Cum să vă pregătiți pentru primul test Papanicolau
Primul test Papanicolau este un examen ginecologic necesar pentru fiecare femeie. Este necesar pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, după cum a raportat Facultatea de Sănătate a Universității del Valle.
Analiza identifică riscul de îmbolnăvire. Prin urmare, accelerează abordarea și reduce complicațiile pe termen lung.
Durerea, disconfortul și nervii fac parte din preocupările pacientelor cu privire la procedură. De fapt, nu este traumatizantă. Înainte de a vă speria, trebuie să cunoașteți valoarea pe care o are pentru bunăstare.
Ce este testul Papanicolau și pentru ce este util?
Citologia vaginală studiază celulele exfoliate ale joncțiunii scuamo-colonare a colului uterin, după cum a explicat Jurnalul Venezuelean de Sănătate Publică. Buletinul adaugă că acest test este cel mai utilizat pentru depistarea semnelor de cancer de col uterin și că peste 60% dintre diagnostice sunt fiabile.
Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin, al patrulea cel mai frecvent la femei conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Este una dintre infecțiile care pot fi identificate printr-un test Papanicolau.
De asemenea, testul citologic detectează dacă femeia are bacterii, viruși sau ciuperci sau modificări ale celulelor vaginale din cauza menopauzei.
Trebuie clarificat faptul că acest examen ginecologic nu previne carcinomul, ci ajută la identificarea lui la timp.
Pregătirea pentru primul test Papanicolau
De la 21 până la 65 de ani, femeile trebuie să facă anual un test Papanicolau. Cele sub 20 de ani cu o viață sexuală activă trebuie să se supună și ele testării.
În funcție de vârstă, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) subliniază importanța anumitor particularități pentru a efectua analiza. De exemplu, istoricul patologiilor sau al intervențiilor precum histerectomia. În aceste cazuri, este indicat să întrebați medicul ginecolog cât de des trebuie efectuat testul.
Atunci când femeia nu a avut niciodată relații sexuale, medicul folosește instrumente speciale pentru a obține proba. Este important să știți că frotiul Papanicolau nu înlătură virginitatea.
Atitudinea pozitivă și relaxarea se remarcă printre principalele recomandări pentru primul test Papanicolau. Mușchii vaginali nu se vor contracta, provocând disconfort și împiedicând munca profesionistului.
Citiți și: 5 tipuri de cancer ginecologic pe care ar trebui să le cunoașteți
Așteptați ca menstruația să se încheie
Se recomandă să așteptați cel puțin 3 zile după menstruație, deoarece sângele camuflează celulele epiteliale ale probei. Acest lucru complică detectarea leziunilor celulelor cervicale.
Există o excepție. Dacă menstruația este abundentă sau neregulată, medicul ginecolog poate solicita un control în timpul menstruației. Este o chestiune pe care doar profesionistul o decide.
Aveți grijă de igienă
Igiena parților intime este esențială. Curățați zona cu apă și săpun neutru. Uitați de spălările interne, dușurile vaginale și deodorantele intime, deoarece sunt substanțe care modifică rezultatele.
Această procedură ține cont și de aspecte ale naturii vaginale, cum ar fi fluxul, cantitatea și culoarea secrețiilor. Gelurile parfumate și antibacteriene afectează acuratețea testului Papanicolau.
Nu aplicați tratamente topice
Cu cel puțin o săptămână înainte de examenul ginecologic, lăsați deoparte medicamente precum ovulele, cremele vaginale, gelurile și spermicidele. Compoziția acestora maschează celulele anormale.
Evitați actul sexual
Penetrarea modifică pH-ul vulvei și flora acesteia. O investigație din revista Medicine and Laboratory afirmă că micromediul vaginal este nefavorabil pentru spermatozoizi. Efectul de tamponare al pH-ului seminal intervine astfel încât spermatozoizii să poată supraviețui.
Din acest motiv, se recomandă 48 de ore de abstinență. În caz contrar, anunțați medicul că ați avut act sexual. Acest lucru va ajuta la o interpretare corectă a rezultatelor.
Care este procedura de efectuare a primului test Papanicolau?
Pe tot parcursul testului, pacienta stă întinsă în poziție ginecologică. Testul se desfășoară într-un cabinet, cu instrumentele corespunzătoare. Medicul va efectua următorii pași:
- Despărțirea labiilor: Cu o mână acoperită de mănușă, medicul separă labiile.
- Amplasarea instrumentului: Cu cealaltă mână și fără lubrifiant, ginecologul introduce speculul longitudinal în vagin și îl rotește la 90 de grade. Apoi, îl deschide și îl fixează, văzând complet colul uterin.
- Colectarea probelor: O spatulă și o perie specială sunt instrumentele folosite pentru a colecta țesutul din exteriorul colului uterin, din interiorul colului uterin și din partea inferioară a vaginului. Are loc o răzuire ușoară.
Frotiul Papanicolau implică vreun risc?
Testul nu prezintă niciun pericol. Cu toate acestea, informați specialistul cu privire la considerente precum următoarele:
- Dispozitiv intrauterin (DIU)
- Istoric de prolaps de vezică urinară sau prolaps vaginal
- Intrare în vagin îngustă
- Sarcină
Testul în timpul sarcinii nu rupe sacul amniotic și nu provoacă naștere prematură, dar trebuie întotdeauna prescris de medicul curant. De asemenea, nu este nevoie de odihnă sau îngrijire specială după test. Sângerarea ușoară după un frotiu Papanicolau nu este o problemă.
Citiși și: Poți face sex după testul Papanicolau?
Cât de des trebuie făcut acest test?
Frecvența depinde de vârsta și starea clinică a pacientei. Regula generală este o dată la doi ani dacă rezultatele sunt normale.
Societatea Americană de Oncologie Clinică explică faptul că, dacă există celule anormale, se continuă cu o colposcopie. În acest fel, se obțin mai multe date pentru un diagnostic precoce.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar M, Corindia Y, Corona M, De Oliveira J, Guédez P, Herrera S, Mujica J, Najul M,Rumenoff L. Utilidad de la citología vaginal y antecedentes gineco-obstétricos en el diagnóstico de patologías cervicouterinas. Revista Venezolana de Salud Pública. Vol. 8. Núm. 2. pp. 94-122. Venezuela; 2020. https://revistas.uclave.org/index.php/rvsp/article/view/2977/1843
- Algunas mujeres mayores no están haciéndose las pruebas de detección de cáncer de cuello uterino según se recomienda. División de Prevención y Control del Cáncer. Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2020. https://www.cdc.gov/spanish/cancer/dcpc/research/articles/older-women-cervical-cancer-screenings.htm#:~:text=El%20personal%20de%20atenci%C3%B3n%20m%C3%A9dica%20puede%20aconsejar%20a%20todas%20las,de%20hacerse%20pruebas%20de%20detecci%C3%B3n.
- Cáncer de cuello uterino. Organización Mundial de la Salud. 2022. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
- López Arias A. ¿Qué son y para qué se hacen las pruebas de tamizaje? Universidad del Valle. Facultad de Salud. Sala de Prensa. [El Tiempo, pp.3]. Colombia; 2015. http://uvsalud.univalle.edu.co/comunicandosalud/wp-content/uploads/2015/05/06.05.15-Qu%C3%A9-son-y-por-qu%C3%A9-se-hacen-las-pruebas-de-tamizaje.-p%C3%A1g-3.pdf
- Colposcopia: Cómo prepararse y qué saber. Sociedad Estadounidense de Oncología Clínica. Estados Unidos; 2020. https://www.cancer.net/es/blog/2020-08/colposcopia-c%C3%B3mo-prepararse-y-qu%C3%A9-saber
- Salcedo-Cifuentes M. Evaluación de la persistencia de espermatozoides humanos en la vagina. Medicina y Laboratorio. Vol. 21. Núm. 3-4. Colombia; 2015. https://docs.bvsalud.org/biblioref/2021/02/907767/espermatozoides.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.