Cum să tratezi arsurile la copii
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Cu toții am suferit o arsură la un moment dat. Cu toate acestea, s-ar putea să te întrebi cum să tratezi arsurile la copii. Pe lângă faptul că trebuie să ai o trusă de prim-ajutor acasă, există și câțiva pași și lucruri de luat în considerare.
În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi de bază despre cum să tratezi arsurile la copii.
Arsurile
Arsurile sunt unul dintre cele mai frecvente accidente domestice. De fapt, grupurile de persoane care suferă cele mai multe accidente de acest tip sunt gospodinele de peste 45 de ani, persoanele în vârstă de peste 65 de ani și, în cele din urmă, copiii sub 5 ani. Prin urmare, este important să știi cum să tratezi arsurile la copii.
Tipuri de arsuri
În primul rând, trebuie să faci diferența între tipurile de arsuri. De fapt, în funcție de dimensiunea lor, va trebui să le tratezi în moduri diferite.
Arsuri de gradul I
Aceste arsuri implică doar epiderma – partea exterioară a pielii. Deși pielea se înroșește, nu apar vezicule. Cel mai caracteristic exemplu sunt arsurile cauzate de expunerea la soare.
Arsuri de gradul II
Aceste arsuri afectează dermul și epiderma. Astfel, pe lângă înroșirea pielii, apar și vezicule. Un exemplu de arsuri de gradul II sunt arsurile clasice atunci când lichidul fierbinte cade pe piele.
Arsuri de gradul III
În mod logic, acestea sunt cele mai periculoase arsuri. Afectează toate straturile pielii. De fapt, ar putea afecta chiar mușchii, nervii și oasele. Arsurile de gradul al treilea cauterizează pielea și, evident, necesită asistență medicală imediată.
Citește și:
Arsurile la copii
Arsurile la copii necesită asistență medicală atunci când sunt extinse. Cu alte cuvinte, dacă afectează mai mult de 5% din corpul copilului, trebuie să mergi urgent la medic. În plus, indiferent de întinderea lor, trebuie să duci copilul la medic în cazul arsurilor de gradul II și III.
În plus, în funcție de locația lor, unele arsuri ar trebui examinate de medic indiferent de grad:
- Arsuri pe față, mâini și picioare
- Arsuri care acoperă articulațiile
- Arsuri cauzate de tensiunea înaltă
- Arsuri cu inhalare de gaze
Cum să tratezi arsurile la copii
Unele dintre următoarele sfaturi vor părea evidente, dar vor exista și altele pe care probabil nu le știai. În orice caz, sunt foarte utile și acest protocol asigură cel mai bun tratament al arsurilor la copii.
- În primul rând, îndepărtează copilul de sursa arsurii.
- Apoi, îndepărtează îmbrăcămintea sau accesoriile numai dacă nu s-au lipit de piele. Dacă s-au lipit, lasă-le așa cum sunt, deoarece poți provoca mai multe daune prin eliminarea lor.
- După aceea, răcește arsura. Pentru a face acest lucru, pune zona afectată sub apă de la robinet timp de câteva minute. În acest sens, este important ca apa să aibă o temperatură normală, să nu fie prea rece. O altă opțiune este să înmoi comprese de tifon steril în apă sau soluție salină și să le pui pe arsurile superficiale.
- În plus, curăță bine zona cu apă și săpun.
- În funcție de gradul de arsură, poate fi necesar să duci copilul la medic. În caz de arsuri solare, poți aplica o cremă hidratantă timp de câteva zile. Arsurile mai profunde necesită îngrijire medicală. În aceste cazuri, medicul poate chiar să prescrie un unguent cu antibiotice.
Citește și:
Ce să nu faci dacă te confrunți cu arsurile la copii
- În primul rând, nu ar trebui să aplici gheață sau apă cu gheață direct pe arsură. Ai putea provoca și mai multe leziuni.
- Dacă există vezicule, nu trebuie să le străpungi. Dimpotrivă, ar trebui să le lași așa cum sunt, altfel ai putea provoca o infecție.
- Mai mult, nu ar trebui să dai antibiotice copiilor fără prescripție medicală. În plus, acestea nu sunt indicate în mod special pentru arsuri.
- În cele din urmă, nu ar trebui să aplici talc, unt sau pastă de dinți pe arsuri. Contrar credințelor populare, aplicarea acestor produse ar putea agrava situația.
În orice caz, nu uita faptul că pielea unui copil este delicată. Chiar dacă arsurile sunt de gradul I, dacă durerea este severă sau persistentă, atunci nu ezita să te adresezi medicului pediatru pentru a exclude orice probleme majore.
Mai mult, nu uita niciodată importanța prevenirii. Deși este imposibil să prevezi toate accidentele menajere, poți adopta anumite măsuri de siguranță pentru a minimiza riscul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castillo, P. (2018). Quemaduras. Conceptos para el médico general. Cuadernos de cirugía, 17(1), 58-63. http://revistas.uach.cl/pdf/cuadcir/v17n1/art10.pdf
- En familia AEP. (n.d.) Quemadura. Asociación Española de Pediatría. https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/quemaduras
- Citores, A. P., & Pardillo, R. M. (2011). Tratamiento de las quemaduras en urgencias. Secciòn de urgencias, hospital universitario Gregorio Marañón. Madrid. http://www.enfermeriaaps.com/portal/download/URGENCIAS%20PEDIATRICAS/tratamiento_de_las_quemaduras_en_urgencias.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.