De ce este important să ai timp liber?
 

De ce este important să ai timp liber?

Când nu avem timp liber, zilele trec și nu ne bucurăm de nimic. Prin urmare, pentru sănătatea și bunăstarea noastră mintală, este esențial să avem timp liber.
De ce este important să ai timp liber?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2022

Înțelegem de ce este important să avem timp liber? Într-o societate permanent conectată, ajungem să nu mai avem deloc timp liber. Acest lucru poate avea consecințe atât asupra sănătății mintale, cât și asupra sănătății fizice.

Înainte de a începe, trebuie să definim ce este timpul liber. Este vorba despre toate acele ore în care nu muncim și nici nu trebuie să ne dedicam treburilor casnice. Timpul liber este esențial pentru sănătate, deși uneori pare că nu este suficient! Dar, organizându-ne, există timp pentru toate!

Cum ne petrecem timpul?

Pentru a învăța să ne bucurăm de timpul liber, trebuie mai întâi să facem o listă cu activitățile pe care le facem atunci când nu lucrăm. Stăm fața televizorului, ne uităm pe Instagram sau jucăm jocuri video? A ști cum ne petrecem timpul ne va permite să stabilim ceea ce trebuie să schimbăm.

Ziua are 24 de ore. 8 ore dormim și alte 8 ore muncim. Așadar, avem la dispoziție 8 ore. Din ele scădem 2-3 ore pentru a găti și a mânca. Ne rămân 5-6 ore de care putem profita.

Nu avem timp liber pentru că nu gestionăm bine orele din zi. Nu suntem la serviciu, dar continuăm să ne gândim la sarcinile de lucru; în loc să facem sport, preferăm să stăm întinși pe canapea uitându-ne pe rețelele de socializare.

Acești hoți de timp ne pot face rău pe termen lung, sporind stresul, anxietatea și disconfortul.
Fată care știe că este important să ai timp liber
Dispozitivele mobile monopolizează o mare parte din viață și pot fura timp prețios pe care l-am putea dedica altor activități.

A avea timp liber pare un lux, dar este important pentru sănătate

A avea timp liber pare un lux, dar nu este așa. Luați o foaie de hârtie și un pix și desenați un ceas cu toate orele zilei.

Distribuiți timpul: de exemplu, 8 ore pentru a dormi, 8 ore pentru lucru și 8 ore pentru diverse activități (mâncare, sport, citit, întâlniri cu prietenii, etc).

Există aplicații mobile care ne pot ajuta să gestionăm timpul liber și să ne bucurăm cu adevărat de el. O opțiune poate fi Daily Planner with Calendar. Putem să ne organizăm astfel încât să avem timp de toate.

Agendă pentru organizare
Agenda clasică este utilă dacă o încorporăm în viața de zi cu zi. Putem organiza sarcinile pentru a ne bucura și de timp liber.

Motive pentru a avea timp liber este important

Responsabilitățile zilnice ne copleșesc și în timpul liber ajungem să ne așezăm în fața unui ecran. Iată câteva motive pentru a ne petrece timpul în moduri mult mai plăcute:

  • Frustrarea nu va întârzia să apară. Vom începe să ne simțim din ce în ce mai rău, având sentimentul că cele 24 de ore dintr-o zi nu sunt suficiente și că trăim doar pentru a munci, pentru a duce copiii la școală, pentru a gestiona evenimentele neprevăzute, etc.
  • Stresul ne va afecta negreșit. Acest lucru va duce la insomnie, disconfort, schimbări de dispoziție și anxietate. Simptomele, cum ar furia, ne vor arăta că stresul a ajuns prea departe.
  • Vom începe să ne punem la îndoială existența. Când nu avem timp pentru noi înșine, nu găsim sensul vieții. Proverbul popular spune: „Trebuie să muncești pentru a trăi, nu să trăiești pentru a munci”.

Timpul liber există, în ciuda faptului că ni se pare dificil de găsit. Întotdeauna există un moment în care putem să mergem la plimbare, să medităm 10 minute, să pregătim acel tort delicios sau să citim o carte.

Când ne planificăm ziua, trebuie să facem o listă cu ceea ce ne face să ne simțim bine. Aceste activități ne vor permite să fim calmi, să scăpăm de muncă și responsabilități, să ne concentrăm asupra noastră și să avem grijă de noi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chío García, M. G. (2019). Tiempo libre y su efecto sobre la salud mental en personal de enfermería del Instituto Nacional de Rehabilitación (INR), Luis Guillermo Ibarra Ibarra (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco).
  • García-Soidán, J. L., Boente Antela, B., & Leirós-Rodríguez, R. (2020). ¿ Los menores españoles, en su tiempo libre, prefieren dispositivos electrónicos o actividad física?. Sportis6(2), 347-364.
  • Zamora Macorra, M., & Cruz Flores, A. C. (2011). El papel del tiempo libre en la salud de un grupo de conductores de carga. Salud de los Trabajadores19(1), 47-56.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.