Logo image
Logo image

5 date despre fibromul uterin pe care orice femeie ar trebui să le cunoască

3 minute
Deși nu trebuie neapărat să fie periculoase, mergeți la controale ginecologice frecvente pentru a obține un diagnostic precoce, precum și un tratament adecvat pentru fibromul uterin.
5 date despre fibromul uterin pe care orice femeie ar trebui să le cunoască
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fibroamele uterine sunt mase anormale de țesut muscular care se formează pe suprafața uterului și, rareori, pe colul uterin. Descoperiți 5 date despre fibromul uterin pe care orice femeie ar trebui să le cunoască!

Prezența fibroamelor este alarmantă pentru femeile diagnosticate, dar numai 0,5% se dezvoltă din celule canceroase. Aceasta înseamnă că, deși pot provoca disconfort ginecologic, foarte rar reprezintă un risc de cancer.

Cu toate acestea, trebuie să acordăm atenție fibroamelor, deoarece acestea pot interfera cu sănătatea reproductivă și hormonală. 

5 date despre fibromul uterin pe care orice femeie ar trebui să le cunoască

1. Ce este fibromul uterin?

Some figure

 

 

Fibromul uterin este un tip de tumoare benignă care apare mai ales după vârsta de 20 de ani, potrivit experților. Cunoscute și sub denumirea de leiomioame sau fibromioame, sunt mase mici de țesut cu aspect rotund, a căror dimensiune poate fi microscopică sau chiar mare.

Aspectul fibroamelor este legat de factori genetici și hormonali și este una dintre cauzele infertilității la femei.

2. Care sunt tipurile de fibrom uterin?

După cum indică literatura științifică, fibroamele sunt clasificate în patru tipuri, în funcție de localizarea lor în uter.

Miom submucos

Fibroamele submucoase sunt cele care se formează chiar sub miometru, adică sub mucoasa care protejează peretele interior al uterului. Se poate extinde spre partea internă a cavității uterine și, atunci când se mărește, ajunge să ocupe o mare parte a acesteia.

Citiți mai mult: Miomatoza uterină gigantă: cum se tratează?

Miom subseros

Aceste tipuri de mase se formează chiar sub serosa, un strat care căptușește exteriorul uterului. Ele fac ca uterul să capete un aspect nodular.

Miom pedunculat

Fibroamele pedunculate sunt de tip subserozal, dar, spre deosebire de cele anterioare, cresc și ajung să se desprindă de matrice, rămânând atașate de un cordon fin cunoscut sub numele de pedicul. Acest tip de tumoră poate crește în sau din cavitatea uterină.

Miom intramural

Fibroamele intramurale sunt mase care se formează în peretele muscular al uterului și, atunci când sunt suficient de mari, pot distorsiona atât pereții exteriori, cât și pereții interiori.

3. Care sunt simptomele fibromului uterin?

Some figure

 

Deși este o boală greu de depistat din cauza lipsei simptomelor, mai mult de jumătate dintre femei vor experimenta modificări.

Unele dintre acestea sunt următoarele:

  • Dureri lombare
  • Durere în timpul actului sexual
  • Creștere bruscă în greutate
  • Modificări ale obiceiurilor urinare
  • Sarcini și nașteri cu risc ridicat
  • Dificultate în a rămâne însărcinată
  • Inflamație și durere în abdomenul inferior
  • Sângerări menstruale abundente și neregulate

4. Cum afectează fibromul uterin fertilitatea?

Una dintre principalele preocupări în rândul femeilor diagnosticate cu fibrom uterin este sănătatea reproductivă. Când masele ating o dimensiune semnificativă, este posibil să afecteze fertilitatea sau să complice sarcina.

Uterul în sine crește în dimensiune din cauza activității estrogenilor și, deoarece progesteronul predomină în timpul sarcinii, sunt necesare tratamente medicale. Prezența fibromului uterin crește riscul de avort spontan în primul trimestru de sarcină.

5. Care sunt tratamentele pentru fibromul uterin?

Some figure

 

Multe dintre femeile care sunt diagnosticate cu această afecțiune consideră că singura soluție pentru combaterea fibroamelor este intervenția chirurgicală. Totuși, operația nu este singura soluție.

Masele mici sunt adesea tratate cu terapie medicamentoasă. Dacă acestea nu răspund și cresc în dimensiune, intervenția chirurgicală este singura soluție.

Se efectuează o miomectomie, care se concentrează pe eliminarea fibroamelor fără a afecta uterul. Când apar complicații, se efectuează o histerectomie, adică o îndepărtare parțială sau totală a uterului.

Citiți și: Ce este dispozitivul intrauterin și pentru ce este?

Atenția la simptome și consulturile ginecologice repetate sunt vitale pentru obținerea unui diagnostic precoce. Deși de cele mai multe ori afecțiunea nu este gravă, este indicat să mergeți un medic în timp util.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hurst, B. S. (2014). Uterine fibroids. In Ultrasound Imaging in Reproductive Medicine: Advances in Infertility Work-Up, Treatment, and Art. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9182-8_10
  • Khan, A. T., Shehmar, M., & Gupta, J. K. (2014). Uterine fibroids: Current perspectives. International Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.2147/IJWH.S51083
  • Zimmermann, A., Bernuit, D., Gerlinger, C., Schaefers, M., & Geppert, K. (2012). Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: An international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health. https://doi.org/10.1186/1472-6874-12-6
  • Pavanello, L., Cesari, S., Biasiutti, C., Manfredi, R., & Pozzi Mucelli, R. (2015). Fibroids. In MRI of the Female and Male Pelvis. https://doi.org/10.1007/978-3-319-09659-9_5
  • Marret, H., Fritel, X., Ouldamer, L., Bendifallah, S., Brun, J. L., De Jesus, I., … Fernandez, H. (2012). Therapeutic management of uterine fibroid tumors: Updated French guidelines. European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.07.030

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.