Cum să previi părul crescut sub piele
Firele de păr crescute sub piele reprezintă fire care au fost îndepărtate și au crescut din nou, însă de data aceasta sub piele. Atunci când se întâmplă acest lucru, apare, de obicei, și o ușoară durere sau inflamație. De asemenea, vor apărea și umflături pline cu puroi în locul unde se află foliculul de păr. De aceea, este important să știi cum să previi părul crescut sub piele.
Parul crescut sub piele poate afecta orice persoana care se epilează pe corp. Nu contează dacă îndepărtezi părul nedorit cu un aparat de ras, cu penseta sau cu ceară. Firele de păr cresc sub piele mai des în cazul firelor groase și aspre, asemănătoare celor din barba unui bărbat.
Oricine poate avea păr crescut sub piele oriunde pe corp, acolo unde firele au fost în prealabil îndepărtate. Firele crescute sub piele pot apărea pe față, scalp, axilă, brațe, zona pubiană și picioare.
Deși fire de păr crescute sub piele nu prezintă, de obicei, niciun risc pentru sănătate, acestea pot fi supărătoare, având un aspect inestetic.
De ce apar firele de păr crescute sub piele?
Factorul care determină creșterea firelor de păr sub piele este structura părului în sine și direcția în care acesta crește. De exemplu, foliculii de păr curbați facilitează reintrarea firului în piele după îndepărtarea acestuia.
Atunci când anumite fire de păr încep să crească din nou, acestea cresc sub piele. Unele dintre aceste fire sunt foarte ascuțite după folosirea lamei de ras. Acest lucru tinde să se întâmple mai ales atunci când părul este uscat în momentul epilării.
Atunci când îndepărtezi firele de păr cu penseta, ai mai multe șanse să te confrunți cu părul crescut sub piele. Acest lucru se întâmplă deoarece, de obicei, sunt lăsate în urmă fragmente mici de păr. Acestea încep să crească sub piele. În plus, există o probabilitate mai mare de a dezvolta fire de păr crescute în piele atunci când tegumentul este încălzit sau strâns înainte și în timpul îndepărtării părului.
Cum să previi părul crescut sub piele
Cea mai bună modalitate de a preveni părul crescut sub piele este evitarea epilării. Ființele umane au păr pe fiecare zonă a corpului, cu excepția tălpilor, a palmelor mâinilor și a mucoaselor. Părul este acolo pentru a proteja pielea și nu în scopuri estetice.
Părul protejează corpul de praf, murdărie, soare și vânt. De asemenea, firele de păr joacă un rol important în apărarea împotriva bacteriilor și a altor microorganisme. Acestea ajută la izolarea corpului și la reglarea temperaturii acestuia.
Citește mai mult:
Părul de pe corpul nostru absoarbe transpirația, astfel încât aceasta să nu provoace iritații sau erupții cutanate. De asemenea, firele de păr redirecționează transpirația către alte zone ale corpului care au nevoie de hidratare sau fac acest lucru pentru a păstra uscate anumite regiuni.
Îți recomandăm:
Așa cum am menționat anterior, îndepărtarea părului afectează creșterea naturală a firelor. Evitarea îndepărtării părului este cea mai bună metodă de a preveni părul crescut sub piele.
Și totuși…
Mulți oameni nu doresc să aibă păr pe corp. Prin urmare, există anumite măsuri utile ca să previi părul crescut sub piele după epilare. Cele mai recomandate metode pentru a scădea probabilitatea de a dezvolta fire de păr crescute sub piele includ:
- Exfolierea regulată. Acest lucru permite porilor să rămână curați și să hidrateze pielea. De asemenea, exfolierea facilitează îndepărtarea părului și oferă rezultate mai bune.
- Hidratarea corespunzătoare a pielii. Dacă nu bei suficientă apă, pielea ta devine mai aspră și mai uscată. Pielea aspră împiedică firele noi să o penetreze și să crească corect.
- Pregătirea pielii cu apă caldă și gel de duș înainte de îndepărtarea părului. Înainte de a îndepărta părul, trebuie să-ți umezești bine pielea cu apă caldă și gel de duș. Acest lucru ajută la deschiderea porilor și scade probabilitatea de apariție a firelor de păr crescute sub piele.
- Aplicarea de loțiuni. Este bine să aplici un gel sau o cremă hidratantă înainte de epilare. Acest produs hidratează pielea și înmoaie părul.
- Folosirea lamei potrivite. Cel mai bine este să nu folosești aceeași lamă de ras de mai mult de trei ori. După mai multe utilizări, lama se tocește și poate deteriora pielea. Numărul de lame ale aparatului de ras nu contează. Fiecare persoană ar trebui să încerce câteva tipuri diferite de aparate și să decidă care este cel mai potrivit pentru ea.
- Frecvența epilării. Pentru a preveni apariția firelor de păr crescute sub piele, ar trebui să te epilezi o dată la două zile. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să o faci cât mai des.
- Epilarea corectă. Lama de ras trebuie să fie folosită în aceeași direcție în care crește părul. Acest lucru nu modifică creșterea naturală a firelor, așa cum o face folosirea lamei împotriva sensului de creștere a părului.
- Strângerea pielii. Evită cu orice preț să-ți strângi pielea în timpul îndepărtării părului. Acest lucru face ca părul să se retragă și firul să devină mai gros.
- Curățarea corectă. După ras, lama trebuie clătită bine. De asemenea, trebuie să clătești foarte bine zona care a fost epilată, apoi să aplici o cremă hidratantă pentru piele sensibilă sau o loțiune specială după ras.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vellos encarnados. Mayoclinic, en línea: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893.
- Porriño, ML, Sánchez, J, Almodóvar, A, García, JM, Arias, S, & Carriel, V. (2014). El folículo piloso: una importante fuente celular en ingeniería tisular. Revista argentina de dermatología, 95(1), 38-46. Recuperado en 11 de julio de 2020, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2014000100008&lng=es&tlng=es.
- Pelos encarnados en la barba (Pseudofoliculitis de la barba). 2019. Merck and Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/breve-informaci%C3%B3n-trastornos-de-la-piel/trastornos-del-pelo/pelos-encarnados-en-la-barba.
- Khanna, N., Chandramohan, K., Khaitan, BK y Singh, MK (2013). Foliculitis posterior a la depilación: una evaluación clínico-patológica. Revista Internacional de Dermatología, 53 (7), 849–854. https://doi.org/10.1111/ijd.12056.
- Larissa Hirsch, MD (2019). La piel, el cabello y las uñas. The Nemours Foundation. https://www.nemours.org/welcome.html?utm_source=khreview&utm_medium=nem&utm_campaign=larissa-hirsch.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.