Cum să previi daunele cauzate de umiditate - Doza de Sănătate
 

Cum să previi daunele cauzate de umiditate

Daunele cauzate de umiditate fac ravagii asupra sănătății și casei tale? Nu-ți face griji, deoarece există o soluție! Articolul de astăzi conține câteva recomandări pentru a reduce umiditatea din casă.
Cum să previi daunele cauzate de umiditate

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Daunele cauzate de umiditate reprezintă o problemă în multe gospodării. Apa este o resursă de neprețuit, dar umiditatea excesivă poate provoca probleme de sănătate. Acesta este motivul pentru care am dedicat articolul de astăzi sfaturilor despre prevenirea daunelor cauzate de umiditate.

Un studiu al Universității Politehnice din Valencia indică faptul că primul pas pentru a scăpa de umiditate este determinarea originii. Aflarea tipului de problemă cu care ai de-a face este esențială.

Condens și umiditate

Umezeala apare sub diferite forme în casă. Un articol din revista INVI enumeră diferitele tipuri de umezeală din gospodărie, în funcție de originea lor:

  • De la etaj
  • Accidental
  • Atmosferic
  • Din cauza construcției
  • Condens

Autorii articolului menționat mai sus afirmă faptul că umezeala din cauza condensului este atât o cauză, cât și un efect al producerii proceselor organice. De asemenea, indică faptul că pune în pericol sănătatea oamenilor și dăunează materialelor din locuințe.

Femeie care evaluează daunele cauzate de umditate
Mucegaiul apare din cauza umidității, deoarece aceasta promovează creșterea microorganismelor.

Ce cauzează umiditatea?

Umiditatea prin condensare apare atunci când temperatura vaporilor ajunge la punctul de rouă. Aceștia intră în contact cu suprafețe reci din interiorul casei.

Articolul menționat anterior, din Jurnalul INVI, propune o metodă prin care putem calcula punctul de rouă al maselor de aer încărcate cu vapori din interiorul caselor. Pentru a face acest lucru, este suficient să corelezi următoarele variabile prin formule specifice:

  • Presiunea de vaporizare
  • Temperatura aerului interior
  • Presiunea de saturație

Cum să previi daunele cauzate de umiditate

Petele negre de pe tavan sau pereții casei ar putea indica prezența mucegaiului. În plus, fii prudent dacă există picături de abur sau apă pe ferestre și un miros puternic de mucegai, deoarece există șanse mari ca umezeala provocată de condens să-ți invadeze casa.

Există soluții, așa că nu-ți face griji!

1. Usucă hainele în aer liber

În zilele ploioase sau reci, uscăm hainele în interior, iar acest lucru poate genera umiditate în anumite zone. Este mai bine să le usuci în spații exterioare bine ventilate, ori de câte ori este posibil, pentru a preveni umezeala provocată de condens.

2. Aerisește încăperile

Este normal ca mucegaiul să se formeze în camerele cele mai interioare ale casei. Acesta este motivul pentru care trebuie să deschizi toate ferestrele casei timp de 10 minute cel puțin de două ori pe zi.

3. Izolează ferestrele, tavanele și pereții

Poate că cel mai eficient mod de a preveni umiditatea în interiorul casei este izolarea ferestrelor, a tavanelor și a pereților. În plus, un sistem de izolare termică te poate ajuta să:

  • Păstrezi un aer mai sănătos și mai curat în interiorul casei
  • Împiedici pătrunderea frigului
  • Menții temperatura interioară stabilă, astfel încât să nu ai nevoie de aerul condiționat
  • Previi scurgerile de căldură

4. Folosește dezumidificatoare pentru a preveni deteriorarea cauzată de umiditate

Acest lucru îți va permite să reduci umiditatea casei și să previi eroziunea elementelor metalice pe care umezeala le-ar putea deteriora.

Dezumidificator pentru locuință
Dezumidificatoarele sunt dispozitive tehnologice care pot menține o casă uscată.

5. Echilibrează temperatura interioară

Acest tip de umiditate va spori dacă temperatura din interiorul casei este mult mai mare decât cea din exterior. Prin urmare, încearcă să păstrezi temperatura interioară în jur de 20 grade Celsius.

Daunele cauzate de umiditate sănătății

Într-un studiu efectuat asupra umidității, cercetătorii avertizează despre relația puternică dintre sănătate și umiditate. Potrivit acestora, a trăi sau a lucra într-o locuință umedă vă crește șansele de probleme respiratorii, printre altele.

Bolile majore includ astmul, durerile în gât și răcelile. În plus, umiditatea poate duce la senzații de oboseală extremă și poate provoca dureri de cap. Astfel, specialiștii recomandă evitarea mediilor umede. Este important să recurgi la procedura adecvată pentru rezolvarea problemelor de umiditate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Revista INVI, Vol. 20, Núm. 55. Evaluación de la humedad por condensación al interior de las viviendas sociales. Chile 2005; 154-165.
  • Universidad politécnica de Valencia.  Pipiraite, Toma. Humedades en edificación: estudio desde su origen hasta la actualidad, y aplicaciones contemporaneas. España 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.