Cum știi dacă ești la ovulație?
Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian
Fie că încerci să rămâi gravidă, fie că vrei să o eviți o sarcină nedorită, este important să știi cum funcționează ciclul menstrual. Dacă poți identifica momentul în care ești la ovulație, îți poți crește șansele de a concepe sau poți utiliza protecție contraceptivă suplimentară, deoarece acestea sunt zile fertile în care corpul are tot ce este necesar pentru a avea loc fertilizarea.
Care sunt simptomele ovulației? În ce moment al ciclului menstrual se întâmplă?
În acest articol, îți vom oferi o scurtă prezentare a caracteristicilor unui ciclu menstrual normal. Apoi, vom vedea când are loc ovulația și cum putem identifica momentul.
Ciclul menstrual normal
Ciclul menstrual normal include o serie de modificări care apar la femeile aflate la vârsta fertilă în fiecare lună, pregătindu-le pentru posibilitatea de a avea o sarcină. Aceste modificări se datorează prezenței diferiților hormoni feminini, al căror nivel crește sau scade în sânge, determinând fazele ciclului menstrual.
Caracteristicile ciclului menstrual
Creierul (hipotalamusul și hipofiza) și ovarele produc hormoni. În majoritatea cazurilor, ciclul menstrual are următoarele caracteristici:
- Durează între 28 și 35 de zile.
- Este compus din 2 faze principale: faza foliculară și faza luteală.
- Ziua numărul 1 este prima zi a menstruației și reprezintă debutul fazei foliculare.
- Faza foliculară este prima perioadă și durează între 14 și 21 de zile. Cuprinde menstruația și se termină prin ovulație.
- Faza luteală este a doua perioadă. Durează aproximativ 14 zile.
- Ovulația are loc în fiecare lună.
- În timpul ciclului menstrual normal, apar modificări în corpul femeii. Unele dintre acestea includ modificări ale temperaturii corpului, scurgeri vaginale, menstruație și așa mai departe.
Ovulația este eliberarea unuia sau mai multor ovule din ovare și are loc în fiecare lună. Acest ovul va trăi o perioadă scurtă de timp, așteptând să fie fertilizat de un spermatozoid.
Ciclurile menstruale variază de la femeie la femeie și de la lună la lună. Această variație apare mai ales în prima fază, care este faza foliculară. După cum am menționat anterior, aceasta este faza care include ovulația. Prin urmare, calcularea ovulației poate fi dificilă. Mai târziu, vom vedea cum putem determina momentul ovulației.
În plus, există variații și în funcție de stadiul de viață în care se află fiecare femeie. În primii ani de fertilitate, ciclurile vor fi mai lungi. Apoi, vor deveni mai scurte.
Cea mai mare posibilitate de a rămâne gravidă apare între trei și cinci zile înainte de ziua ovulației, inclusiv în ziua acesteia. Prin urmare, dacă urmărești perioada respectivă, pe care o vom numi perioadă fertilă, vei maximiza șansele de concepție.
Citește mai mult:
Cum știi dacă ești la ovulație?
Primul lucru pe care îl vom menționa este faptul că nu există metode fiabile pentru a prezice ziua ovulației. Prin urmare, stabilirea perioadei fertile nu este o știință exactă, cu excepția cazului în care poți identifica modificările hormonale care apar în această perioadă.
Ar trebui să clarificăm și faptul că păstrarea unui calendar și numărarea zilelor pentru identificarea perioadei fertile nu s-a dovedit a fi o metodă 100% de încredere, deoarece, așa cum am menționat deja, lucrurile se schimbă de la lună la lună.
În plus, nici metoda temperaturii bazale a corpului nu este fiabilă. Există noi aplicații pentru telefoanele mobile care verifică temperatura corpului, dar nici acestea nu sunt 100% precise.
O metodă pe care cercetătorii o consideră mai potrivită pentru stabilirea perioadei fertile este identificarea scurgerilor vaginale înainte și în timpul ovulației. Știm că atunci când secreția vaginală crește în cantitate, devine mai transparentă, mai elastică și alunecoasă, apare perioada fertilă (care include ziua ovulației).
De asemenea, poți măsura hormonii feminini în urină cu un kit similar cu cel folosit pentru detectarea sarcinii. Acesta se numește set de ovulație și servește ca indicator al perioadei fertile. Este destul de accesibil din punct de vedere al prețului. Cu toate acestea, poate da rezultate fals pozitive.
Citește mai mult:
Este important să consulți ginecologul
Măsurarea temperaturii corpului și metoda scurgerii vaginale pot fi folosite împreună pentru a știi când ești la ovulație, dar nu sunt opțiuni pe deplin fiabile. Trusele de ovulație sunt mai fiabile decât oricare dintre celelalte metode, deși nu trebuie să uiți că s-ar putea să obții rezultate fals pozitive. Dacă ai dubii, cel mai bine este să consulți medicul sau ginecologul pentru a evalua diferitele posibilități.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Holesh JE, Lord M. Physiology, Ovulation. [Updated 2020 Mar 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441996/
- Wilcox, A. J., Dunson, D., Baird, D. D. (2000). La oportunidad del “período fértil” en el ciclo menstrual: estimaciones específicas por día desde un estudio prospectiv. British Medical Journal, 321(7271):1259-1262.
- Su HW, Yi YC, Wei TY, Chang TC, Cheng CM. Detection of ovulation, a review of currently available methods. Bioeng Transl Med. 2017;2(3):238‐246. Published 2017 May 16. doi:10.1002/btm2.10058
- Vigil P, Lyon C, Flores B, Rioseco H, Serrano F. Ovulation, a sign of health. Linacre Q. 2017;84(4):343‐355. doi:10.1080/00243639.2017.1394053
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.