Cum se tratează urticaria la copii?
De cele mai multe ori, urticaria la copii apare ca urmare a unei reacții alergice la nivelul pielii. În acest caz, nu apar umflăturile roșiatice tipice într-o anumită zonă a corpului, ci leziuni mari, care sunt distribuite pe zone largi ale tegumentului.
Alergenii sunt substanțele care declanșează reacții alergice, ce sunt variabile în funcție de persoană. De exemplu, un copil poate suferi de urticarie din cauza prafului, dar este posibil ca frații săi să nu manifeste nicio reacție la acesta.
Urticaria la copii: principalele simptome
După cum am menționat anterior, urticaria se referă la o reacție alergică care apare pe suprafețe mari de piele. Aceasta apare la scurt timp după ce copilul a intrat în contact cu substanțe iritante, pe care le putem găsi în mediu, îmbrăcăminte, aer, sol și păr de animale.
Pruritul este unul dintre principalele simptome ale alergiilor. Este o mâncărime atât de intensă, încât duce la scărpinat continuu și chiar prezintă riscul de rănire. În acest fel, bacteriile pot intra în leziuni și se pot reproduce, ducând la apariția unei infecții mai mari în zonă.
Bășicile și bubele sunt vizibile, spre deosebire de alte reacții alergice mai ușoare. Inflamația apare la câteva ore după expunere și uneori este imediată (apare în câteva minute). Acest lucru indică un posibil șoc anafilactic.
Mărimea regiunii afectate variază de la copil la copil. Pot exista chiar mai multe regiuni ale corpului cu leziuni active în același timp. Urticaria este frecventă pe față, mâini, picioare și zona inghinală. Torsul nu este nici el scutit, mai ales în cazul alergiilor alimentare.
Există și alte simptome asociate urticariei, în afară de problemele pielii. Să vedem care sunt:
- Vărsături și greață. Provin din același proces alergic intern, care duce la inflamația mucoasei gastrice.
- Durere abdominală. Uneori apare împreună cu o febră ușoară. Alteori însă, apare din cauza creșterii peristaltismului intestinal care încearcă să îndepărteze alergenii ce au intrat în tractul digestiv.
Cauze frecvente ale alergiei la copii
Urticaria la copii are numeroase cauze diferite. Punctul de origine este, așa cum am menționat anterior, contactul cu o substanță alergică. Cu toate acestea, există variabilitate individuală, ceea ce înseamnă că toți copiii reacționează diferit la alergeni diferiți. Majoritatea copiilor sunt alergici la ceva anume. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor:
- Alimente. Unii copii sunt alergici la fructele roșii, alții la ouă și alții la anumite condimente și dressinguri. În general, părinții descoperă alergia atunci când apare urticaria după consumul alergenului în cauză.
- Insecte. Mușcăturile de insecte sunt o posibilă sursă de reacții alergice. În aceste cazuri, zona afectată se inflamează excesiv și urticaria se răspândește adesea și în alte regiuni.
- Polenul din mediu. În cazul alergiilor sezoniere, lunile de toamnă și primăvară sunt cele mai periculoase pentru copii. În plus față de reacția cutanată, copiii manifestă tuse, strănut și chiar bronhospasm.
- Infecții. Pe lângă simptomele provocate de alergen, apar și leziuni din cauza unei reacții încrucișate între sistemul imunitar și celulele corpului uman. Atât virușii, cât și bacteriile sunt de vină pentru reacție.
- Medicamente. Mulți copii au alergii la anumite medicamente. Este important să fii conștient de ceea ce iau copiii tăi. Majoritatea prospectelor conțin informații și avertismente în acest sens, deoarece, de multe ori, nu componenta activă produce alergia, ci excipienții pe care chimiștii îi pun în pastile sau siropuri pentru a le putea comercializa.
- Parfumuri. Cosmeticele și parfumurile pot fi iritanți puternici ale pielii, motiv pentru care există o mulțime de mărci de parfumuri destinate copiilor. Cu toate acestea, dacă pielea copilului este prea sensibilă, este posibil să reacționeze indiferent de produsul utilizat.
Citește mai mult:
Cum se tratează urticaria la copii?
În primul rând, urticaria la copii nu este întotdeauna ușor de diagnosticat. Este important ca medicul să administreze medicamente antialergice pentru a contracara simptomele. Desigur, copilul poate primi remedii utile și la domiciliu. Această combinație este excelentă pentru ca cel mic să-și revină mai repede.
Antihistaminicele sunt incredibil de populare printre medicamentele alergice. De fapt, majoritatea oamenilor preferă să ia difenhidramină și loratadină în caz de alergie, deoarece acestea ameliorează mâncărimea și reduc roșeața pielii.
Însă aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru copii, deoarece substanțele menționate provoacă somnolență puternică. În cazuri extreme, acestea sunt utilizate cu precauție în doze minime.
Dacă alergia se răspândește în multe părți ale corpului, poate fi necesar să recurgi la corticosteroizi. Este important să consulți un medic pediatru, deoarece doar un specialist poate prescrie asemenea medicamente.
Atunci când sunt utilizați pentru o perioadă limitată de timp, corticosteroizii nu ar trebui să provoace probleme pe termen lung. Utilizarea intramusculară sau intravenoasă se recomandă doar dacă urticaria se transformă în șoc anafilactic (care este rar).
Remedii naturale
În ceea ce privește remediile preparate acasă, există multe opțiuni. Crezi sau nu, există mai multe ingrediente care pot fi utilizate pentru a pregăti comprese care ameliorează simptomele locale, în special mâncărimea.
Cea mai ușoară modalitate de a ameliora simptomele alergice este să folosești comprese reci. Temperatura redusă scade inflamația și roșeața, ceea ce diminuează reacția alergică. Utilizarea compreselor împreună cu antihistaminice și corticosteroizi oferă o ameliorare semnificativă a urticariei.
Ca metodă de prevenire, este important ca cel mic să evite toți acei alergeni la care reacționează. De asemenea, este vital să întreții corect dormitorul unui copil care suferă de alergii. Camera sa nu trebuie să aibă covoare sau țesături care acumulează cu ușurință acarieni. Adăugarea unui dezumidificator este, de asemenea, o idee bună pentru a reduce praful ambiental.
În cazul în care copilul dezvoltă urticarie din cauza alimentelor, pur și simplu scoate din dietă alergenul în cauză. În cazul sugarilor cu vârsta de până la 2 ani, există substanțe (cum ar fi căpșunile) care nu ar trebui consumate ca măsură de precauție, deoarece pot fi generatoare de alergii puternice.
Citește mai mult:
Consultă întotdeauna un medic pediatru
Acesta este cel mai important sfat. Urticaria la copii nu dispare de la o zi la alta. Din acest motiv, este vital să consulți un medic pediatru. O abordare profesională este esențială pentru a cunoaște cauzele și a reduce simptomele urticariei.
Dacă alergiile apar în mod repetat, fii foarte atent la posibilitatea unui șoc anafilactic. Acesta constituie o situație de urgență care necesită spitalizare. Trebui să faci tot ce poți pentru a preveni acest lucru.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Máspero, Jorge, et al. “GUÍA ARGENTINA DE URTICARIA Y ANGIOEDEMA.” Medicina (Buenos Aires) 74 (2014).
- Talamantes, Concepción Sierra, Violeta Zaragozá Ninet, and Remedios Alamar Martínez. “Aproximación a la clínica: diagnóstico y manejo de la urticaria.” Enfermería Dermatológica 11.32 (2017): 10-23.
- Zúñiga, Roberto Velasco. “PROTOCOLOS DIAGNÓSTICOS Y TERAPÉUTICOS EN URGENCIAS DE PEDIATRÍA.” (2019).
- Hung, Lisa, et al. “Human ex vivo and in vitro disease models to study food allergy.” Asia Pacific Allergy 9.1 (2018).
- Casanueva, C. Ortega. “Alergia a la picadura de insectos.” PediatríaIntegral (2018): 138.
- López, José Guadalupe Huerta, Álvaro Pedroza Meléndez, and Enrique López Valentín. “Urticaria crónica en niños. Revisión sistemática.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 29.1 (2020): 16-30.
- de Miguel, Cristina Salas. “Urticaria, anafilaxia e intoxicación en pediatría.” (2018).
- de Durana, María Dolores Alonso Díaz. Alergia a los pólenes de ciprés y olivo: fenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Diss. Universidad de Alcalá, 2017.
- Ferreira, Margarida Silva Vicente. Alergia de contacto a perfumes: 5 anos de experiência de consulta. MS thesis. 2016.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.