Ce este o histeroscopie și pentru ce este aceasta?
 

Ce este o histeroscopie și pentru ce este aceasta?

Histeroscopia este un standard de aur pentru detectarea și tratarea anomaliilor uterine. Astăzi vă învățăm tot ce trebuie să știți despre procedură.
Ce este o histeroscopie și pentru ce este aceasta?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În prezent, există zeci de intervenții și teste care permit explorarea vaginului, uterului și trompelor uterine în căutarea unor anomalii care explică anumite simptome. Utilizarea acestora variază în funcție de context, de pacient și de criteriile specialistului. Astăzi vă învățăm ce este o histeroscopie, cum se efectuează și care este utilitatea ei.

Histeroscopia este o procedură inventată în 1865. Există două tipuri: pentru diagnostic și chirurgicală. În primul caz este un examen exploratoriu, în timp ce în al doilea este o intervenție pentru corectarea afecțiunilor uterine. În rândurile următoare, vă arătăm tot ce ar trebui să știți despre procedură!

Ce este o histeroscopie?

Pacientă care explică ce este o histeroscopie

O histeroscopie este o procedură clinică sau ambulatorie utilizată pentru a accesa cavitatea uterină. Pentru a face acest lucru, se folosește un histeroscop, un instrument subțire și flexibil cu cameră și iluminare care facilitează examinarea.

Este o intervenție minim invazivă și standardul de aur pentru evaluarea și tratamentul patologiilor uterului, după cum subliniază experții. Există două tipuri de proceduri:

  • Histeroscopia cu scop de diagnostic: este utilizată pentru a diagnostica probleme la nivelul uterului. După cum subliniază cercetătorii, este o opțiune complementară, deci nu elimină și nu înlocuiește alte proceduri, cum ar fi biopsia endometrială, laparoscopia, testul Rubin și histerosalpingografia. Se face adesea în ambulatoriu.
  • Histeroscopia chirurgicală: este folosită pentru a corecta o anomalie sau o afecțiune care a fost detectată în procesul de diagnosticare. Pentru a face acest lucru, prin histeroscop sunt introduse instrumente mici care permit specialistului să efectueze intervenția.

Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, această procedură este una dintre cele mai sigure și mai utilizate pentru tratarea anomaliilor intrauterine. În ciuda acestui fapt, utilizarea sa poate fi restricționată în anumite contexte: femei însărcinate, sângerări vaginale abundente sau moderate (la momentul inspecției), infecții pelvine active, herpes genital activ și așa mai departe.

Pentru ce este o histeroscopie?

Medic care explică ce este o histeroscopie

După cum ne amintește Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi , histeroscopia este utilizată în primul rând pentru a determina cauzele sângerării vaginale anormale. Specialistul poate folosi această procedură pentru a diagnostica sau trata diferite afecțiuni localizate în uter. Iată o selecție de contexte în care poate fi utilizată:

  • Determinarea cauzelor unui avort spontan
  • Determinarea posibilelor probleme de infertilitate
  • Găsirea unui dispozitiv intrauterin și îndepărtarea lui
  • Efectuarea de procese de sterilizare
  • Verificarea rezultatelor anormale ale testului Papanicolau
  • Examinarea și îndepărtarea fibromului uterin și a polipilor
  • Prelevarea de mostre de țesut (biopsie)

În general, acestea sunt cele mai frecvente utilizări ale acestei proceduri, deși specialistul o poate folosi și în alt scop sau pentru a finaliza alte examinări deja efectuate. Orice tip de afecțiune dezvoltată în uter sau în vecinătatea acestuia pot fi diagnosticate sau tratate prin această intervenție.

Cum se face o histeroscopie?

Histeroscopiile se fac de obicei la o săptămână după menstruație. Acest lucru permite o mai bună examinare, diagnosticare sau tratare a posibilelor afecțiuni ale uterului. În acest proces, poate fi utilizată anestezia locală, regională sau generală, în funcție de starea de sănătate și de criteriile profesionistului care efectuează examinarea.

Înainte de a introduce histeroscopul, specialistul va dilata colul uterin. Pentru aceasta, va folosi dilatatoare speciale sau medicamente locale. Apoi, va introduce histeroscopul și va muta camera prin vagin, col uterin și, în final, prin uter. În acest moment, va introduce un gaz sau o soluție care va extinde aceasta cavitate.

Dioxidul de carbon sau soluția salină este alegerea obișnuită. Cantitatea exactă este controlată cu atenție pentru a obține expansiunea necesară pentru a explora zona. Profesionistul va începe să verifice căptușeala uterului și deschiderile care se conectează la trompele uterine. În funcție de ceea ce se face (diagnostic sau intervenție chirurgicală), procedura poate dura între 15 minute și 1 oră.

În cazul în care ați planificat o histeroscopie de diagnostic și este detectată o anomalie care poate fi tratată pe loc, aceasta poate fi transformată într-o histerectomie chirurgicală. Se evită astfel efectuarea a două intervenții, atât timp cât există acordul pacientului.

Întrebări frecvente despre histerectomie

Care sunt pericolele acestei proceduri?

Potrivit John Hopkins Medicine, cele mai frecvente complicații sunt infecția, sângerarea, boala inflamatorie pelvină, afectarea colului uterin și complicațiile generate de gazul sau lichidul folosit pentru a extinde uterul.

Dovezile sugerează că 0,76% din histeroscopiile operatorii pot duce la perforarea cavității uterine. Riscurile sunt foarte mici, deci este o procedură sigură.

Care este procesul de recuperare?

În funcție de anestezia utilizată (locală, regională sau generală), este necesară o evaluare medicală în câteva minute sau câteva ore. Aceasta constă în evaluarea tensiunii arteriale, a respirației și a altor valori. Când toate acestea sunt stabile, puteți părăsi centrul de sănătate.

La ce vă puteți aștepta în continuare?

Este posibil să aveți unele reacții adverse după procedură. Cele mai frecvente sunt sângerări ușoare și dureri în zona abdominală. De asemenea, este posibil să simțiți disconfort sau furnicături în zona stomacului și a umărului.

Specialistul va sugera administrarea unor medicamente în cazul în care aceste efecte sunt inconfortabile (consultați-l înainte de a lua orice medicament).

Trebuie să petreceți noaptea la centrul medical?

Deoarece este o procedură minoră, veți putea părăsi spitalul în aceeași zi în care este planificată intervenția dacă nu au apărut complicații majore și nu a existat o reacție neobișnuită la anestezie.

Dacă nu v-ați rezolvat toate îndoielile cu privire la această intervenție, vă invităm să vă consultați direct cu medicul specialist. Este important să știți de ce se face procedura și la ce să vă așteptați. Histeroscopia este o procedură sigură și rapidă, așa că nu trebuie să vă temeți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jansen, F. W., Vredevoogd, C. B., Van Ulzen, K., Hermans, J. O., Trimbos, J. B., & Trimbos-Kemper, T. C. Complications of hysteroscopy: a prospective, multicenter study. Obstetrics & Gynecology. 2000; 96(2): 266-270.
  • Moore, J. F., & Carugno, J. Hysteroscopy. StatPearls [Internet]. 2020.
  • Valle, R. F. Hysteroscopy in the evaluation of female infertility. American journal of obstetrics and gynecology. 1980; 137(4): 425-431.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.