Cum se spală bikinii ca să reziste mai mult?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Folosirea detergentului nepotrivit sau punerea costumelor de baie în uscător reduce performanța materialului. Aplecând metodele adecvate pentru spălarea bikinilor, cresc șansele ca aceștia să reziste mai mult. Cum se spală corect bikinii?
Chiar daca nu îi purtați în mod regulat, este esențial să le oferiți atenție pentru a le păstra culoarea, elasticitatea și, în anumite cazuri, accesoriile sau particularitățile.
La sfârșitul verii, costumele de baie sunt distruse de expunerea la soare, căldură și sare. Ideea este să le „salvam” pentru a le putea purta din nou. Înainte de a ajunge la acest punct, să vedem de ce se spală bikinii imediat după purtare!
Spălarea costumelor de baie le ajută să reziste mai mult și este o chestiune de igienă
Costumele de baie sunt confecționate din poliester, o fibră rezistentă și sintetică care accelerează uscarea, potrivit Institutului Național al Textilelor.
În condiții normale, hainele din poliester sa spală în mașina de spălat, folosind detergenți potriviți. În cazul bikinilor, există anumite particularități: aceștia stau mult timp uzi și plini de sare sau clor din piscine.
Dacă adăugați un ciclu de spălare puternic și uscătorul la factorii externi, calitatea materialului va scădea rapid. În plus, cremele și loțiunile de protecție solară tind să lase pete pe haine, uneori greu de îndepărtat. Deci, trebuie să acționați la timp.
În plus, la spălare, eliminați contaminarea bacteriană din țesătură, după cum afirmă revista Célula Microbiana. În acest fel, atunci când spălați bikini, aveți grijă de sănătate.
Dacă purtați costumul de baie fără a-l spăla în prealabil, creșteți riscul de iritații ale pielii sau infecții vaginale cu drojdii.
Cum se spală bikinii ca să reziste mai mult?
Recomandarea inițială pentru a menține bikinii în stare bună este să-i clătiți imediat ce părăsiți plaja sau piscină. Profitați de dușurile amenajate în aceste locuri pentru a elimina o parte din sare și clor. Odată ce acest pas este finalizat, ceea ce urmează este spălarea.
Nu lăsați niciodată bikinii uzi în coșul de rufe.
Scuturați nisipul
Contactul cu nisipul este relaxant, dar este obligatoriu să-l eliminați imediat de pe îmbrăcăminte. Un studiu prezentat de Jurnalul American de Epidemiologie indică faptul că nisipul este asociat cu boli gastrointestinale, deoarece poate conține concentrații mari de organisme fecale.
Deși sunt necesare mai multe studii în acest sens, eliminați imediat resturile de nisip de pe corp și costumele de baie.
Dușul este esențial pentru organism. În ceea ce privește îmbrăcămintea, înmuiați bikinii timp de 30 de minute în apă rece înainte de spălare.
Detergent neutru da, balsam nu
Manual sau în mașina de spălat, bikinii apreciază detergentul neutru în locul produselor agresive sau gelurilor de duș. Citiți eticheta pentru a afla dacă producătorul recomandă un anumit produs.
În general, trebuie să utilizați un produs blând și hipoalergenic, fără parfumuri și coloranți, mai ales dacă aveți pielea delicată, așa cum menționează Asociația Națională a Eczemelor. Alte caracteristici ale detergentului sunt contraproductive pentru sănătatea pielii.
În ceea ce privește balsamul de rufe, cel mai bine este să renunțați la el când vine vorba de bikini. Compoziția sa afectează rezistența țesăturilor lycra.
Descoperiți: Ce să faceți când mașina de spălat nu stoarce?
Folosiți mai rar mașina de spălat
Spălarea manuală este adecvată pentru costumele de baie. Folosiți mașina de spălat pentru o spălare profundă cel puțin o dată pe săptămână.
Folosiți o husa din bumbac și întoarceți bikinii pe dos. Costumul nu trebuie se frece de nasturi sau fermoare. Activați ciclul hainelor delicate.
Uscați costumele de baie la umbră
Găsiți umbră și agățați costumul de baie pe sârmă, astfel încât razele soarelui să nu uzeze tonurile țesăturii. Nu folosiți cârlige. Întindeți-l fără a-l lega, astfel încât să nu se deformeze.
Descoperiți: Cum se spală corect sutienele fără a le strica?
Nu folosiți apă caldă
Folosiți suficientă apă rece. Să presupunem că purtați același costum de baie timp de câteva zile și alegeți să-l spălați în apă fierbinte. Temperaturile ridicate vor distruge fibrele și costumul de baie va deveni inutilizabil.
Curățați blând petele
Dacă aveți pete încăpățânate pe bikini, aplicați un detergent pentru haine delicate și frecați ușor. Nu folosiți perii. Dacă pata este intensă, încercați să o îndepărtați cu oțet sau peroxid de hidrogen.
Bikinii se spală imediat și se depozitează uscați
Bikinii nu pot fi depozitați dacă nu sunt perfect uscați. Consecințele sunt mirosurile neplăcute și posibilitatea dezvoltării ciupercilor. Dacă au un miros urât, va trebui să-i spălați din nou; dacă au mucegai, este timpul să-i aruncați.
Pentru ca nuanța costumelor de baie să nu fie alterată, aplicați crema de protecție solară cu jumătate de oră înainte de a purta costumul de baie. Lăsați pielea să absoarbă substanța pentru a nu deteriora materialul.
Ca ultim sfat, nu stoarceți niciodată bikinii, ci lăsați-i la scurs. De asemenea, nu folosiți fierul de călcat pentru a grăbi uscarea. Aceștia se vor deforma sau arde, deoarece materialul nu este conceput pentru a rezista la căldură intensă localizată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ballard, A. (2021) ¿Eres alérgica a tu traje de baño? Asociación Nacional de Eczema. https://nationaleczema.org/blog/swimsuit-allergies/
- Bockmühl, D. P., Schages, J., & Rehberg, L. (2019). Laundry and textile hygiene in healthcare and beyond. Microbial cell (Graz, Austria), 6(7), 299–306. https://doi.org/10.15698/mic2019.07.682
- Christopher D. Heaney, Elizabeth Sams, Steve Wing, Steve Marshall, Kristen Brenner, Alfred P. Dufour, Timothy J. Wade. (2009). Contact With Beach Sand Among Beachgoers and Risk of Illness. American Journal of Epidemiology, 170(2), 164–172. https://doi.org/10.1093/aje/kwp152
- Instituto Textil Nacional. (2019). ¿Qué es el poliéster? Instituto Textil Nacional. https://www.institutotextilnacional.com/2019/09/11/que-es-el-poliester/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.