Rețetă de sos de usturoi făcut în casă

· 31 august 2018
Sosul de usturoi merge bine cu multe mâncăruri fierbinți. Rețeta de mai jos este foarte simplă și are mai multe versiuni. 

Tuturor ne plac mujdeiul și alte sosuri de usturoi. Gustul puternic al acestei legume este diminuat datorită celorlalte ingrediente delicioase. În cele ce urmează, poți descoperi o rețetă de sos de usturoi extrem de simplă și gustoasă. În plus, îți oferim încă trei variante apetisante.

Deși există sos de usturoi și în comerț, este mai bine să îl faci singur/ă acasă. În acest fel, vei putea folosi proporțiile dorite și vei avea garanția calității ingredientelor proaspete folosite.

Rețetă de sos de usturoi

Rețetă de sos de usturoi cu ou și muștar

Această rețetă de sos de usturoi este tipica maioneză cu usturoi, cunoscută pentru gustul său picant. Acest preparat poate fi servit ca aperitiv, dar și alături de pește, carne și legume.

După ce l-ai preparat și împachetat corespunzător, poți ține sosul de usturoi în frigider timp de câteva zile. Cantitățile de mai jos sunt pentru 12 porții.

Ingrediente

  • 1 praf de sare
  • 1 ou (25 g)
  • Piper (după gust)
  • 6 căței de usturoi (100 g)
  • 1 cană de ulei (150 ml)
  • ½ lămâie stoarsă (50 ml)
  • ¼ linguriță de muștar (3 g)
  • ¼ linguriță de ardei iute măcinat (3 g)

Mod de preparare

  1. Curăță și pisează usturoiul.
  2. Adaugă zeama de lămâie și amestecă folosind telul.
  3. În timp ce amesteci, adaugă oul și condimentele (muștar, sare, piper). 
  4. Continuă să amesteci și adaugă uleiul, pentru a obține textura de maioneză.
  5. Toarnă sosul într-o sosieră și servește-l cu biscuiți, pâine proaspătă sau prăjită, țelină, morcovi, etc. 

Alte trei versiuni ale sosului de usturoi

Sos de usturoi copt

Rețetă de sos de usturoi cu iaurt

Iată încă o rețetă de sos de usturoi făcut în casă! Usturoiul copt dă o savoare de produs preparat termic, însă de această dată nu mai sunt adăugate și ouă. Acest mujdei se poate servi cu cartofi copți, dar și cu diverse surse de proteine sau legume. 

Ingrediente

  • Arpagic pentru decor
  • Sare și piper (după gust)
  • 1 cană de smântână (200 ml)
  • 2 căpățâni de usturoi (120 g)
  • ½ cană de ulei de măsline (100 ml)

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. 
  2. Taie cu un cuțit partea de jos a căpățânilor, lăsând cățeii de usturoi expuși, însă fără să cureți coaja.
  3. Adaugă sare și ulei pe bulbi și înfășoară-l pe fiecare în folie de aluminiu.
  4. Lasă usturoiul să se coacă timp de 20 – 25 de minute sau până se simte moale la atingere. 
  5. Lasă-l să se răcească, apoi curăță-l de coajă.
  6. Procesează toate ingredientele în blender (în afară de arpagic) până obții un amestec cremos.
  7. Taie mărunt arpagicul și adaugă-l pentru a decora sosul.
  8. Toarnă mujdeiul într-o supieră și servește-l cu biscuiți, pâine proaspătă sau prăjită, țelină, morcovi, etc.

Rețetă de sos de usturoi cu iaurt

Această rețetă de sos de usturoi este foarte delicioasă datorită iaurtului din compoziția sa, un ingredient care te ajută să prepari o maioneză mai sănătoasă.

Ingrediente

  • 4 căței de usturoi (50 g)
  • 1 iaurt natural (150 g)
  • Zeama unei lămâi (50 g)
  • Pătrunjel (după gust)

Mod de preparare

  1. Pisează usturoiul în blender și adaugă zeama de lămâie. 
  2. Adaugă iaurtul și amestecă.
  3. Toacă pătrunjelul și presară-l deasupra.
  4. Toarnă sosul într-o supieră și servește-l cu pâine prăjită sau alte alimente pe care îl poți unge pentru a-l savura.

Sos Bechamel cu usturoi

Rețetă de sos de usturoi Bechamel

Sosul Bechamel este baza acestei rețete cu usturoi. Preparatul de mai jos are o textură mătăsoasă și un gust surprinzător de puternic. Acest sos poate fi turnat peste cartofi sau servit alături de alte mâncăruri fierbinți.

Ingrediente

  • 6 căței de usturoi (100 g)
  • 1 gălbenuș de ou (10 g)
  • Sare și piper (după gust)
  • 1 cană de lapte integral (200 ml)
  • 2 linguri de unt (20 g)
  • 1 lingură de făină de grâu (10 g)
  • 300 ml de ulei de măsline (1½ cană)

Mod de preparare

  1. Toacă usturoiul cât poți de mărunt.
  2. Topește untul în tigaie la foc mic.
  3. Adaugă făina și călește usturoiul. Este important să amesteci bine făina, pentru ca sosul să nu se simtă crud la gust.
  4. Adaugă laptele și continuă să amesteci, evitând formarea cocoloașelor.
  5. Stinge aragazul și adaugă gălbenușul, amestecând în continuare. Lasă sosul să se îngroașe puțin pentru ca oul să nu se solidifice.
  6. Adaugă sare și piper după gust.