Cum se dezvoltă cancerul: o explicație detaliată
Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez
Cancerul este un termen care se referă la un grup de boli ce se caracterizează prin proliferarea rapidă și necontrolată a celulelor în organism. Te-ai întrebat vreodată cum se dezvoltă cancerul?
Pentru ca această boală să se dezvolte, celulele care alcătuiesc un organ trebuie să sufere modificări în materialul genetic sau în proteinele care derivă din aceste gene. În același timp, originea acestor modificări poate fi ereditară sau sporadică (aspect spontan).
Există substanțe care au capacitatea de a accelera procesele care duc la apariția unui anumit tip de cancer. Aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de agenți cancerigeni și fac parte din factorii de risc ai dezvoltării cancerului.
Cum se dezvoltă cancerul: o explicație detaliată
Cancerul începe într-o celulă. Această celulă, din cauza modificării funcțiilor sale, scapă de controalele impuse biologic, divizându-se și crescând necontrolat în orice parte a corpului. Acest proces este legat în totalitate de gene, deoarece cancerul se încadrează în categoria bolilor genetice.
Genele poartă instrucțiunile necesare pentru a produce proteinele care definesc comportamentul fiecărei celule din corpul uman. Există gene proto-oncogene și gene care suprimă cancerul.
- Proto-oncogenele sunt genele responsabile de stimularea diviziunii celulare ca funcție fundamentală pentru viață. Dezvoltarea bebelușilor în timpul sarcinii și vindecarea rănilor depind de proto-oncogene.
- Genele supresoare sunt responsabile de contracararea proceselor de mai sus.
Orice modificare a echilibrului dintre funcțiile proto-oncogenelor și supresorii genetici ai cancerului provoacă nereguli în sistemul de control celular. Acest dezechilibru poate duce la o mărire a producției proteinei destinate creșterii celulare. Mai departe, acest lucru produce dezvoltarea unui tip de celulă anormală.
O altă situație poate duce la producerea unei proteine cu caracteristici anormale, care nu poate repara daunele cauzate unei celule. Acest lucru afectează un anumit organ.
Citește mai mult:
Factori de risc
Cancerul are o natură multifactorială. Cu alte cuvinte, există multe componente care joacă un rol important în dezvoltarea sa. Știința a reușit să identifice factorii care cresc posibilitatea (riscul) de a suferi de cancer. Acești agenți sunt cunoscuți ca factori de risc.
Putem înțelege mai bine conceptul de factori de risc, analizând definiția oferită de Organizația Mondială a Sănătății:
„Orice trăsătură, caracteristică sau expunere a unei persoane care îi crește probabilitatea de a suferi o boală sau un prejudiciu”.
Din această perspectivă, factorii de risc pot include expunerea la produse chimice, obiceiurile personale sau meseria unei persoane. Experții consideră adesea istoricul familial (un membru direct al familiei care a avut cancer) ca fiind unul dintre cei mai importanți factori de risc în cazul cancerului ereditar.
Cum se dezvoltă cancerul: mecanismul
Pentru ca schimbările care afectează genele responsabile de cancer să aibă loc, trebuie să apară mai multe procese. Printre aceste procese, putem sublinia:
- Expunerea la substanțe cancerigene
- Erori genetice spontane care au loc în timpul creșterii celulare
- Mutații genetice ereditare
Ne-am putea referi la primele două procese enumerate mai sus numindu-le cancere sporadice, care au aceeași particularitate. Modificările genetice depind în proporție de 80% de expunerea la factori de risc asociați mediului (infecții, radiații, substanțe chimice).
Citește mai mult:
Sindromul cancerului familial
În cazul mutațiilor genetice ereditare, putem vorbi despre sindromul de cancer familial. Sindromul cancerului familial este un tip de tulburare ereditară. Membrii unei familii prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Cancerul este relativ comun. De fapt, în Statele Unite ale Americii, aproximativ 1 din 3 persoane va suferi de un anumit tip de cancer. Aceasta înseamnă că nu este neobișnuit ca mai multe persoane din aceeași familie să experimenteze cancerul.
Este important să subliniem faptul că, chiar dacă există mai multe cazuri de cancer în aceeași familie, nu înseamnă neapărat că aveam de-a face cu sindromul cancerului familial. Dacă în aceeași familie apar mai multe cazuri de cancer, membrii familiei au fost expuși aceluiași factor de risc (de exemplu, tutunul).
Având în vedere toate acestea, vorbim despre sindromul cancerului familial atunci când:
- Același tip de cancer apare la mai mult de un membru al unei familii
- Cancerul apare la o vârstă mai fragedă decât de obicei (de exemplu, cancerul de sân la o femeie de 20 de ani)
- Mai multe tipuri de cancer se dezvoltă la aceeași persoană (o femeie cu cancer de sân și cancer ovarian)
- Cancerul apare în organe pereche (ambii sâni, ambele ovare, ambii rinichi)
- Cancerul apare la mai multe generații ale aceleiași familii
Concluzie
Termenul de cancer grupează o serie de boli cu o trăsătură comună. Această trăsătură comună este proliferarea rapidă și necontrolată a celulelor din corp. De asemenea, cancerul poate fi legat de factori de mediu, stiluri de viață și istoricul familial.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- National Institutes of Health (US); Biological Sciences Curriculum Study. NIH Curriculum Supplement Series [Internet]. Bethesda (MD): National Institutes of Health (US); 2007. Understanding Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20362/
- Cooper GM. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. The Development and Causes of Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9963/
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How do cancer cells grow and spread? 2013 Nov 6 [Updated 2019 Jun 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279410/
- Sarkar S, Horn G, Moulton K, et al. Cancer development, progression, and therapy: an epigenetic overview. Int J Mol Sci. 2013;14(10):21087–21113. Published 2013 Oct 21. doi:10.3390/ijms141021087
- Blackadar CB. Historical review of the causes of cancer. World J Clin Oncol. 2016;7(1):54–86. doi:10.5306/wjco.v7.i1.54
- Casás-Selves M, Degregori J. How cancer shapes evolution, and how evolution shapes cancer. Evolution (N Y). 2011;4(4):624–634. doi:10.1007/s12052-011-0373-y
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.