Logo image
Logo image

Cum se prepară dolmade de orez? Rețetă delicioasă

5 minute
Aflați cum să pregătiți o rețetă grecească cunoscută sub numele de dolmade de orez. Are o valoare nutritivă excelentă și caracteristici organoleptice surprinzătoare.
Cum se prepară dolmade de orez? Rețetă delicioasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Rețeta de dolmade de orez este de origine grecească și combină antioxidanți și carbohidrați în cantități semnificative. Dolmadele sunt o opțiune excelentă ca aperitiv sau garnitură.

Aflați cum să le pregătiți într-un mod simplu pentru a obține un rezultat spectaculos! Înainte de a începe, trebuie să știți că orezul este unul dintre cele mai bune alimente pentru a introduce carbohidrați în dietă în mod regulat. Este recomandat în special sportivilor.

Desigur, și persoanele sedentare pot avea beneficii în urma consumului acestuia. Important este să acordați prioritate aportului acestui produs în detrimentul pastelor, care sunt mai puțin sănătoase din cauza conținutului lor făină rafinată.

Recomandăm și: Rețetă de sparanghel și cartofi gratinați

Ingrediente necesare pentru rețeta de dolmade de orez

Pentru a pregăti dolmade delicioase de orez, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 15 frunze de viță de vie
  • 100 grame de orez fiert
  • 2 cepe tocate mărunt
  • 150 grame de carne de vită
  • 100 grame de stafide
  • 2 linguri de mentă tocată
  • 2 linguri de mărar tocat
  • 80 grame de semințe de pin sau nuci românești
  • Sare și piper
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 1 pahar de vin alb
  • Sucul unei lămâi
Some figure

Rețineți că, în funcție de varietatea de orez pe care o alegeți, rezultatul final poate fi diferit. Din acest motiv, vă recomandăm să alegeți orez cu bob lung, deoarece este ușor de preparat și nu este prea aromat. Puteți experimenta alternative precum orezul cu iasomie sau orezul basmati.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Pentru început, va trebui să separați frunzele de viță de vie și să le spălați bine pentru a elimina eventualele impurități. Este recomandat să le înmuiați cel puțin o oră.
  2. Tocați ceapa foarte fin și prăjiți-o în ulei de măsline la foc mic. Este important să sotați leguma, astfel încât să elibereze cât mai multă apă posibil.
  3. De îndată ce ceapa începe să se rumenească, se adaugă carnea de vită tocată și se sotează până capătă culoare.
  4. Adăugați orezul gătit anterior. Pentru a face acest lucru, urmați instrucțiunile producătorului.
  5. Adăugați stafidele înmuiate în prealabil câteva minute, nucile tocate, mărarul și menta. Lăsați pe foc câteva minute, apoi dați vasul deoparte.
  6. A sosit momentul să trecem la împachetare Pentru a face acest lucru, luați frunzele de viță de vie și reîmprospătați-le cu apă rece.
  7. Uscați-le, întindeți-le și așezați puțin din amestec în centru. Rulați frunzele ca la sarmale.
  8. Când toate dolmadele sunt asamblate, așezați-le într-o oală încălzită la foc mic cu un pahar de vin alb. Așteptați să se evapore alcoolul și acoperiți preparatul cu apă. Gătiți 40 de minute.
  9. Opriți focul și stropiți cu sucul de lămâie. Serviți dolmadele cu iaurt.

Dolmade de orez: beneficii

Some figure

Includerea dolmadelor în contextul unei diete variate și echilibrate poate genera o serie de beneficii pentru sănătate.

Stimulează creșterea musculară

Dolmadele sunt o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată și carbohidrați complecși. Ambele substanțe nutritive sunt decisive pentru a asigura adaptările țesuturilor la exerciții fizice prin promovarea proceselor de hipertrofie.

De fapt, la sportivi, este recomandat un aport zilnic de proteine de peste 1,4 grame per kilogram de greutate corporală, potrivit unui studiu publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Cel puțin jumătate din aceste proteine trebuie să aibă o valoare biologică ridicată, adică să fie de origine animală. Acestea au toți aminoacizii esențiali și un rezultat bun în ceea ce privește digestibilitatea. Astfel, aportul de leucină este optim, acesta fiind unul dintre elementele cheie în ceea ce privește construirea țesutului slab.

Induc un sentiment de sațietate

Orezul este un aliment care furnizează zaharuri complexe și o cantitate generoasă de fibre. Această substanță induce un sentiment de sațietate, după cum reiese din cercetările publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică. Fibrele cresc volumul alimentar și întârzie golirea gastrică.

În același mod, proteinele sunt necesare pentru a preveni apariția poftei de mâncare. Combinația de orez, legume și carne este optimă pentru a evita hiperfagia care ar putea duce la o alterare negativă a compoziției corpului. Persoanele sedentare nu ar trebui să facă abuz.

Previn dezvoltarea patologiilor cronice și complexe

Dolmadele conțin legume. Aceste alimente au fitonutrienți cu capacitate antioxidantă ce neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea lor ulterioară în țesuturile corpului. Acest efect s-a dovedit a fi decisiv în prevenirea dezvoltării bolilor cronice.

Este recomandat să combinați legumele verde închis cu legume exotice. Veți obține un aport optim de flavonoizi și fitonutrienți de diferite tipuri, care îmbunătățește efectele antiinflamatorii.

Îmbunătățesc tranzitul intestinal

Atât frunzele de viță de vie, cât și orezul conțin fibre capabile să îmbunătățească tranzitul digestiv. Această substanță crește volumul scaunului și produce stimularea mecanoreceptorilor, ceea ce declanșează mișcări peristaltice intense ce determină o coborâre mai eficientă a fecalelor.

De fapt, aportul de fibre este considerat esențial pentru a evita durerea sau disconfortul intestinal.

Fibrele sunt o substanță importantă și pentru microbiotă. O parte dintre aceasta fermentează la nivel intestinal și servesc ca substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tractul digestiv. Densitatea lor este crescută, ceea ce îmbunătățește eficiența metabolismului.

Încercați și: Burgeri de avocado și quinoa: rețetă delicioasă

Pregătiți dolmade de orez acasă

După cum ați văzut, este foarte ușor să preparați dolmade de orez acasă. Este o rețetă puțin cunoscută în multe țări occidentale, dar cu beneficii mari pentru sănătate. Este o modalitate bună de a obține antioxidanți de cea mai bună calitate, carbohidrați complecși și proteine. Sunt deosebit de bune pentru sportivi.

Atunci când obiectivul este de a avea o sănătate optimă pe termen mediu, dieta trebuie combinată și cu alte obiceiuri benefice. Printre acestea, se remarcă practicarea activității fizice în mod regulat și odihna optimă în timpul nopții. Dormiți cel puțin 7 până la 8 ore în fiecare noapte pentru o recuperare eficientă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., Hoffman, J. R., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 20. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8
  • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
  • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.