Cum să scapi de durerile de stomac cu 6 tratamente naturale
Dacă avem dureri de stomac comune, nu este necesar sa mergem la medic pentru a le calma. Există mai multe remedii naturale ale căror proprietăți reglează pH-ul stomacului. În acest fel, poți să scapi rapid de durerile de stomac.
În acest articol, dorim să vă împărtășim 6 alternative interesante pe care puteți să le pregătiți acasă ori de câte ori vă afectează durerea de stomac. Luați notițe!
Durerea de stomac
Durerile de stomac se mai numesc și indigestie sau dispepsie, așa cum se arată în acest studiu al Universității din Montevideo. Este un set de simptome care este produs de consumul de mese copioase și iritante.
Durerea de stomac este descrisă ca disconfort în abdomenul superior. Aceasta poate fi însoțită de o senzație de greutate, eructație și inflamație vizibilă. Alte simptome comune în dispepsie sunt următoarele:
- Stare de rău
- Vărsături
- Aciditate
- Flatulență
- Crampe abdominale
- Lipsa poftei de mâncare
- Diaree sau constipație
Nu este o problemă serioasă și dispare de la sine în câteva ore. Cu toate acestea, uneori poate prezenta complicații, avertizându-ne asupra unei boli digestive mai grave care trebuie analizată de medic.
Tratamente naturale ca să scapi de durerile de stomac
Această problemă de sănătate apare din cauza consumului de alimente grase sau meselor copioase. Consumul de alimente foarte condimentate sau mâncatul prea rapid poate provoca și el acest inconvenient. În acest sens, remediile care favorizează digestia alimentelor vor ajuta la ameliorarea disconfortului.
1. Ceai de mentă
Proprietățile medicinale ale frunzelor de mentă sunt celebre. Acestea sunt folosite pentru a ameliora problemele legate de digestia proastă sau sindromul colonului iritabil, așa cum a confirmat acest studiu realizat de Universitatea din South Alabama.
Ingrediente
- 1 linguriță de frunze de mentă (5 g)
- 1 pahar cu apă (200 ml)
Pregătire
- Puneți o linguriță de frunze de mentă într-un pahar cu apa clocotită.
- Acoperiți băutura și așteptați timp de 10 minute.
- Strecurați ceaiul.
Mod de consum
- Beți o cană de infuzie la 30 de minute după masă.
- Consumați ceaiul de până la 3 ori pe zi.
Recomandăm: 6 remedii naturale pentru a curăța stomacul
2. Ceai de mușețel
Florile de mușețel servesc ca tonic digestiv și liniștitor, așa cum a confirmat această cercetare efectuată de Case Western Reserve University. Sunt blânde cu stomacul, previn formarea ulcerelor și favorizează digestia pentru a calma simptomele de stomac deranjat.
Ingrediente
- 1 linguriță de flori de mușețel (5 g)
- Un pahar cu apă (200 ml)
- 1 lingură de miere (25 g)
Pregătire
- Puneți florile de mușețel într-o cană de apă clocotită și acoperiți băutura.
- Așteptați 10 minute, strecurați și adăugați mierea.
Mod de consum
- Consumați infuzia după mese copioase.
- Dacă simptomele persistă, beți ceaiul de până la 3 ori pe zi.
3. Ceai de ghimbir și lămâie
Lămâia conține compuși digestivi care reduc durerea și inflamația, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea din Messina (Italia). Ghimbirul ameliorează problemele gastrice, așa cum se arată în acest studiu al Universității de Științe Medicale Shahid Beheshti (Iran).
Aceste proprietăți contracarează tulburările gastrice. De asemenea, previn refluxul acid și gastrita.
Ingrediente
- 1 linguriță de ghimbir ras (5 g)
- 1 pahar cu apă (200 ml)
- 2 linguri de suc de lămâie (30 ml)
- 1 lingură de miere (25 g)
Pregătire
- Puneți ghimbirul ras într-un pahar cu apă și fierbeți-l.
- După 3 minute, luați vasul de pe foc și așteptați 10 minute.
- Strecurați băutura și adăugați sucul de lămâie și mierea.
Mod de consum
- Beți o cană de infuzie atunci când simțiți dureri de stomac.
- Repetați consumul de 2 ori pe zi, până când simțiți o îmbunătățire.
4. Ceai de roiniță
Roinița tratează colicile digestive. De asemenea, calmează inflamația care apare din cauza refluxului gastroesofagian, conform acestei cercetări realizate de Cape Fear Valley Health System (Statele Unite).
Proprietățile sale neutralizează aciditatea care produce arsuri în partea superioară a abdomenului. În acest fel, este facilitată digestia alimentelor iritante.
Ingrediente
- 1 linguriță de roiniță (5 g)
- 1 pahar cu apă (200 ml)
Pregătire
- Puneți o linguriță de plantă într-un pahar cu apă.
- Fierbeți planta, apoi lăsați infuzia să stea la temperatura camerei timp de 10 minute.
- Strecurați și aruncați reziduurile de plante.
Mod de consum
- Beți ceaiul după mese copioase sau iritante.
- Consumați-l de 2 ori pe zi dacă considerați că este necesar.
Recomandăm: 6 alimente pentru ulcer la stomac
5. Suc de ananas
Datorită conținutului său de bromelaină, un tip de enzimă digestivă, sucul de ananas poate servi drept soluție pentru inflamație, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea Sri Ramachandra (India). Consumul acestuia previne durerile de stomac și reglează activitatea digestiva. În plus, ajută la prevenirea excesului de aciditate și acumulării de deșeuri.
Ingrediente
- 3 felii de ananas
- ½ pahar cu apă (100 ml)
Pregătire
- Puneți feliile de ananas în blender și procesați-le cu o jumătate de pahar de apă.
- Asigurați-vă că obțineți o băutură fără cocoloașe și serviți-o în liniște.
Mod de consum
- Beți sucul după ce ați mâncat mâncăruri grele.
- Consumați-l de 2 ori pe zi.
6. Bicarbonat de sodiu ca să scapi de durerile de stomac
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient comun în bucătăriile a milioane de oameni din întreaga lume. Pe lângă faptul că este un mare aliat în curățarea locuinței, ajută și la ameliorarea unora dintre simptomele dispepsiei, în special a arsurilor la stomac. Fiind un compus alcalin, neutralizează aciditatea stomacului.
Este necesar să consumați acest remediu cu moderație, deoarece dozele mari pot fi dăunătoare sănătății. Consumul de doze mari de bicarbonat de sodiu poate provoca o afecțiune numită alcaloză metabolică, potrivit acestui studiu publicat în The Journal of Emergency Medicine.
Ingrediente
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 pahar cu apă
Preparare și consum
- Diluați bicarbonatul de sodiu în apă.
- Consumați atunci când arsurile la stomac sunt foarte intense.
- Nu depășiți 2 pahare pe zi.
Dacă suferiți de tulburări gastrice în mod regulat, încercați să vă corectați obiceiurile alimentare pentru a controla această problemă. Dacă persistă, solicitați analize medicale pentru a determina originea patologiei.
S-ar putea să te intereseze...Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ajbani, K., Chansky, M. E. & Baumann, B. M. (2011). Homespun remedy, homespun toxicity: baking soda ingestion for dyspepsia. The Journal of Emergency Medicine, 40(4), 71-74. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18164162/
- Cash, B. D., Epstein, M. S. & Shah, S. M. (2016). A novel delivery system of peppermint oil is an effective therapy for irritable bowel syndrome symptoms. Digestive diseases and sciences, 61(2), 560-571. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729798/
- Cohen, H. & González, N. (2009). Dispepsia. Archivos de medicina interna, 31(2-3), 69-73. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2009000200005
- Cherney, K. (2021, May 28). Can Store-Bought Baking Soda Really Treat Acid Reflux? Healthline. Disponible en: https://www.healthline.com/health/gerd/baking-soda
- Galati, M. E., Cavallaro, A., Ainis, T., Marcella Tripodo, M., Bonaccorsi, I., Contartese, G., … & Fimiani, V. (2005). Anti-inflammatory effect of lemon mucilage: in vivo and in vitro studies. Immunopharmacology and Immunotoxicology, 27(4), 661-670. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16435583/
- Harmon, R. C. & Peura, D. A. (2010). Evaluation and management of dyspepsia. Therapeutic advances in gastroenterology, 3(2), 87-98. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002574/
- Kalpana, P., & Srinivasan, K. (2001). A study of the digestive stimulant action of select spices in experimental rats. Journal of Food Science and Technology, 38(4), 358-361. Disponible en: http://ir.cftri.res.in/2610/
- Klenzak, S., Danelisen, I., Brannan, G. D., et al. (2018). Management of gastroesophageal reflux disease: Patient and physician communication challenges and shared decision making. World journal of clinical cases, 6(15), 892-900. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288517/
- Murray, M. T. (2020). Glycyrrhiza glabra (licorice). Textbook of Natural Medicine, 641-647. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
- Nikkhah, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2019). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96-108. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
- Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S., & Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports, 5(3), 283-288. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
- Schachter, H. (1990) Indigestion and heartburn. In H. K. Walker, W. D. Hall, J. W. Hurst (Eds.), Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. Butterworths. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK409/
- Valussi, M. (2012). Functional foods with digestion-enhancing properties. International journal of food sciences and nutrition, 63(1), 82-89. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637486.2011.627841
- Villa‐Rodriguez, J. A., Aydin, E., Gauer, J. S., Pyner, A., Williamson, G., & Kerimi, A. (2017). Green and chamomile teas, but not acarbose, attenuate glucose and fructose transport via inhibition of GLUT2 and GLUT5. Molecular nutrition & food research, 61(12), 1-45. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201700566