Cum se elimină un os de pește rămas în gât?
 

Cum se elimină un os de pește rămas în gât?

A avea un os de pește rămas în gât este o problemă foarte enervantă care poate genera multiple complicații. Cum poate fi scos osul de pește din gât?
Cum se elimină un os de pește rămas în gât?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Peștele este mâncarea preferată a multor oameni din întreaga lume, cu acest ingredient preparându-se mâncăruri delicioase. Cu toate acestea, consumul peștelui poate fi riscant deoarece există posibilitatea ca un os să se blocheze în gât. Cum se elimină un os de pește rămas în gât?

Oasele de pește au o formă naturală ascuțită, care poate provoca răni. De aceea, bucătarii încearcă să extragă toate oasele înainte de a pregăti orice fel de mâncare. Cu toate acestea, există oase foarte mici ce pot fi cu ușurință ratate.

Blocarea unui os de pește în tractul digestiv este un accident frecvent, mai ales în rândul copiilor și al adulților cu boli psihice. În plus, studiile arată că aceste oase pot migra către alte țesuturi și organe, cum ar fi glanda tiroidă.

Ce senzație produce un os de pește rămas în gât?

Când o persoană ingerează un corp străin, simptomele apar imediat. Pacienții raportează disconfort din primul moment în care apare evenimentul. De fapt, intensitatea disconfortului crește atunci când este vorba de un obiect de dimensiuni mari.

Printre principalele simptome raportate de persoanele care au avut un os de pește rămas în gât, se remarcă următoarele:

  • Disfagie și odinofagie, adică dificultate și durere la înghițire
  • Senzație de corp străin blocat în gât
  • Tuse constantă și intensă
  • Furnicături sau mâncărimi în gât
  • Durere ascuțită în gât dacă osul penetrează țesutul
  • Producție excesivă de salivă
  • Hemoptizie sau tuse cu sânge

Consecințe posibile

Este posibil ca osul de pește să călătorească prin esofag fără să se blocheze. Cu toate acestea, poate provoca răni pe parcurs din cauza vârfurilor sale ascuțite. Una dintre cele mai frecvente complicații este tăietura sau zgârierea gâtului sau a esofagului.

Persoanele cu acest tip de leziune pot simți prezența unui obiect străin în gât și durere la înghițire. În cele mai severe cazuri, apar sângerări și detresă respiratorie, așadar trebuie considerată o urgență medicală.

Alte complicații frecvente la persoanele cu obiecte străine blocate în gât sunt:

  • Sângerare abundentă
  • Umflare și învinețire
  • Incapacitatea de a înghiți
  • Infecție esofagiană sau abces

Cum se elimină un os de pește rămas în gât?

De cele mai multe ori, oasele de pește sunt foarte mici, iar organismul le poate împinge în jos fără a provoca daune. Când ajung în stomac, acestea sunt digerate de sucurile gastrice și eliminate prin fecale. Adevărata problemă apare atunci când oasele de pește au dimensiuni mai mari.

În general, trebuie să consultați medicul atunci ingerați un corp străin. Cu toate acestea, există anumite tehnici care pot fi folosite pentru a îndepărta un os de pește rămas în gât atunci când nu există timp să apelați la un profesionist.

1. Tușiți

Tusea este unul dintre mecanismele naturale de apărare a organismului. Este utilă pentru expulzarea obiectelor străine din căile respiratorii și esofag. Când o persoană tușește, are loc o creștere bruscă a presiunii intratoracice, ceea ce face ca orice obiect blocat în această zonă să fie expulzat cu ușurință.

Atunci când înghițiți un os de pește sau un alt obiect, primul instinct este de a tuși. Trebuie să încercați să o faceți cu o forță mai mare decât de obicei, pentru a elimina obiectul străin.

Consultați medicul dacă expectorați sânge sau apar dureri în piept atunci când tușiți.

2. Beți apă sau ulei de măsline

Conform mai multor studii, oasele de pește se blochează foarte des în amigdale și la baza limbii. Aceste zone sunt ușor accesibile, iar alimentele exercită o anumită presiune la trecerea prin ele.

De aceea, se recomandă ingerarea a 1 pahar de apă sau 2 linguri de ulei de măsline pentru a disloca osul. Apa va exercita o presiune ușoară și continuă în jos, ceea ce poate face ca osul de pește să coboare în stomac.

La rândul său, uleiul este o substanță lubrifiantă, care va face corpul străin să alunece, facilitând eliminarea acestuia prin tuse.

3. Faceți gargară cu apă, sare și lămâie

Dacă osul de pește pare blocat în partea de sus a gâtului, disconfortul poate fi diminuat prin gargară cu apă, sare și lămâie. Ultimele două ingrediente vor curăța zona afectată. Un alt remediu este să consumați sucul a cinci până la șase lămâi.

4. Beți o băutură carbogazoasă sau apă cu oțet

Consumul de cola sau altă băutură carbogazoasă poate provoca gaze care ajută la dizolvarea osului de pește sau la înmuierea acestuia. La fel se întâmplă și la ingerarea a trei linguri de oțet diluate într-o cană cu apă. De asemenea, puteți folosi o lingură de oțet de mere îndulcit cu miere.

5. Mâncați alimente moi

Alimentele cu o consistență moale pot fi cel mai bun aliat atunci când aveți un os de pește blocat în gât. Ele formează o masă omogenă atunci când sunt înghițite, care poate învălui osul și îl poate duce în stomac.

Printre alimentele cu această consistență, se remarcă următoarele:

  • Bezele
  • Banane
  • Pâine cu unt de arahide
  • Pâine înmuiată în apă
  • Ciocolată

Ce să nu faceți?

Posibila disperare duce la două greșeli. Consumul de alimente solide și tari poate face ca osul de pește să se înfigă și mai mult, iar ceea ce putea fi o situație banală se poate înrăutăți rapid. A doua greșeală este aplicarea manevrei Heimlich; presiunea aplicată pe spate sau pe piept tinde să rănească și mai mult mucoasa.

Când este necesar să mergeți la medic?

După cum am spus, este necesar să consultați medicul de fiecare dată când suspectați că ați înghițit un os de pește, deoarece este singura modalitate de a determina dacă aveți o leziune esofagiană. Uneori, osul de pește coboară lin, dar pe parcurs poate provoca o tăietură care se poate infecta și provoca un abces.

În plus, trebuie să consultați medicul imediat dacă osul de pește rămâne blocat chiar și după câteva minute. Acest lucru poate duce la complicații grave, dar rareori vă poate pune viața în pericol.

Pe de altă parte, trebuie să fiți atenți la prezența următoarelor simptome:

  • Respirație dificilă
  • Durere în piept sau gât
  • Tuse sau vărsături cu sânge
  • Incapacitatea de a ingera lichide sau alimente
  • Umflarea zonei

Proceduri medicale pentru îndepărtarea osului de pește

Când osul de pește nu iese singur, îndepărtarea medicală este singura opțiune disponibilă. Specialistul poate îndepărta corpul străin folosind forcepsul, dacă acesta se află într-o zonă a gâtului ușor accesibilă. Pentru a efectua această procedură, este necesar ca osul să fie vizibil cu ochiul liber la deschiderea gurii.

Dacă osul de pește a coborât în esofag, este necesară efectuarea unei endoscopii pentru extracție. Aceasta este o procedură în care un tub flexibil mic este introdus într-o cavitate a corpului pentru a observa ce se întâmplă în interior.

Aceasta este o procedură minim invazivă, deci recuperarea este imediată. În plus, permite inclusiv tratarea unei eventuale complicații, cum ar fi o lacerație, o hemoragie sau un ulcer.

Medici care elimină un os de pește rămas în gât
Medicii au opțiunea de a efectua o endoscopie pentru a îndepărta obiectele străine blocate în gât.

Preveniți sufocarea

Una dintre cele mai bune măsuri preventive este să îndepărtați cu grijă toate oasele din pește înainte de a-l găti, mai ales dacă este vorba de somon, tarpon sau păstrăv. De asemenea, este recomandat să mestecați peștele încet, de mai multe ori, pentru a detecta orice os înainte de a-l înghiți.

Aceste incidente sunt foarte frecvente la persoanele cu proteze dentare, deoarece nu simt prezența oaselor de pește atunci când mestecă. Pe de altă parte, este necesar să fiți atenți în cazul copiilor și persoanelor în vârstă.

Dacă aveți un os de pește rămas în gât, rămâneți calmi și urmați una dintre recomandările de mai sus. Dacă osul de pește nu poate fi eliminat sau dacă suferiți o complicație, este important să mergeți la medic, deoarece doar acesta va putea rezolva definitiv problema.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
  • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
  • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
  • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
  • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
  • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
  • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.