Cuptorul cu microunde - pericole reale și fictive
De-a lungul anilor s-au realizat numeroase studii cu privire la utilizarea aparatelor electrocasnice. Dintre aceste dispozitive, cuptorul cu microunde și potențialele sale pericole au atras multă atenție.
În articolul de azi îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre efectele negative reale ale cuptorului cu microunde. Citește în continuare și ia aminte!
Cum funcționează?
Cuptorul cu microunde reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai minunate invenții moderne ale omenirii. Printre avantajele sale se numără:
- Abilitatea de a încălzi mâncarea în doar câteva minute
- Simplitatea utilizării
- Economisirea timpului
- Consumul redus de energie electrică
Cuptoarele cu microunde utilizează un anumit tip de energie electromagnetică, folosind radiații de undă lungă, asemănătoare undelor radio. Orice cuptor cu microunde conține un magnetron, adică un tub în care radiațiile de aproximativ 2.450 MHz interacționează cu moleculele din alimente.
Fiecare undă de energie creată de acest dispozitiv se schimbă de la polul pozitiv la cel negativ la fiecare ciclu, adică de milioane de ori pe secundă. Această fricțiune moleculară generează căldură.
2 pericole reale la care ne expunem când folosim cuptorul cu microunde
Contrar miturilor, cuptorul cu microunde nu este o „bombă cu ceas”. Multe studii chiar sugerează că acesta ar conserva mai bine conținutul de nutrienți al preparatelor decât alte metode de gătit prin încălzire.
Trebuie însă să menționăm că acest dispozitiv minunat nu este complet lipsit de pericole.
Supraîncălzirea apei
Un fenomen specific acestui aparat este supraîncălzirea apei. Atunci când punem un vas cu apă la încălzit în cuptorul cu microunde, aceasta atinge temperatura de fierbere fără a se forma „bulele” caracteristice. Astfel, nu ne dăm seama dacă apa fierbe sau nu.
Uneori vasul poate exploda în momentul în care deschidem ușa cuptorului din cauza schimbării bruște de temperatură. Incidentul poate cauza arsuri severe pe mâini, față și gât.
Citește și:
Prin urmare, trebuie să avem o foarte mare grijă atunci când folosim cuptorul cu microunde pentru a încălzi lichide, inclusiv apa pentru ceai, cafeaua, supele sau laptele.
Contaminarea mâncării cu substanțe toxice
Încălzite la cuptorul cu microunde, anumite recipiente eliberează substanțe chimice care se infiltrează în mâncarea încălzită. Unele dintre acestea pot fi cancerigene.
Este indicat să fim atenți și să nu folosim vase care nu sunt recomandate pentru cuptorul cu microunde. Dacă ai nevoie de acest dispozitiv pentru a găti ceva, cel mai bine este să folosești un recipient din sticlă.
Pericole fictive la care ne-am expune folosind cuptorul cu microunde
Atât timp cât este folosit adecvat, cuptorul cu microunde:
- Nu alterează într-un mod excepțional conținutul de vitamine, antioxidanți, minerale și flavonoide al alimentelor
- Nu alterează semnificativ proprietățile laptelui de mamă
- Nu transformă preparatele în produse cancerigene
- Nu compromite valoarea energetică a alimentelor
- Nu emite radiații care ne pun în pericol starea de sănătate
Ține minte!
Cuptorul cu microunde este foarte eficient și poate fi folosit cu încredere. Ai însă grijă ce tip de recipiente introduci în el, evită să folosești apă în exces și urmează atent indicațiile de pe ambalajele alimentelor.
S-ar putea să te intereseze:
Nu uita, trebuie să iei măsuri de siguranță chiar și atunci când gătești!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sierra, I., & Vidal-Valverde, C. (2000). Influence of heating conditions in continuous-flow microwave or tubular heat exchange systemsnon the vitamin B 1 and B 2 content of milk. Le Lait. https://doi.org/10.1051/lait:2000147
- Türkkan, A. U., Cakli, S., & Kilinc, B. (2008). Effects of cooking methods on the proximate composition and fatty acid composition of seabass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758). Food and Bioproducts Processing. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2007.10.004
- Jiménez-Monreal, A. M., García-Diz, L., Martínez-Tomé, M., Mariscal, M., & Murcia, M. A. (2009). Influence of cooking methods on antioxidant activity of vegetables. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2009.01091.x
- Sieber, R., Eberhard, P., Fuchs, D., Gallmann, P. U., & Strahm, W. (1996). Effect of microwave heating on vitamins A, E, B1, B2, and B6 in milk. Journal of Dairy Research. https://doi.org/10.1017/S0022029900031642
- López-Berenguer, C., Carvajal, M., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2007). Effects of microwave cooking conditions on bioactive compounds present in broccoli inflorescences. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf071680t
- Yang, C. Z., Yaniger, S. I., Jordan, V. C., Klein, D. J., & Bittner, G. D. (2011). Most plastic products release estrogenic chemicals: A potential health problem that can be solved. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.1003220
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.