Logo image
Logo image

Cum se curăță periuța de dinți electrică?

3 minute
Periuțele de dinți electrice trebuie curățate cu mare atenție pentru a preveni infecțiile. Să vedem cum se face acest lucru în mod corect!
Cum se curăță periuța de dinți electrică?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2022

Cât de des trebuie schimbată periuța de dinți? Se estimează că la fiecare 3 luni sau mai devreme dacă observăm că perii s-au deteriorat. Din fericire, acum avem la dispoziție instrumentele electronice. Dar știți cum se curăță periuța de dinți electrică?

Periuța de dinți electrică acumulează ciuperci și bacterii care pot fi dăunătoare. Mai jos, vă vom împărtăși câteva sfaturi pentru curățarea periuței de dinți electrice pentru a o păstra în stare excelentă. În acest fel, veți reduce riscul de a contracta boli din cauza unui instrument în stare proastă.

Cum se curăță periuța de dinți electrică?

Curățarea periuței de dinți trebuie făcută zilnic:

  1. Când terminați de periat dinții, clătiți capul periei cu apă caldă. Este important să lăsați apa să curgă bine printre peri. Resturile de pastă de dinți și alimente sunt complet îndepărtate.
  2. Curățați mânerul periei.
  3. Se recomandă îndepărtarea capului și spălarea părții interne pentru a obține o curățare mai eficientă.
  4. La final, puneți periuța în poziție verticală. Dacă are capac cu găuri care permit aerisirea, puneți-l imediat. Utilizarea capacului este esențială pentru ca microorganismele prezente în baie să nu ajungă pe perie.
Some figure
Curățarea zilnică a periuței de dinți electrice este necesară și inevitabilă.

Cum se curăță periuța de dinți electrică în profunzime?

În această secțiune, vom prezenta câteva modalități de a curăța temeinic periuța de dinți. Se recomandă să faceți acest lucru la fiecare 15 zile.

Oțet

Oțetul alb pe care îl avem acasă este un dezinfectant natural puternic. Deși nu elimină 100% bacteriile, în acest caz este foarte eficient pentru curățarea profundă a periuței de dinți.

În ciuda spălării zilnice a periuței, bacteriile se acumulează între peri. Puneți apă fierbinte cu oțet într-un recipient și înmuiați capul periuței.

Așteptați câteva ore și clătiți cu multă apă rece. Lăsați periuța să se usuce vertical.

Descoperiți: 5 metode naturale pentru albirea dinților

Apă de gură

Dacă folosiți apă de gură, puneți o cantitate de produs într-un pahar și scufundați capul periuței. Trebuie să-l lăsați timp de o oră, apoi să-l clătiți și să-l lăsați să se usuce ca de obicei.

Some figure
Cu apa de gură puteți igieniza și periuța de dinți electrică.

Apa clocotită

În acest caz, trebuie să scufundați capul periuței în apă clocotită pentru câteva secunde. Este important să nu exagerați, deoarece perii s-ar putea deteriora.

Înălbitor

Pentru a aplica această metodă, vă recomandăm să purtați mănuși, astfel încât să nu vă deteriorați pielea mâinilor. Într-un recipient, amestecați o parte de înălbitor cu 10 părți de apă. Scufundați capul periuței timp de 1 oră.

Clătirea este foarte importantă, deoarece înălbitorul este foarte toxic. Când mirosul de înălbitor dispare, acesta a fost complet îndepărtat.

Descoperiți: Cum se elimină tartrul de pe dinți în mod natural

Curățarea mânerului periuței de dinți

Nu trebuie să uităm că periuța de dinți este formată dintr-un cap și un mâner. De multe ori, ne ocupăm doar de curățarea capului și uităm de mâner.

Una dintre modalitățile de curățare este prin umezirea unei cârpe curate cu aceeași soluție de apă și înălbitor. Curățați bine mânerul.

O altă parte a periuței de dinți electrice care necesită curățare este zona în care se întâlnesc capul și mânerul. Cu același preparat, ștergeți bine zona respectivă.

IMPORTANT: nu scufundați niciodată mânerul periuței de dinți în apă. Folosiți o cârpă curată.

Acum știți cum se curăță periuța de dinți electrică!

Periuțele de dinți joacă un rol foarte important în sănătatea bucală. Acesta este motivul pentru care nu trebuie doar să le curățăm, ci și să le dezinfectăm din când în când pentru a ne proteja de ciupercile și bacteriile care pot provoca infecții.

Aceste metode de curățare sunt eficiente și simple. Nu uitați să consultați medicul dentist dacă aveți întrebări!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gaviria, P. A., Rosales, H. L., & Contreras, A. (2001). Contaminación in vitro de cepillos dentales. Estomatología9(2), 14-21.
  • Motzfeld, R., Huerta, J., Apip, A., Araya, E., & Meller, C. (1999). Tipo y grado de contaminación por bacterias bucales y levaduras de cepillos dentales con uso habitual.  Fac. Odontol. Univ. Chile17(1), 9-14.
  • González, I. D. J. N., Collazo, M. E. F., & Beato, P. J. (2015). Evolución histórica del cepillo dental. Revista Cubana de Estomatología52(2), 71-77.
  • Medina-Patruno, C, Bolaños-Rivero, M, Martín-Sánchez, AM, Saavedra-Santana, P, & Vicente-Barrero, M. (2019). ¿Cuál es el nivel de contaminación del cepillo de dientes almacenado en diferentes entornos sanitarios?. Avances en Odontoestomatología35(2), 69-72. Epub 18 de mayo de 2020.
  • Contreras, A., Arce, R. M., Botero, J. E., & Jaramillo, A. (2002). Contaminación bacteriana de cepillos dentales en niños y sus padres: una cuestión de educación. Estomatología10(2), 4-13.
  • Ortiz Uribe, N. C. (2017). Desinfección de cepillos dentales inoculados con Streptococcus mutans usando vinagre, clorhexidina y cloruro de cetilpiridinio (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.