Logo image
Logo image

Cum tratezi înțepăturile de albine?

4 minute
În cazul majorității oamenilor, înțepăturile de albine provoacă doar un disconfort minor. Însă uneori pot fi foarte supărătoare. În acest articol, îți vom spune cum să le tratezi corect.
Cum tratezi înțepăturile de albine?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Te-ai întrebat vreodată cum să tratezi înțepăturile de albine? Deși cele mai multe cazuri sunt ușoare, uneori acestea pot genera complicații. Prin urmare, este important să știi cum să acționezi pentru a face față acestui tip de problemă. Îți vom oferi câteva sfaturi utile mai jos.

Înțepătura de albină poate provoca dureri, umflături, roșeață și căldură în zona afectată. Uneori poate provoca simptome mai severe dacă persoana înțepată are o reacție alergică. De asemenea, multe cazuri pun în pericol viața persoanei afectate, mai ales atunci când aceasta este atacată de mai multe albine. Cum ar trebui să tratezi înțepăturile de albine?

Cum tratezi înțepăturile de albine? 5 sfaturi utile

Atunci când albinele înțeapă, eliberează o toxină otrăvitoare care poate provoca inflamații, durere și alte simptome. De fapt, mulți oameni sunt alergici la această toxină și pot prezenta simptome severe. Dacă ai reacții grave, trebuie să mergi imediat la medic, deoarece acestea pot genera complicații grave de sănătate.

Chiar și înțepăturile ușoare provoacă roșeață severă și umflături în zona afectată. De asemenea, provoacă mâncărimi, arsuri și alte neplăceri. În aceste cazuri, procedurile aplicate la domiciliu pot fi suficiente pentru a ameliora simptomele. Ia notițe!

Citește și:

Remedii pentru înțepăturile de viespe

1. Scoate acul

Some figure
Îndepărtarea corectă a acului este primul pas pentru a preveni expunerea la toxine.

Atunci când o albină înțeapă, acul ei se blochează în piele. După aceasta, albina moare. De fapt, este singura insectă care moare după ce a înțepat. Alte specii, inclusiv viespile, își păstrează acul și pot să înțepe din nou. Cum poți elimina acul?

Este important să îndepărtezi acul albinei cât mai curând posibil. Evită metodele bruște, cum ar fi utilizarea pensetelor sau tacticile similare. Modul corect de a face acest lucru este să răzuiești ușor pielea cu un obiect cu margini plate (poți utiliza o carte de identitate sau un card de credit spălat).

2. Spală zona cu apă și săpun

Unul dintre primele riscuri ale înțepăturilor de albine este infecția. Din acest motiv, după ce ai suferit o înțepătură, spală bine zona cu apă și săpun antibacterian. Spală rana zilnic până la vindecarea completă, deoarece se poate infecta mai târziu.

3. Folosește comprese reci

Some figure
Gheața reduce inflamația cauzată de înțepătura de albine.

Urmările înțepăturilor de albine pot fi inconfortabile sau dureroase. Severitatea depinde de reacția sistemului imunitar la toxina eliberată de insectă.

În orice caz, aplicarea unei comprese reci sau a unui pachet cu gheață în zonă poate reduce disconfortul. În mod ideal, ar trebui să faci acest lucru timp de aproximativ 8 sau 10 minute, până când simți o ameliorare a durerii.

4. Nu scărpina zona afectată

Mulți oameni își scarpină pielea atunci când simt mâncărime după ce au fost înțepați de insecte. Dar aceasta este o greșeală. Deși inițial provoacă o ușurare, scărpinarea pielii crește inflamația, prelungește mâncărimea și crește riscul de infecție. Prin urmare, ar trebui să o eviți în totalitate.

5. Aplică un produs calmant

Some figure
Există mai multe remedii care pot preveni mâncărimea și înroșirea pielii.

Loțiunea cu calamină sau o pastă de bicarbonat de sodiu te poate ajuta să tratezi înțepăturile de albine. De fapt, ar trebui să o folosești de mai multe ori pe zi pentru a ține disconfortul sub control. Loțiunea cu calamină este un produs antihistaminic disponibil în farmacii.

Îți recomandăm:

Fenistil ca remediu pentru înțepături, arsuri și urticare

Când trebuie să mergi la medic?

De cele mai multe ori, poți trata înțepăturile de albine fără să mergi la medic. Cu toate acestea, există unele complicații care trebuie analizate de un profesionist în domeniul sănătății. Dacă disconfortul continuă sau se agravează, cel mai bine este să mergi la camera de gardă. Reacțiile grave includ:

  • Urticarie
  • Piele palidă
  • Mâncărime severă
  • Umflarea limbii și a gâtului
  • Dificultăți de respirație
  • Puls rapid
  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Ameţeală
  • Febră moderată sau mare
  • Pierderea cunoștinței

Dacă ai aceste simptome, poate fi un semn de șoc anafilactic, o reacție alergică care îți pune viața în pericol. Trebuie să acționezi rapid pentru a evita complicațiile. Prin urmare, este esențial să mergi la spital cât mai curând posibil.

De asemenea, ar trebui să consulți un medic pentru mai multe înțepături în același timp. Deși simptomele ar putea părea ușoare, este important să primești tratamentul adecvat pentru a nu avea reacții severe ulterior. Medicul îți va prescrie unele analgezice și antibiotice în caz de infecție.

Concluzie

Deși majoritatea cazurilor de înțepături de albine sunt ușoare, este important să știm cum să acționăm pentru a preveni complicațiile. Utilizarea acestor recomandări va accelera recuperarea și va reduce riscul de infecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hoo, F. K., Hasan, S., Wan Sulaiman, W. A., & Basri, H. (2014). A Case Report of an Unusual Complication from Bee Sting: Acute Brachial Plexopathy. Pakistan Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.12669/pjms.302.4891
  • Informed Health Online [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Insect venom allergies: Short-term and long-term treatment. 2017 Jul 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447119/
  • Visscher, P. K., Vetter, R. S., & Camazine, S. (1996). Removing bee stings. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(96)01367-0
  • Przybilla, B., & Ruëff, F. (2012). Insect stings: clinical features and management. Deutsches Ärzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2012.0238
  • de Roodt, A. R., Salomon, O. D., Orduna, T. A., Robles Ortiz, L. E., Paniagua Solis, J. F., & Alagon Cano, A. (2005). [Poisoning by bee sting]. Gac Med Mex.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.