Cum să scapi de dureri la menstruație
Un număr mare de femei a avut dureri menstruale cel puțin o dată în viață. Totuși, durerea și disconfortul depășesc adesea nivelul crampelor menstruale obișnuite. De fapt, unele femei prezintă organe genitale iritate, urmate de o senzație de arsură, mâncărime și chiar infecții. Din fericire, există câteva metode eficiente ca să scapi de dureri la menstruație.
De cele mai multe ori, poți reduce acest tip de disconfort și chiar îl poți preveni schimbându-ți anumite obiceiuri de viață. Cu toate acestea, trebuie să consulți un medic dacă durerea este severă.
În acest articol, vom analiza câteva dintre cauzele clasice ale durerii menstruale și îți vom spune ce poți face pentru a o ameliora.
Cum să scapi de dureri la menstruație
Disconfortul menstrual tipic apare din cauza mai multor factori. Deși nu puteți controla activitatea hormonală și prezența anumitor boli, îți poți schimba obiceiurile zilnice pentru a ameliora durerea.
1. Stai departe de produsele toxice de igienă intimă
În prezent, există o mare varietate de produse de igienă intimă care au ca scop oferirea de confort în timpul menstruației. Cu toate acestea, multe asemenea produse convenționale, cum ar fi tampoanele, protej-slipurile și absorbantele, sunt fabricate din plastic, bumbac convențional (adesea pulverizat cu pesticide) și alte substanțe chimice care nu sunt prietenoase cu microbiota vaginală.
Dezavantajul este faptul că toate acestea duc la acumularea de transpirație, bacterii și resturi care produc un miros urât. Ca să nu mai vorbim de cât de mult îți irită pielea, provocând mâncărime și alte tipuri de disconfort. Multe dintre aceste produse conțin glifosat, printre altele, iar contactul frecvent cu această substanță chimică este un factor de risc pentru boli precum endometrioza. Glifosatul poate provoca infertilitate.
Din fericire, există pe piață multe alternative confecționate din ingrediente organice naturale. Sunt fabricate din bumbac organic, celuloză și amidon vegetal. Aceste companii oferă tampoane, protecții pentru lenjerie și absorbante organice din bumbac respirabil, fără parfumuri și coloranți.
De asemenea, unele dintre aceste game de produse de igienă intimă au referințe excelente. Femeile susțin faptul că utilizarea lor ameliorează mâncărimile enervante, arsurile și chiar unele aspecte ale crampelor menstruale. Aceste afirmații nu au nicio bază științifică, dar merită luate în considerare.
Citește mai mult:
2. Folosește produse din bumbac organic
Este important să subliniem importanța utilizării produselor ecologice. Majoritatea dintre noi folosim produse convenționale fără să știm cu adevărat din ce sunt făcute. De asemenea, nu este în interesul unei companii să ne atragă atenția asupra relației dintre produsele de igienă intimă și disconfortul vaginal.
În plus față de impactul asupra mediului pe care îl generează, tipul de bumbac pe care îl conțin articolele de igienă feminină poate compromite sănătatea femeilor. Cultivarea bumbacului se află pe lista celor mai toxice procese din lume, deoarece sunt utilizate mai multe pesticide decât în orice altă cultură. După cum poți vedea, produsele din bumbac organic nu conțin substanțe toxice care produc dureri menstruale.
Un studiu realizat în 2015 de cercetători de la Facultatea de Științe Exacte a Universității Naționale de La Plata a constatat că 85% din produsele convenționale analizate conțineau glifosat. Această substanță chimică toxică este prezentă în erbicidul Monsanto Roundup, utilizat în mod obișnuit la culturile convenționale de bumbac din întreaga lume. Există dovezi că expunerea la acest produs chimic poate duce la probleme de reproducere și boli intime.
3. Stai departe de substanțele chimice agresive
Vaginul este una dintre cele mai delicate zone ale corpului unei femei. Chiar dacă microbiota sa variată ne protejează împotriva multor infecții, nu poate descompune și elimina substanțele chimice cu care intră în contact atunci când folosim anumite produse.
Există cel puțin cinci ingrediente în produsele de igienă intimă care sunt recunoscute ca fiind foarte toxice:
- Plastic: Acest element, pe lângă faptul că este un poluant, produce transpirația care duce la mirosuri neplăcute, iritații și infecții.
- Dioxină: Aceasta este o substanță chimică care rezultă din albirea bumbacului cu clor. Expunerea la dioxină a fost legată de disfuncții hormonale și poate cauza probleme de fertilitate, potrivit unui raport detaliat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
- Polimeri super absorbanți (SAP): Aceștia sunt derivați ai petrolului care pot provoca iritații și mirosuri urâte.
- Pesticide: Acestea sunt substanțe chimice toxice utilizate pentru pulverizarea culturilor de bumbac.
- Coloranți: Aceștia sunt complet inutili și duc adesea la modificări ale microbiotei vaginale, provocând iritații și un risc crescut de infecție.
Așadar, cum poți evita aceste substanțe chimice pentru o avea menstruație mai puțin dureroasă și supărătoare? Pur și simplu trebuie să înveți să fii selectivă. Există multe produse organice indicate pentru gestionarea menstruației.
4. Îmbunătățirea dietei te poate ajuta să scapi de dureri la menstruație
Ajustarea obiceiurilor alimentare este foarte importantă atunci când vine vorba de ameliorarea durerilor menstruale. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical Obstetrică și Ginecologie, o dietă bogată în legume și săracă în grăsimi poate reduce intensitatea sindromului premenstrual și a dismenoreei (crampele menstruale).
5. Încearcă terapia termică
Terapia termică este folosită ca tratament pentru durerile menstruale de mulți ani. Cercetările publicate în Evident-Based Nursing au constatat faptul că temperatura ridicată este la fel de eficientă ca ibuprofenul atunci când vine vorba de crampele menstruale. Acest lucru se datorează faptului că reduce inflamația și induce relaxarea.
6. Consumă infuzii antiinflamatoare pentru ameliorarea menstruației dureroase
Acestea sunt o opțiune terapeutică naturală împotriva disconfortului menstrual. De fapt, un studiu publicat în Jurnalul Iranian de Cercetări Farmaceutice a stabilit faptul că tratamentul pe bază de plante este o modalitate promițătoare de ameliorare a dismenoreei. Utilizează mușețel, ghimbir, scorțișoară sau mentă.
Citește mai mult:
7. Fă exerciții fizice în mod regulat
Fii activă pe tot parcursul ciclului menstrual. Activitatea fizică promovează eliberarea endorfinelor, cunoscute și sub denumirea de „hormonii sănătății”. 20 de minute de exerciții fizice efectuate în fiecare zi te pot ajuta să ameliorezi durerile menstruale și, prin urmare, să îți îmbunătățești starea de spirit.
8. Practică tehnici de relaxare
Practică meditație, yoga sau orice altă formă de relaxare, deoarece toate acestea pot contribui la ameliorarea disconfortului menstrual. Nu numai că îți vor influența pozitiv starea de spirit, dar te vor ajuta și la ameliorarea durerii și disconfortului vaginal.
9. Nu lua medicamente fără a consulta un medic
Există multe analgezice fără prescripție medicală ce ajută la ameliorarea crampelor menstruale. Cu toate acestea, ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată. De fapt, consultă medicul sau farmacistul cu privire la dozele adecvate. În ceea ce privește alte simptome, cum ar fi mâncărimea și iritația, trebuie să cunoști originea acestora înainte de a urma un tratament adecvat.
10. Consultă medicul ca să scapi de dureri puternice la menstruație
Menstruația este în mod natural inconfortabilă și dureroasă. Cu toate acestea, cel mai bine este să discuți cu medicul ginecolog dacă simptomele experimentate sunt severe și persistente. Ocazional, crampele, iritarea, arsurile și mirosurile urâte ar putea necesita un tratament specific. Așadar, este posibil să ai nevoie de câteva teste suplimentare pentru a primi un diagnostic adecvat.
Menstruația dureroasă: concluzie
Pe scurt, acordă mai multă atenție produselor de igienă intimă pe care le utilizezi și optează pentru alternative organice fără substanțe iritante sau dăunătoare. De asemenea, schimbă-ți obiceiurile de viață și consultă un medic dacă durerile sunt foarte intense.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70–A75. doi:10.1289/ehp.122-A70
- Fashemi B, Delaney ML, Onderdonk AB, Fichorova RN. Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome. Microb Ecol Health Dis. 2013;24:10.3402/mehd.v24i0.19703. Published 2013 Feb 25. doi:10.3402/mehd.v24i0.19703
- Barnard, N. D., Scialli, A. R., Hurlock, D., & Bertron, P. (2000). Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/S0029-7844(99)00525-6
- Akin, M. D., Weingand, K. W., Hengehold, D. A., Goodale, M. B., Hinkle, R. T., & Smith, R. P. (2001). Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/S0029-7844(00)01163-7
- Safarzadeh, A., Zare, S., Yousefabadi, S. R., & Ghoreishinia, G. (2016). The relationship between Exercise and premenstrual syndrome. International Journal of Medical Research & Health Sciences.
- Jasuja, Veena. (2013). Relaxation Technique and Premenstual Syndrome: A Psychophysiological Study.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 17-22. 10.9790/0853-0811722.