Logo image
Logo image

Cum să-ți revii după o perioadă grea

4 minute
Deși este posibil să nu vrei să vezi pe nimeni sau să nu vrei să ieși casă, câteva modalități de a-ți reveni în vremurile nefaste sunt socializarea și exercițiile fizice în aer liber. Află cum să ai o gândire pozitivă pentru a depăși momentele grele!
Cum să-ți revii după o perioadă grea
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Scris de Óscar Dorado
Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Stresul vieții de zi cu zi, relațiile umane și dezamăgirile sunt câteva dintre motivele pentru care oamenii pot cădea în depresie. Cu toate acestea, este posibil să-ți revii după o perioadă grea și să depășești orice obstacole care îți ies în cale.

Cu toții trecem prin momente bune și rele de-a lungul vieții. Dar, uneori, momentele neplăcute pot declanșa o stare de depresie care ne afectează drastic viața de zi cu zi și relațiile cu alte persoane. Din această cauză, în acest articol îți vom prezenta 3 moduri de a te recupera după momentele nefaste, care cu siguranță te vor ajuta.

Cum poți să-ți revii după o perioadă grea?

Îți vom oferi câteva sfaturi pentru a te recupera după momentele nefaste cât mai rapid posibil. Suntem convinși că, dacă reușești să ții cont de ele, vei depăși toate lucrurile neplăcute care ți se întâmplă!

1. Mentalitate pozitivă

Some figure
Gândește-te la perioadele grele ca la un moment de învățare și evoluție.

Primul sfat ca să-ți revii după o perioadă grea este să ai o mentalitate pozitivă. Uneori, depresia îți acaparează gândurile și afectează modul în care te vezi pe tine însuți și așteptările pe care le ai pentru viitor. Atunci când apar aceste tipuri de gânduri, amintește-ți că denaturarea realității este un simptom al depresiei.

Nu uita că este imposibil să te eliberezi de acest ciclu dacă mentalitatea ta nu se schimbă. O atitudine pozitivă este vitală pentru a elimina gândurile negative care îți alimentează depresia. Gânditul într-un mod mai echilibrat te poate ajuta să înțelegi faptul că lucrurile nu sunt chiar atât de rele pe cât par.

În acest sens, pentru a întări o mentalitate pozitivă, ar trebui să te asiguri că te afli într-o etapă de tranziție pe care o poți depăși și că anticipezi un moment mai bun în viitor. Nu vei depăși doar pierderea datorită unei mentalități pozitive, vei fi și mai puternic dacă vei reuși să-ți schimbi tiparele de gândire legate de viață.

Citește mai mult:

Stresul zilnic provoacă depresie

2. Socializare

Some figure
Socializarea deschide ușa pentru noi sfaturi și ajutor în momentele dificile.

În al doilea rând, ar trebui să știi faptul că socializarea este unul dintre secretele revenirii după o perioadă nefericită. Deși este nevoie de un anumit efort, încearcă să-ți menții activitățile sociale. Știm că, în aceste momente, vrei să ai propriul spațiu și să scapi de oamenii care, de fapt, te pot face să te simți mai bine.

Cu toate acestea, interacțiunea față în față ar trebui să fie o prioritate în acest moment. Aceasta înseamnă că, în ciuda faptului că rețelele de socializare și apelurile telefonice sunt un mod excelent de a păstra legătura cu cei dragi, acestea nu oferă același tip de timp de calitate pe care îl oferă activitățile față în față.

Comunicarea cu prietenii tăi îți va permite să le explici cum te simți, astfel încât să poți primi sfaturi adecvate. Nu uita că este timpul să primești ajutorul de care ai nevoie. Așadar, nu te simți prost și mulțumește-le prietenilor și celor dragi pentru sfaturile bune oferite.

Citește mai mult:

Cum să previi neuroinflamația cauzată de depresie

3. Mișcare

Some figure
Exercițiile fizice oferă corpului liniște, sănătate și bunăstare.

În cele din urmă, dacă ești deprimat/ă, este important să încerci să faci mișcare. A sta închis în casă este unul dintre cele mai rele lucruri, deoarece te va face să fii mai trist/ă.

De asemenea, exercițiile fizice sunt un instrument puternic pentru a lupta împotriva depresiei și pentru a te recupera. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit. Mișcarea te va ajuta să te simți plin de energie.

Îți recomandăm să faci exerciții continue și ritmice, în care îți miști brațele și picioarele. De exemplu, alege alergatul, dansul, înotul, ridicarea greutăților sau mersul cu bicicleta. De asemenea, ar trebui să te antrenezi și cu alte persoane, deoarece acest lucru te va ajuta să rămâi motivat.

Modalitățile pe care le-am prezentat ca să-ți revii după o perioadă grea sunt menite să fie un ghid despre cum să acționezi atunci când traversezi un moment dificil. Dacă ești foarte deprimat/ă sau ai gânduri de sinucidere, trebuie să consulți un medic sau un profesionist în sănătate mintală.

Nu uita să fii pozitiv/ă și să te gândești că acest lucru face parte dintr-un proces care te ajută să te dezvolți și să crești ca om.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boyle, M. (2018). Art Therapy for Major Depression: Positive Psychology and the Therapeutic Alliance.
  • Shapira, L. B., & Mongrain, M. (2010). The benefits of self-compassion and optimism exercises for individuals vulnerable to depression. The Journal of Positive Psychology, 5(5), 377-389.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.