După cum poți vedea, maioneza este un dressing foarte util, iar varianta de post nu este o excepție de la  regulă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114822

Fuhrman, J., & Ferreri, D. M. (2010). Fueling the vegetarian (vegan) athlete. Current Sports Medicine Reports. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3181e93a6f

Rogerson, D. (2017). Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0192-9


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.