Cum se face un cuptor solar acasă? Instrucțiuni pas cu pas
Există mai multe moduri de a găti mâncarea. De obicei, folosim aragazul sau cuptorul electric. Cu toate acestea, dacă știți cum se face un cuptor solar acasă, veți avea o alternativă economică și durabilă care vă va scăpa de diverse probleme. Este foarte util dacă mergeți la picnic cu familia sau în spații în care nu aveți o bucătărie utilată.
Cuptorul solar este un mecanism care transformă radiația solară în energie termică pentru a găti diferite tipuri de alimente și a fierbe sau a distila apă. Cuptoarele solare sunt ideale pentru a proteja mediul și a economisi energie. În plus, sunt ușor de făcut. Lucrul manual este un exercițiu excelent pentru a crea ceva util cu copiii și pentru a le consolida cunoștințele despre știință.
Recomandăm: Cum să prepari 5 soluții de curățare ecologice
Cum se face un cuptor solar acasă? Materiale necesare
Ghidul de utilizare a energiei solare, generat de Guvernul Insulelor Canare, indică faptul că materialele folosite la construirea unui cuptor solar trebuie să fie rezistente la temperaturi ridicate și umiditate din cauza vaporilor de apă care vor fi generați.
De asemenea, lipiciul pe care îl folosiți nu trebuie să fie toxic. Alternativ, puteți face un lipici de casă folosind produse din bucătărie, precum făină de grâu, făină de manioc, orez, apă sau oțet.
Materiale necesare
- Creion
- Cutter sau bisturiu
- Lipici sau bandă adezivă non-toxică
- Material reflectorizant: folie de aluminiu sau oglinzi
- 1 foaie de carton de două ori mai mare decât cutia mare
- 2 cutii de carton cu aceeași formă, dar dimensiuni diferite
- Vopsea neagră non-toxică sau artizanală, cu ulei de in și cărbune
- Material izolant: ziar, polistiren expandat, spumă, paie sau lână
- Material transparent pentru a produce efectul de seră: de preferință sticlă (poate fi și plastic rezistent la temperatură ridicată)
Instrucțiuni pas cu pas
Există diferite tipuri de cuptoare solare care pot fi făcute acasă. În acest caz, vă vom arăta unul dintre cele mai simple moduri de a-l construi. Este un cuptor solar ușor din materiale reciclabile, pe care îl puteți muta și construi ușor.
- Pregătiți cutiile: Așezați cutia mare cu capacul în jos. Apoi, așezați cutia mică deasupra și desenați-i conturul. Rețineți că trebuie să existe un spațiu de cel puțin 4 centimetri între cutii. Tăiați conturul cutiei mici cu un cutter, astfel încât aceasta să încapă în interiorul celei mari.
- Vopsiți și căptușiți cutiile: Vopsiți fețele interioare ale cutiei mici cu negru și căptușiți fețele exterioare cu folie de aluminiu. În cazul cutiei mari, căptușiți toate fețele interioare, capacul și fundul cu folie de aluminiu. Pentru a preveni desprinderea foliei, trebuie să utilizați lipici sau bandă adezivă.
- Aranjați cutiile: Introduceți cutia mică în orificiul pe care l-ați creat în cutia mare. Asigurați-vă că se potrivește bine. Deschideți imediat capacul, tăiați excesul și lipiți-l de cutia mare, astfel încât să acopere o parte din spațiul rămas între cutii.
- Umpleți și sigilați cutiile: Întoarceți ansamblul cu susul în jos. Deschideți cutia mare și umpleți spațiul dintre cutii cu materialul izolator ales. Apoi, sigilați capacul cu bandă adezivă pentru a nu se deschide.
- Proiectați un capac: Luați foaia de carton și desenați pe ea marginile interioare și exterioare ale cuptorului. Tăiați forma mare, îndepărtând excesul de carton. În cazul formei mici, folosiți bisturiul pe trei laturi.
- Căptușiți capacul rabatabil: Căptușiți capacul cu folie de aluminiu. Puteți folosi și o oglindă, însă, din cauza greutății sale, manevrarea va fi mai dificilă.
- Poziționați sticla sau plasticul: După ce ați ridicat și căptușit capacul pliabil, trebuie să aranjați materialul transparent peste golul din capac. Acesta este necesar pentru a crea efectul de seră, esențial pentru gătirea alimentelor.
- Utilizați cuptorul: Cuptorul este gata de utilizare. Puneți vasul în interiorul cuptorului și așteptați de două ori mai mult pentru ca preparatul să fie gata.
Dacă nu știți cât de performant este cuptorul solar pe care l-ați făcut, nu gătiți alimente care pot fi periculoase dacă sunt puțin crude, cum ar fi carnea de pasăre și porc. Totuși, cuptorul solar este un mecanism sigur pentru gătit.
Acest lucru este afirmat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Cuptorul solar este o alternativă excelentă, mai ales în zonele rurale unde gătitul necesită lemne de foc și cărbune. Cele mai bune ore pentru a găti în cuptorul solar sunt între 10:00 și 15:00, când soarele este mai intens și temperatura ambientală este mai ridicată.
Cum funcționează un cuptor solar?
Acest tip de cuptor captează și menține energia solară, așa cum indică numele său. În acest proces se aplică mai multe principii fizice, precum efectul de seră, reflexia luminii și izolarea termică, care permit menținerea unei temperaturi suficiente pentru a găti alimentele. Cuptorul solar este o cutie care captează energia.
Sticla sau materialul transparent lasă radiația solară să pătrundă în cuptor. Această energie este transformată în căldură. Materialul izolator și vopseaua neagră păstrează căldura în interior și împiedică ieșirea energiei. Alimentele sunt gătite grație efectului de seră.
Descoperiți și: Terase și acoperișuri ecologice: 5 beneficii
Cuptorul solar vă permite să gătiți ecologic
Acum că știți cum se face un cuptor solar acasă, s-ar putea să vă fi îndrăgostit de această metodă de gătire care folosește zero electricitate sau gaz, ceea ce vă permite să economisiți bani.
Daca vreți să aveți un cuptor solar cu putere mai mare, puteți cumpăra unul mai sofisticat. Pe piață există deja o varietate de modele, pe care le puteți instala pe terasă sau în gradină.
Sursă imagine: Bricología
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almada M.; Cáceres, M.S.; Machaín-Singer, M.; Pulfer, J.C. (2005). GUIA DE USO de cocinas y hornos solares. UNESCO. http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/FIELD/Montevideo/pdf
- Casado, D. (s. f.). Qué es un horno solar y como hacerlo con cartón. https://www.miteco.gob.es/es/ceneam/programas-de-educacion-ambiental
- Instituto Tecnológico de Canarias. (2007). Guía didáctica de Energía Solar – hornos solares. (2007). https://www.cienciacanaria.es/files/Guia-didactica-de-energia-solar-Hornos-solares.pdf.
- Horno solar. (2012). Cocinando con la energía solar. https://ppduruguay.undp.org.uy/wp-
- Polania, H. F. (1986). Diseño y construcción de un horno y cocina solar. Corporación Universitaria Autónoma de Occidente, Cali, Colombia. https://red.uao.edu.co/bitstream/handle
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.