Logo image
Logo image

9 curiozități și informații despre menstruație

3 minute
Este important de știut că, la fel cum fiecare femeie este diferită, fiecare menstruație va avea anumite caracteristici. Pot exista anumiți factori care îi modifică regularitatea.
9 curiozități și informații despre menstruație
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Perioada menstruală este un proces biologic și hormonal de care depind multe aspecte ale sănătății fizice și emoționale. Apare aproximativ la fiecare 28 de zile și durează între 3 și 6 zile, în funcție de activitatea hormonală. Descoperiți curiozități și informații despre menstruație!

9 curiozități și informații despre menstruație

1. Ce se întâmplă de fapt în timpul ciclului menstrual

 

Ciclul menstrual are rolul de a regla activitatea hormonală și fertilitatea femeii. La mijlocul său, ovarele eliberează un ovul care călătorește prin trompele uterine pentru a fi fertilizat.

Organismul crește producția de progesteron pentru a îngroșa mucoasa uterului și a implanta ovulul fertilizat. Dar, dacă fertilizarea nu are loc, nivelurile de progesteron scad și apare sângerarea menstruală.

Vedeți și: Mituri și concepții greșite privind menstruația

2. Pentru a depăși crampele menstruale trebuie să acționați înainte ca acestea să apară

Una dintre greșelile pe care le facem atunci când acționăm împotriva crampelor menstruale este să căutăm o soluție atunci când acestea sunt deja prezente. Este important de știut că acestea sunt cauzate de un hormon numit prostaglandină, care este eliberat în timpul menstruației.

Luarea unui medicament antiinflamator și analgezic cu o zi înainte de menstruație poate bloca producția acestor substanțe. Acest lucru va preveni senzația de durere și va opri sângerarea în exces.

3. Menstruația poate apărea în fiecare lună, dar poate fi neregulată

Some figure

 

Menstruația depinde de corp și de activitatea hormonală. Ciclul mediu este la fiecare 28 de zile, dar poate avea și 23 sau 30 de zile. Menstruația are loc în fiecare lună, dar poate indica probleme de ovulație și fertilitate.

4. Mirosul puternic în timpul sau după menstruație este normal

Mirosul puternic care apare în zona intimă în perioada menstruală este normal și nu trebuie neutralizat cu parfumuri sau produse chimice.

Acest lucru se întâmplă deoarece pH-ul vaginal se modifică și există o concentrație mai mare de bacterii. Trebuie folosite produse obișnuite și în nici un caz nu trebuie folosite loțiuni sau tampoane cu parfum.

5. Vă puteți îngrășa

Some figure

 

Înainte și în timpul menstruației, puteți lua între 1 și 3 kilograme în greutate din cauza retenției de lichide. Această tulburare face ca apa să rămână în țesuturile corpului și să genereze inflamații. Din acest motiv, abdomenul și sânii se inflamează.

6. Temperatura corpului crește

În zilele menstruației, avem tendința de a ne mișca mai mult în pat deoarece temperatura corpului crește și îngreunează somnul. Cu toate acestea, nu trebuie să fie un impediment pentru a dormi bine și la momentul potrivit.

7. Apare oboseala

Some figure

 

Oboseala care apare în timpul menstruației este normală, mai ales când este prea abundentă. Nivelul de fier scade și face dificilă oxigenarea corectă a creierului și a celulelor.

8. O femeie poate rămâne însărcinată în timpul menstruației

Nu este ceva foarte comun, dar toate femeile ar trebui să știe asta. Există o anumită șansă de a rămâne însărcinată din cauza sexului neprotejat în timpul menstruației. În zilele menstruației, ovarele pregătesc un nou ovocit pentru următorul ciclu.

Cu toate acestea, unele femei pot ovula înainte de terminarea menstruației. Acest lucru este mai frecvent la femeile cu menstruație neregulată, deși riscul este minim.

Recomandăm: 5 remedii pentru reglarea menstruației

9. Lipsa menstruației nu este întotdeauna un semn de sarcină

Some figure

 

Primul lucru pe care îl gândește o femeie când nu are menstruația este faptul că este însărcinată. Totuși, acesta nu este singurul motiv care explică lipsa menstruației.

Absența sângerării apare și din cauza stresului, modificărilor bruște de greutate, exercițiilor fizice și tulburărilor de sănătate. În orice caz, cel mai bine este să consultați un medic pentru a exclude probleme mai grave.

Cunoșteați aceste informații despre menstruație? Împărtășiți-le și altor femei, astfel încât acestea să clarifice îndoielile pe care cu siguranță le au avut în legătură cu acest lucru.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.