Logo image
Logo image

Cum să previi ulcerul gastric

4 minute
Pentru a preveni ulcerul gastric, trebuie să îți schimbi obiceiurile și să pui în practică anumite recomandări pentru un stil de viață sănătos. Mai jos, îți explicăm ce trebuie să faci. Citește mai departe pentru a descoperi!
Cum să previi ulcerul gastric
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ulcerele gastroduodenale sunt destul de frecvente. De fapt, se observă o rată ridicată de recurență în rândul pacienților. Prin urmare, este important să știi cum să previi ulcerul gastric. Un procent redus de pacienți care suferă de ulcer gastric pot manifesta complicații precum sângerările și perforațiile, care pot pune viața în pericol. Aceasta nu este o problemă minoră.

Ce sunt ulcerele gastrice?

Ulcerele gastrice sunt defecte sau răni la nivelul mucoasei interne a stomacului sau a duodenului (porțiunea intestinului subțire care vine după stomac). De asemenea, acestea sunt numite deseori ulcere peptice.

Ulcerele gastrice se dezvoltă și cresc în dimensiune din cauza activității sucurilor gastrice. Boala este asociată cu doi factori principali: infecțiile bacteriene cu Helicobacter pylori și utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS).

Majoritatea persoanelor care au un ulcer gastric nu vor manifesta simptome sau vor suferi doar de dispepsie:

  • Durere în profunzimea stomacului
  • Arsuri la stomac sau în capul pieptului
  • Intoleranță alimentară cu eructații și distensie abdominală
  • Greață și vărsături

Complicațiile ulcerului gastric includ sângerări, penetrare, perforație și obstrucție. Prevalența lor a scăzut în ultimele decenii, datorită identificării și tratării bacteriei H. pylori.

Citește mai mult:

Ulcerul gastric: simptome și remedii

Some figure
Bacteria H. pylori este un factor determinant în apariția ulcerelor gastrice și duodenale.

Ce factori cresc incidența ulcerului gastric?

Unul dintre factorii determinanți este infecția gastrică cu Helicobacter pylori. Între 85% și 100% dintre pacienții cu ulcer gastroduodenal testează pozitiv la bacteria Helicobacter pylori  în stomac sau duoden.

În mod similar, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, indometacina, diclofenacul, piroxicamul și naproxenul, alături de alte substanțe, cum ar fi țigările și alcoolul, reprezintă un factor de risc. Riscul crește progresiv cu cât o persoană folosește mai mult timp medicamente antiinflamatoare.

De asemenea, experții știu că există o predispoziție a familiei la ulcer. Însă această predispoziție trebuie combinată cu obiceiuri nesănătoase pentru a ajunge la îmbolnăvire. De exemplu, consumul anumitor alimente și băuturi poate provoca disconfort gastric. urmarea unei diete sănătoase care include multe fructe, legume și fibre îți poate reduce riscul de a suferi de ulcer gastric.

În plus, rolul stresului în formarea ulcerelor este controversat. Există unele dovezi ce arată că stresul poate contribui la dezvoltarea ulcerelor, precum și la vindecarea parțială și recurența crescută.

Cum să previi ulcerul gastric

Am decis să împărtășim câteva recomandări pe care le poți respecta pentru a preveni ulcerul gastric. Aceste sfaturi sunt încadrate în contextul obiceiurilor sănătoase și al măsurilor terapeutice medicale susținute de dovezi științifice:

  • Evită utilizarea aspirinei ori de câte ori este posibil. Specialiștii din domeniul medical ar trebui să ia în considerare prescrierea cu atenție a aspirinei la pacienții cu antecedente de ulcer gastric. În mod similar, aceștia ar trebui să opteze întotdeauna pentru cele mai mici doze posibile, iar pacienții trebuie să ia întotdeauna pastilele la masă. Dacă ai nevoie de analgezice, ar trebui să optezi întotdeauna pentru acetaminofen.
  • Pentru pacienții cu antecedente de ulcer care trebuie să continue să ia aspirină sau alt AINS, experții recomandă un tratament concomitent cu un inhibitor al pompei de protoni (de exemplu, omeprazol).
  • Tratează infecția cu H. pylori cu antibiotice. Multe dintre antibioticele uzuale nu au reușit să distrugă bacteriile. Regimul de tratament selectat trebuie să ia în considerare tiparele de rezistență ale acestei bacterii. Din acest motiv, una dintre opțiunile pe care medicii le aleg este combinația de claritromicină și amoxicilină administrată timp de 14 zile.
  • Evită țigările și limitează consumul de alcool.
  • Schimbă-ți dieta. Evită ciocolata, alimentele grase, prăjiturile, cafeaua, citricele și alimentele prea picante sau condimentate. Deși experții știu că aceste alimente nu cauzează în mod direct ulcere gastrice, le pot agrava.
  • Evită creșterea în greutate.

Citește mai mult:

Colita ulcerativă: o boală încă necunoscută

Some figure
Dispepsia este un set de simptome ce apar la nivelul sistemului digestiv superior și care indică prezența unui ulcer.

Măsurile preventive sunt importante pentru a evita reapariția ulcerului gastric

Pacienții care au suferit de ulcer gastric trebuie să adopte majoritatea măsurilor de prevenție recomandate în acest articol. Mai presus de toate, aceștia ar trebui să evite administrarea de AINS și fumatul.

În plus, medicul specialist trebuie să verifice eradicarea bacteriei H. pylori. Pacientul nu poate decide singur. De fapt, medicul trebuie să efectueze anumite teste pentru a confirma existența bacteriei, precum și pentru a evalua rezistența la antibiotice a acesteia. După finalizarea acestui proces, medicul va stabili protocolul de tratament necesar.

Deși obiceiurile sănătoase, reducerea stresului și stilurile alimentare nu sunt factori cauzali, acestea pot îmbunătăți simptomele sau pot preveni agravarea dispepsiei. Pe scurt, nu există modalități magice ca să previi ulcerul gastric. Acest lucru necesită angajament, persistență și schimbările ale stilului de viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Nimish B., Peptic ulcer disease: Epidemiology, etiology, and pathogenesis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-epidemiology-etiology-and-pathogenesis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=4~150&usage_type=default&display_rank=4
  • Zambrano-Plata, Gloria Esperanza, et al. “Prevalencia de los factores de riesgo para cáncer gástrico en universitarios.” Revista Ciencia y Cuidado 11.1 (2014): 16-26.
  • Nimish B., Peptic ulcer disease: Clinical manifestations and diagnosis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-clinical-manifestations-and-diagnosis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
  • Nimish B., Peptic ulcer disease: Treatment and secondary prevention, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-treatment-and-secondary-prevention?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Fallone C. and cols., The Toronto Consensus for the Treatment of Helicobacter pylori Infection in Adults, Gastroenterology 2016;151:51-69.
  • Ganfornina Andrades, Ana. “El estrés y el sistema digestivo.” (2017).
  • Morilla Morilla, Ana. “Epidemiología, diagnóstico molecular y estudio de resistencias de Helicobacter pylori.” (2018).
  • Ichiyanagui Rodríguez, Carlos Enrique. “Epidemiología de la hemorragia digestiva.” Acta médica peruana 23.3 (2006): 152-155.
  • National Institute for health and care excellence (NICE). Gastro-oesophageal reflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. Clinical guideline [CG184]Published date: 03 September 2014 Last updated: 18 October 2019.
  • NIH Consensus Conference. Helicobacter pylori in peptic ulcer disease. NIH Consensus Development Panel on Helicobacter pylori in Peptic Ulcer Disease. JAMA. 1994;272(1):65-69.
  • Li LF, Chan RL, Lu L, et al. Cigarette smoking and gastrointestinal diseases: the causal relationship and underlying molecular mechanisms (review). Int J Mol Med. 2014;34(2):372-380. doi:10.3892/ijmm.2014.1786.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Tratamiento para las úlceras pépticas (úlceras gástricas), retrieved on 28 July 2020. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/ulceras-pepticas/tratamiento#paciente

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.