De ce dietele nu funcționează întotdeauna?
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Astăzi predomină două moduri de a încerca să slăbești: fie urmăm un plan hipocaloric, fie adoptăm cea mai nouă dietă fadă. Cu toate acestea, majoritatea dietelor funcționează doar pentru câțiva oameni. Pentru alții, rezultatele nu sunt cele așteptate. De ce dietele nu funcționează întotdeauna?
Cea mai mare problemă constă în menținerea greutății pierdute în timp. Aproximativ 95% dintre persoanele care urmează o dietă recuperează kilogramele pierdute după un timp. Unii oameni chiar ajung să cântărească mai mult decât înainte de a începe dieta.
La scară globală, obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate în multe țări de zeci de ani. Și, deși dieta și exercițiile fizice sunt doi dintre pilonii tratamentului, până în acest moment nu s-a găsit cea mai bună formulă.
Citiți mai mult:
Către o nutriție personalizată
Dieta este unul dintre cei mai influenți factori ai stării noastre de sănătate. Dar sunt mult mai multe aspecte care intră în joc atunci când cineva vrea să slăbească. Multe dintre ele sunt foarte personale și, prin urmare, recomandările nu sunt valabile pentru toată lumea. Anumiți pacienți slăbesc, dar în alte cazuri, dietele pot fi dăunătoare.
În multe cazuri, poate fi necesar să reglați dieta pe tot parcursul procesului, deoarece ceea ce funcționează la început poate să nu mai funcționeze după câteva săptămâni sau luni. Secretul este să găsiți dieta care funcționează în cazul vostru particular.
Prin urmare, trebuie să începem să luăm în considerare mai mulți factori, dincolo de caloriile ingerate și cele arse. Vreți să aflați mai multe despre asta? Vă spunem ce ar trebui să luați în considerare pentru a obține o greutate sănătoasă!
De ce dietele nu funcționează întotdeauna?
Există diferiți factori de care trebuie să ținem cont atunci când abordăm o dietă pentru a slăbi. Unii pot fi controlați și schimbați mai mult decât alții, asupra cărora avem prea puțin control. Să vedem care sunt aspectele care pot transforma planurile de dietă în diete care chiar funcționează!
1. Alimentația
Hrana este principala sursă de energie a organismului. Din acest motiv, obiceiurile alimentare sunt una dintre cheile succesului unei diete.
Unele afirmații despre care se credea că sunt universale au fost modificate în timp datorită noilor descoperiri științifice. Astfel, mesele de 5 ori pe zi, alegerea alimentelor degresate sau evitarea grăsimilor s-au alăturat listei miturilor alimentare, după cum reiese din cercetările publicate în Frontiers in Public Health.
În mod ideal, planul de alimentație ar trebui să fie adaptat fiecărei persoane. Acesta trebuie să se bazeze pe alimente proaspete și tipice dietei tradiționale din fiecare țară.
În acest fel, va fi posibilă respectarea dietei, unul dintre factorii care s-a dovedit a fi secretul dietelor care funcționează. Cu cât suntem mai mulțumiți de dietă, cu atât o putem urma mai mult timp.
2. Metabolismul
Metabolismul poate fi definit ca ansamblul de reacții chimice necesare pentru ca organismul să-și îndeplinească funcțiile zilnice. Acest lucru joacă un rol de bază și vital pentru sănătate. În plus, intervine în greutatea corporală. Un metabolism rapid va arde mai multă energie și va favoriza pierderea în greutate și pierderea de grăsime corporală.
Menținerea metabolismului activ este secretul unei diete de succes. Cu toate acestea, nu este o sarcină ușoară, deoarece este parțial determinată de genetică. Unele practici care pot promova o creștere a metabolismului sunt:
- Exercițiile fizice: exercițiile de forță sunt importante, deoarece un procent mai mare de masă musculară este mai activ din punct de vedere metabolic decât masa grasă.
- Fiți activi în timpul zilei.
- Mâncați suficient.
- Consumați suficiente proteine la fiecare masă.
3. Flora intestinală
Peste 100 de milioane de bacterii trăiesc în intestinele noastre. Flora intestinală a fiecărei persoane are o compoziție unică și este determinată de dietă, mediu și stilul de viață.
Păstrarea florei intestinale în stare bună îmbunătățește sistemul imunitar și tratează unele probleme intestinale. Flora intestinală este legată și de obezitate și de menținerea greutății corporale.
Un studiu dirijat de biologul Marisela Gonzáles Ávila și efectuat la Centrul de Cercetare și Asistență în Tehnologie și Proiectare din Jalisco (Mexic), a ajuns la următoarea concluzie:
„Persoanele care suferă de obezitate tind să aibă o compoziție bacteriană mai slabă și o predominanță a bacteriilor care economisesc energie, ceea ce duce la acumularea de grăsimi în organism.”
Deși doar o parte din succesul dietelor are legătură cu microbiota intestinală, acestea sunt constatări importante care necesită investigații suplimentare.
Citiți mai mult:
4. Hormonii
Un număr mare de hormoni reglează aspecte precum somnul, foamea, reproducerea sau metabolismul. Modul în care corpul valorifică sau eliberează energie este reglementat de hormoni. Unii dintre cei care joacă un rol vital în controlul greutății corporale sunt: leptina, grelina, insulina, glucagonul și cortizolul. Înțelegerea modului în care funcționează deschide ușa către noi abordări ale obezității.
Dieta, somnul sau exercițiile fizice influențează răspunsul corpului în ceea ce privește acumularea de grăsime.
Dietele nu funcționează: apelați la un profesionist
Cel mai bun sfat pentru a promova succesul dietelor este să solicitați sfaturi de la specialiști și să urmați un plan individualizat. În plus, dieta trebuie să fie marcată de echilibru și de prezența alimentelor din diferite grupuri.
Nu obțineți rezultate? Luați în considerare acest lucru și urmați cu strictețe recomandările nutriționistului!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zilberter T, Zilberter EY. Breakfast: to skip or not to skip? Frontiers in Public Health. Junio 2014. 2:59.
- Clarks SF., Murphy EF., Nilaweera K., Ross PR., et al., The gut microbiota and its relationship to diet and obesity. Gut Microbes, 2012.
- Farias MM., Silva CB., Rozowski JN., Gut microbiota: role in obesity. Rev Chil Nutr, 2011.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.