Cum să recunoașteți și să înțelegeți pubertatea
 

Cum să recunoașteți și să înțelegeți pubertatea

Dacă aveți un copil adolescent și vreți să aflați mai multe despre această etapă, citiți acest articol!
Cum să recunoașteți și să înțelegeți pubertatea

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pubertatea este o perioadă în care au loc schimbări fizice și fiziologice, dar și sociale și emoționale. Debutează între 11 și 13 ani și se întinde până la 18-19 ani. Aceste transformări definesc și pun bazele dezvoltării personale. Cum să recunoașteți și să înțelegeți pubertatea la proprii copii?

Etapa pubertății testează rezervele de înțelegere și toleranță pe care le au părinții. Și, așa cum se întâmplă de obicei cu orice tip de părinte, dragostea și răbdarea vor fi cele mai bune ghiduri pentru a conduce vârtejul de emoții care zguduie copilul la sosirea pubertății.

Cum să recunoașteți pubertatea?

Pubertatea aduce schimbări fizice evidente, dar nici cele emoționale nu sunt de neglijat.

Transformări fiziologice

Există o relație între activitatea endocrină și sistemul osos, care se va reflecta în creșterea rapidă. Hormoni precum tiroxina și insulina vor influența creșterea în înălțime.

GH (hormonul de creștere) este cheia în creșterea longitudinală. Hormonii tiroidieni, androgenii suprarenali și steroizii sexuali gonadici afectează maturarea osoasă. Esențiale vor fi sosirea primei menstruații și poluția nocturnă.

Cum să înțelegeți pubertatea la fete

Modificări fizice

Schimbările fizice sunt cele mai evidente și cele care provoacă cea mai mare surpriză în rândul rudelor și al străinilor. Se întâmplă într-un timp foarte scurt și conferă corpului un aspect complet diferit față de cel dinainte de începerea pubertății. Noua înfățișare devine un motiv de atracție și seducție, iar pe această bază apare interesul pentru sex.

Dezvoltarea sânilor la fete și creșterea pubertară la ambele sexe reflectă o creștere accelerată. Băiatul câștigă masă musculară, iar pelvisul fetei crește în lățime.

Aspecte psihologice

Schimbările de dispoziție vor deveni frecvente, iar relația cu părinții va deveni variabilă: de la dependență, la distanță, neîncredere și dezinteres. Gândirea abstractă și iluziile vocaționale se află la cheremul impulsurilor.

Aspecte sociale

Cercul de prieteni este fundamental pentru adolescent. Este spațiul pentru dezvoltare și realizare. Dacă ești nesigur în privința aspectului tău, alături de prieteni buni aceste temeri se risipesc.

Este, de asemenea, spațiul ideal pentru a interacționa cu sexul opus. Apar întâlnirile amoroase.

Cum să înțelegeți pubertatea

Nu este ușor să navighezi pe valurile amețitoare ale pubertății. Imaginea corporală face ravagii în mintea adolescentului. A fi aproape și a ne susține copiii în această etapă este esențial pentru a-i ajuta să spargă gheața, astfel încât să poată intra în viață cu un pas ferm.

1. Înțelegerea

Pentru a fi ceea ce ne dorim să fim, este necesar să lăsăm în urmă o parte din viața noastră. Acest lucru necesită curaj și maturitate pentru a face față situațiilor care pot depăși capacitatea adolescentului. Răspunsul natural la aceasta este o anumită încăpățânare.

Să fim înțelegători, pentru că este important să înveți din greșeli, dar nu este bine să greșești singur. Învățarea este o relație bazată pe dialog, așa că haideți să fim aproape de copiii noștri.

Suntem aici pentru a oferi sprijin. Deși tăcerea încăpățânată nu se poate traduce în cuvinte, cel mai probabil se va traduce într-o îmbrățișare puternică.

2. Părinții au fost și ei adolescenți

Să nu uităm niciodată că am fost și noi adolescenți. Prin urmare, să nu judecăm după criteriul anilor și experienței. Ceea ce știm astăzi am învățat acolo, în incertitudinea, în îndoiala dintre ceea ce se cuvine și ceea ce este greșit.

Să ne amintim ce am ratat. Îl poate ajuta pe copilul nostru. Pe de altă parte, nu trebuie să-l copleșim, făcând atmosfera oarecum irespirabilă din cauza fricilor și temerilor. Copilul încearcă să fie independent. Trebuie să înțelegem că ceea ce am învățat provine din greșeli.

3. Comunicare

Comunicarea cu fiul sau fiica la pubertate este cea mai mare provocare. Întrucât simte că se confruntă cu o mare de dificultăți, presupune că a vorbi despre proiectul său cu părinții îi ia energia și determinarea.

În acel moment, discuția cu el sau ea poate fi inutilă. O va simți ca pe o intruziune.

Cuvintele trebuie să apară în momentul flexiunii. Studiile dezvăluie că băiatul va merge mai mult la mamă decât la prieteni, spre deosebire de fată, care are tendința de a discuta mai mult cu prietenele eu.

Creați spații pentru a trata subiecte precum alcoolul, tutunul sau drogurile și complicațiile care derivă din dependență. Simbolurile independenței și rebeliunii au fost create pe baza consumului lor și a desfrânării pe care le provoacă. Nu ratați ocazia de a introduce subiecte precum moderarea și autocontrolul.

4. Timp petrecut împreună

Mai devreme sau mai târziu, copiii vor pleca de acasă și își vor întemeia o familie. Așadar, cât sunt alături de noi, să profităm de ocazie pentru a petrece cele mai bune momente alături de ei. Mese speciale, filme preferate, plimbări în familie…

Să planificăm întâlniri cu prietenii familiei sau verișorii. Întâlnirile cu bunicii includ farmecul poveștilor care i-au ajutat să ajungă un munte de înțelepciune.

5. Respect ca să înțelegeți pubertatea

Copiii adolescenți sunt hipersensibili la întrebări. Întotdeauna cred că fac totul bine. Lăsați-i să-și cunoască limitele. Vom ști că a sosit momentul să intervenim când vor fi mai absorbiți de sine decât de obicei.

Trebuie să evităm să spunem „ți-am spus eu” și să punem înainte „încearcă din nou”. Merită să o cităm pe regretata Arminda Aberastury (Buenos Aires, 1910-1972):

„Până astăzi, studiul adolescenței s-a concentrat doar pe adolescent. Această abordare va fi întotdeauna incompletă dacă nu se ține cont de cealaltă latură a problemei: ambivalența și rezistența părinților de a accepta procesul de creștere.”

Tată cu fiul său

De la pubertate până la conștiința schimbării: cum să înțelegeți pubertatea

Există multe mituri despre adolescență alimentate de mass-media și rețelele de socializare. S-a construit imaginea unui băiat sau a unei fete care se afirmă doar prin valori superficiale.

Filmele, televiziunea și cultura pop supraexploatează imaginea adolescenților rebeli fără motiv. Este imperativ să vorbim despre asta cu copiii pentru ca această etapă să fie asumată cu maturitate, fără conflicte artificiale.

Copiii nu trebuie neapărat să îndeplinească rolul pe care societatea pare să-l atribuie. Este adevărat că se produc schimbări, dar, dacă există comunicare și înțelegere, este foarte probabil ca acestea să fie încorporate în procese naturale și chiar anecdotice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.