Logo image
Logo image

Cum să tratezi salmonella și E. coli în mod natural

5 minute
Deși majoritatea oamenilor se recuperează rapid și fără alte probleme, infecțiile cu salmonella și E. coli pot fi cu adevărat periculoase la persoanele bolnave și la copii. Trebuie să menținem niveluri optime de igienă atunci când manipulăm alimentele.
Cum să tratezi salmonella și E. coli în mod natural
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Salmonella și E. coli sunt două dintre cele mai „obișnuite” bacterii ale zilelor noastre. Acestea afectează sistemul intestinal și sunt legate de alimente care nu sunt bine pregătite sau gătite, pe lângă igiena la manipularea acestora. Descoperă cum să tratezi salmonella și E. coli în mod natural!

Boli legate de alimentație

Sistemul de producție industrializat actual nu păstrează și nu gătește întotdeauna alimentele în mod corespunzător. În plus, măsurile slabe de igienă la manipularea acestora pot provoca proliferarea bacteriilor toxice, care ar putea fi chiar fatală.

Însă, totul va depinde de starea de sănătate a persoanei care consumă acele alimente. Este mai frecvent ca salmonella sau E. coli să afecteze persoanele în vârstă, copiii sau adulții cu o anumită boală.

Salmonella

Some figure

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, salmonella este o bacterie care trăiește în intestinele oamenilor, animalelor sau păsărilor infectate. Prin urmare, se transmite prin fecale.

Igiena la manipularea alimentelor în toate etapele lanțului (de la fermă la masă) este esențială pentru a evita apariția infectărilor. În plus, trebuie să avem în vedere că prezența salmonellei în alimente nu alterează gustul sau aspectul, deci nu poate fi detectată.

Infecția cauzată de salmonella se numește salmoneloză. La 0 – 72 de ore după contaminare, pacientul poate dezvolta diaree, dureri abdominale și uneori febră. Cu toate acestea, simptomele apar mai clar din a patra sau a șaptea zi, cu dureri de cap, febră, diaree, dureri abdominale, erupții pe piept și pe spate. În mod normal, boala trece după 1 – 8 săptămâni.

Escherichia coli

La rândul său, Escherichia coli (cunoscută și ca E. coli) este o enterobacterie găsită în intestine. A fost descoperită în 1885. Cu toate acestea, era aproape necunoscută până de curând, când au apărut focare în Statele Unite.

Deși este inclusă pe lista de bacterii necesare pentru buna funcționare a procesului digestiv, anumite tulpini pot fi periculoase, precum Escherichia coli O157H7.

Infecția este legată de lipsa de igienă în manipularea alimentelor, în special a cărnii crude sau a legumelor care nu au fost manipulate corect. Prin urmare, este legată de gătirea deficitară a alimentelor, la temperaturi sub 70 de grade.

Poate provoca infecții intestinale, cistită, inflamația tractului urinar, meningită, septicemie, mastită, pneumonie și diaree cu sânge. Deși oamenii sănătoși se recuperează rapid, este deosebit de periculoasă pentru copii, femei însărcinate și adulți cu alte boli.

Cum să tratezi infecțiile cu salmonella și E. coli?

Din fericire, salmoneloza se manifestă adesea ca o infecție ușoară, așa că dispare de la sine după câteva zile la adulții sănătoși. Oamenii au nevoie doar de îngrijire de bază, cum ar fi rehidratarea și administrarea de probiotice sau prebiotice.

Tratamentul cu antibiotice este necesar la persoanele imunodeprimate sau în cazurile de diaree severă. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă utilizarea fluorochinolonelor la adulți și a azitromicinei la copii. În plus, ceftriaxona poate fi utilizată în caz de tulpini rezistente.

Escherichia coli este o bacterie care poate fi mai agresivă și mai rezistentă la tratamentul antibiotic convențional. Are rezistență la multe antibiotice din cauza utilizării fără discernământ a acestor medicamente.

În cazurile ușoare, sistemul imunitar va putea elimina bacteriile, așa că vor fi necesare doar măsuri generale. Cultura și antibiograma sunt obligatorii în caz de infecții severe.

Citește și: Microorganisme patogene în alimente: pericolul nevăzut

Cum se previn salmoneloza și infecția cu E. coli

În realitate, toți venim în contact cu aceste tipuri de bacterii la un moment dat în viață. Totuși, acest lucru nu înseamnă că suferim de salmoneloză sau infecție cu E. coli. Chiar dacă ne îmbolnăvim, simptomele pot fi minore sau ușoare.

După cum am indicat deja, unele organisme sunt mai susceptibile, cum ar fi cele ale persoanelor bolnave sau ale copiilor. Pentru că infecțiile pot fi grave, este necesar să mergem la medic dacă avem simptome. Doar specialiștii în sănătate ne pot ajuta să depășim aceste infecții. Nu există remedii miraculoase.

Cum să avem sistemul digestiv în stare optimă?

Some figure

Consumul de probiotice ajută la reglarea microbiotei intestinale. Ele conțin microorganisme vii menite să stimuleze înmulțirea „bacteriilor bune”. În plus, ajută la protejarea sistemului imunitar și previn proliferarea ciupercilor și paraziților dăunători sănătății.

De fapt, industria alimentară începe să adauge probiotice în produse pentru a le face mai sigure. Cu toate acestea, este indicat să le introducem într-un mod mai „natural” în alimentația noastră.

Cele mai bune alimente fermentate pe care le putem mânca pentru a preveni infecțiile cu salmonella sau E. coli sunt:

  • Iaurt
  • Chefir
  • Varză murată
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Tempeh

Există și alți compuși cunoscuți sub numele de prebiotice, care favorizează stabilizarea microbiotei intestinale. Aceste alimente conțin fibre vegetale care servesc drept îngrășăminte pentru bacteriile intestinale, ajutând la combaterea infecțiilor. Oțetul de mere este un prebiotic cunoscut datorita pectinei pe care o conține.

Mierea ar putea ajuta la eliminarea infecțiilor cu salmonella și E. coli. Este indicat să consumăm o linguriță pe stomacul gol pentru a eradica bacteriile care cauzează multe probleme, precum ulcerul gastric. Trebuie să alegem bine mierea pentru a fi cât se poate de pură.

Some figure

Recomandări pentru a evita salmonella și E. coli

  • În primul rând, spală-ți mâinile înainte de a mânca, mai ales când mergi la restaurant.
  • Curăță toate suprafețele înainte de a găti (mese, cuțite, vase, etc.) cu apă fierbinte și detergent.
  • De asemenea, separă carnea (pasăre, pui, vită, pește) de legume sau alimente care urmează să fie consumate crude.
  • Gătește întotdeauna la temperaturi corecte (fierbe alimentele, nu consuma carnea crudă).
  • Pune alimentele în frigider imediat ce ajungi acasă.
  • De asemenea, alege tocătoare din lemn și nu din plastic, deoarece sunt în mod natural antibacteriene.
  • Nu tăia carnea și legumele cu același cuțit. Folosește un cuțit pentru fiecare aliment.
  • Ai grijă când ieși să mănânci în oraș. Cere carnea bine gătită și fără sânge.

Citește și: De ce infecția cu Salmonella apare mai des vara?

Cum să tratezi salmonella și E. coli în mod natural: concluzie

Cel mai bun mod ca să tratezi infecțiile cu salmonella și E. coli este prevenția prin igienă atunci când gătești și mănânci. Evită contaminarea încrucișată și gătește bine alimentele. În orice caz, dacă suferi de orice simptome, contactează medicul!

Imaginile lui Mike dot Mike, NIAID, News21 National, Dino Giordano și Peter Hellberg.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Naciones Unidas, F.A.O, “Prevención de la E. Coli en los alimentos”, FAO.org
  • Centro Europeo para la Prevención y el Control de las Enfermedades. “ECDC: Excelencia
    en la prevención y el control de las enfermedades infecciosas” (folleto informativo)
  • Código de Prácticas del Codex Alimentarius, Principios Generales de Higiene de los Alimentos (CAC/RCP 1-1969, Rev. 3-1997, Amd. [1999]; Sección VII – Instalaciones: Higiene Personal), del Programa Conjunto FAO/OMS sobre Normas Alimentarias, Comisión del Codex Alimentarius. Requisitos generales (higiene de los alimentos). FAO/OMS. Roma. 2001.
  • Comisión del Codex Alimentarius. 2002. “Perfil de riesgos para Escherichia Coli enterohemorrágica, incluida la identificación de los productos básicos de interés, entre ellos las semillas germinadas y la carne molida de res y puerco”, CX/FH 03/5-Add. 4 de septiembre de 2002
  • Eng, Shu-Kee; Pusparajah, Priyia; Ab Mutalib, Nurul-Syakima; Ser, Hooi-Leng; Chan, Kok-Gan; Lee, Learn-Han (octubre de 2014). «Salmonella: A review on pathogenesis, epidemiology and antibiotic resistance», Frontiers in Life Science,  8 (3): 284-293
  • Raúl Romero Caballero; Ismael Francisco Herrera Benavente (2002). Síndrome diarreico infeccioso. Ed. Médica Panamericana. pp. 120 ss
  • AECOSAN, “Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad
    Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre medidas de prevención y recomendaciones
    aplicables para evitar posibles infecciones alimentarias
    por cepas de Escherichia coli verotoxigénicos/productores de
    toxinas Shiga/enterohemorrágicos (VTEC/STEC/EHEC)”, Revista del comité científico, número 6.
  • Sánchez-Prieto S, Herrera-León L, Llorente-Rodríguez MT, Herrera-León S. Infecciones por escherichia coli diarreagénicos en España: ¿Hay un antes y un después del brote de alemania? Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2014;32(2):133–5.
  • B. Terrier, V. Martínez. Salmonelosis. EMC – Tratado de Medicina. 2006; 10(4):1-6.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.