Logo image
Logo image

Cum să-ți menții părul sănătos după 50 de ani

4 minute
De la tunderea regulată și până la utilizarea produselor naturale, este ușor să-ți menții părul sănătos după 50 de ani!
Cum să-ți menții părul sănătos după 50 de ani
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 15 iunie, 2023

A avea părul sănătos este important la orice vârstă, dar mai ales după 50 de ani. La această vârstă, schimbările fizice și hormonale sunt foarte evidente, afectând părul.

Sosirea menopauzei și chiar tratamentele pentru păr făcute de-a lungul vieții își pun amprenta pe podoaba capilară. Dacă nu ai grijă de el, părul poate cădea sau poate deveni fragil, subțire, tern și lipsit de viață.

7 moduri de a avea părul sănătos după 50 de ani

Deși ideal este să consulți un dermatolog, poți pune în practică sfaturile de mai jos:

1. Folosește produse speciale

Există sute de produse de îngrijire a părului care promit diferite beneficii. Dacă ești o femeie în vârstă de 50 de ani sau peste, este recomandat sa folosești produse specifice pentru problemele părului tău.

De exemplu, dacă te confrunți cu alopecia, acordă prioritate produselor anti-cădere și antioxidante. De asemenea, evită să folosești șampoane cu parabeni.

Clătește-te mereu cu apă călduță, nu fierbinte.

2. Hrănește-ți părul din interior spre exterior

Profesioniștii din domeniul sănătății explică faptul că părul are nevoi nutriționale specifice. Printre cele mai importante se numără nevoia de aminoacizi, vitamina C, A și B și minerale precum zincul și fierul.

Acești nutrienți pot fi dobândiți prin consumul de alimente și aplicarea tratamentelor pentru păr. Pentru a avea părul sănătos după 50 de ani, trebuie să consumi următoarele:

  • Nuci
  • Fructe și legume portocalii
  • Spanac și legume verzi
  • Pește

Recomandăm: Tratament pentru alopecie cu minoxidil

3. Evită tratamentele invazive

Utilizarea uscătoarelor, a plăcilor și a ondulatoarelor poate accelera căderea părului și deteriorarea acestuia. Dacă vrei să folosești astfel de instrumente, folosește temperaturi moderate și aplică agenți de protecție termică.

În ceea ce privește colorarea, dacă nu vrei să-ți lași firele albe la vedere, optează pentru vopsele fără amoniac sau alcool. Există și coloranți naturali, cum ar fi henna, care dau strălucire.

4. Stimulează circulația

Activează circulația sanguină a scalpului printr-un masaj. Vei crește fluxul de sânge și vei reduce stresul și tensiunea musculară de la nivelul gâtului și al tâmplelor.

A face acest lucru acasă este foarte simplu. Fără nici un fel de presiune asupra firelor de păr, masează scalpul cu vârful degetelor. Coboară până la gât.

5. Profită de resursele naturale

Produsele naturale au proprietăți remarcabile, așa că este o idee grozavă să profiți de ele pentru a te răsfăța acasă:

  • Banană: oferă un nivel ridicat de potasiu.
  • Ulei de măsline: este bogat în antioxidanți.
  • Rozmarin: este vasodilatator și activator al circulației.
  • Ulei de migdale: este bogat în vitamina E și antioxidant.
  • Ceapă: activează circulația și crește fluxul sanguin.

6. Tunde-ți părul în mod regulat

Pentru a avea părul sănătos după 50 de ani, este indicat să-l tunzi regulat. Tunde-l o dată la două sau trei luni. Dacă îți place să ai părul lung, tunde doar vârfurile. Nu trebuie să tai mult, ci doar 2 – 3 cm.

7. Consultă dermatologul

Dacă ai 50 de ani sau peste și, în ciuda faptului că folosești tratament și respecți sfaturile de mai sus, căderea este abundentă, consultă un medic. Este normal ca părul să cadă într-o oarecare măsură, dar atunci când acest lucru este exagerat, este necesar să ceri sfatul medicului.

Descoperă: Tipurile de alopecie sau căderea părului

De ce să ai mai multă grijă de părul tău după 50 de ani?

La atingerea acestei vârste, corpul feminin suferă mari transformări:

  • Alopecia androgenetică feminină: așa cum susțin mai multe publicații, căderea părului la femei devine din ce în ce mai frecventă. Acest tip de alopecie apare între 30 și 40 de ani și poate continua. Cauzele sale sunt legate de modificările hormonale.
  • Alopecia fibrozată frontală: menopauza provoacă modificări osoase și cardiovasculare și transformă și afecțiunile pielii. Premenopauza și postmenopauza sunt asociate cu alopecia fibrozată frontală. Experții indică faptul că acest tip de chelie se manifestă prin căderea părului în zona frontală și frontoparietală.
  • Părul alb: aceste fire apar din cauza îmbătrânirii foliculilor și scăderii nivelului melanocitelor. Deși în trecut se credea că aceste fire de păr sunt slabe, astăzi știm că au un diametru mai mare decât firele pigmentate. Cu toate acestea, tulpina firului își pierde calitatea.

În plus, femeile cu vârsta peste 50 de ani își pot pierde părul și din alte cauze:

Poți să ai părul sănătos și după 50 de ani!

Acum știi cum să ai părul sănătos după 50 de ani. Poți avea un păr frumos, strălucitor și plin de viață. Cu sau fără fire albe, important este să ai un păr sănătos.

Părul face parte din corpul tău. Este expus la vicisitudinile mediului înconjurător și poate suferi foarte mult. Începe să-l îngrijești acum!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buffoli, B., Rinaldi, F., Labanca, M., Sorbellini, E., Trink, A., Guanziroli, E., … & Rodella, L. F. (2014). The human hair: from anatomy to physiology. International journal of dermatology53(3), 331-341. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijd.12362
  • Martín-Aragón, M. T. (2009). Nutrición y salud de la piel y el cabello. Consejo farmacéutico. Farmacia profesional (Internet), 23(1), 58–63. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-nutricion-salud-piel-el-cabello–13132077
  • Pimentel, C. L., & Puig, L. (2003). Alteraciones dermatológicas en la menopausia. Farmacia profesional (Internet), 17(9), 84–91. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-alteraciones-dermatologicas-menopausia-13053072
  • Rondón, N. D., Pérez, R. J., Mestre, C., Aldana, M. R., & Giansante, E. (2021). Alopecia androgénica femenina: Actualización diagnóstica y terapéutica. Dermatología Venezolana59(2). http://revista.svderma.org/index.php/ojs/article/view/1478
  • Tapia, A. G., & Guerra, E. G. (2016). Alopecia androgénica femenina: nuevos factores fisiopatológicos y futuras tendencias para un abordaje clínico más integral. Más dermatología, (26), 25-36. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5625828.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.