De ce îmi amorțesc mâinile în somn?
Ne odihnim și, la miezul nopții, suntem treziți de un fel de „șoc electric” în mâini sau degete. Alteori, la trezire, avem impresia că cineva a venit și ne-a tăiat membrele. De ce ne amorțesc mâinile în somn?
Aceste situații pot genera adesea chiar și un anumit sentiment de panică. Cu toate acestea, motivele pot fi inofensive, cum ar fi o postură greșită. Vreți să știți toate cauzele? Aflați în acest articol!
De ce ne amorțesc mâinile?
Atât crampele, cât și amorțeala sunt neplăcute, indiferent dacă dormim sau nu. Dacă ni se întâmplă din când în când, aceasta nu este o problemă. Dacă este mai mult o regulă decât o excepție, poate că ar trebui să acordăm mai multă atenție simptomului.
Ambele senzații pot apărea în orice parte a corpului, deși cele mai frecvente zone sunt extremitățile, adică mâini și picioare. Apar furnicături și o senzație de amorțeală, de parcă zeci de ace mici s-ar fi blocat în noi; unii oameni chiar experimentează arsuri.
Principalele cauze ale amorțelii mâinilor în timp ce dormim sau stăm întinși sunt, conform Clinicii Mayo:
- Lipsa vitaminei B12
- Consumul anumitor medicamente
- Deteriorarea sau presiunea asupra unui nerv al mâinii și încheieturii mâinii
- Statul într-o postură similară pentru o lungă perioadă de timp
- Leziune ușoară a mâinii: poate fi, de exemplu, o lovitură pe care o suferim în timpul zilei
- Leziuni la nivelul gâtului care pot provoca amorțeală la degete, palme sau brațe
- Retenție de lichide: apare în principal din cauza menopauzei, sarcinii și supraponderalității
- Sarcini de zi cu zi care implică îndoirea și extinderea încheieturilor, precum și utilizarea unei forțe mari sau a instrumentelor care vibrează sau exercită presiune
Recomandăm: Sindromul de tunel carpian – remedii naturiste
Uneori, amorțeala mâinilor este legată de consumul de medicamente precum metformina, folosită pentru a controla diabetul și sindromul metabolic. Alți vinovați sunt contraceptivele orale, antihipertensivele, anticonvulsivantele, tratamentele pentru Parkinson sau cancer și altele.
Leziuni ale încheieturii mâinii și amorțeala în somn
Există oameni care simt că una sau ambele mâini le amorțesc cel puțin o dată pe săptămână. Mulți merg la medic pentru a obține un diagnostic.
Când există leziuni ale încheieturii mâinii, putem simți nu doar amorțeală și crampe nocturne, ci și o lipsă de forță pentru a ține anumite obiecte sau putem avea dureri mari atunci când facem anumite mișcări.
De exemplu, scăpăm lucrurile sau există o lipsă de flexibilitate atunci când vrem să facem sarcini de zi cu zi. Dacă acest lucru nu este abordat la timp, poate duce la o pierdere a sensibilității.
Pentru a ști dacă problema cu mâinile care amorțesc în somn a apărut din cauza unei afecțiuni nervoase, trebuie să mergem la medic. De asemenea, este esențial să cunoaștem zona exactă a durerii sau a disconfortului.
În acest sens, degetele cele mai afectate de crampe sau amorțeală pe timp de noapte sunt degetul mare, arătătorul și mijlociul. Dacă se întâmplă acest lucru, problema are un nume și există o mulțime de informații despre aceasta.
Sindromul de tunel carpian
Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de „sindromul secretarului”. În termeni medicali, este definită ca o neuropatie periferică care se dezvoltă atunci când nervul median – care merge de la antebraț la palmă – este afectat de presiune.
Nervul de la încheietura mâinii este responsabil de mișcarea degetelor. Când este presat, provoacă diverse simptome, printre care și amorțeala.
De ce ne amorțesc mâinile în somn? Nervul funcționează intens pe timp de zi și încearcă „să se odihnească” pe timp de noapte.
Dacă simptomele se manifestă la nivelul degetului inelar și mic, afecțiunea are de-a face cu probleme de presiune la nivelul nervului ulnar, care poate fi afectat de presiunea asupra cotului. De exemplu, dacă ați avut un accident și ați căzut în cot, vei simți un fel de „electricitate” în zonă.
Acest nerv este responsabil și de mobilizarea zonei dintre claviculă și prima coastă. De asemenea, intră în joc și vasele de sânge. Din acest motiv, amorțeala merită bine analizată.
Apare adesea din cauza unei probleme congenitale, mișcărilor repetitive – de exemplu, dacă jucați tenis (după cum arată această cercetare a Centrului de Sănătate Villaviciosa de Odón din Madrid) – sau posturilor deficitare.
Ce să facem când ne amorțesc mâinile în somn?
Dacă vă confruntați cu simptome de amorțeală, căldură sau furnicături (în special noaptea), există o mare posibilitate să suferiți de sindromul de tunel carpian sau de o afecțiune a nervului ulnar.
În ambele cazuri, se recomandă să mergeți la medic pentru o analiză profesională. Dacă problema nu este tratată, în timp, durerea va deveni chinuitoare și o veți experimenta și în timpul zilei. Incapacitatea de a discerne între cald și rece este deja o consecință gravă, la fel ca și atrofia bazei degetului mare.
Riscul de a suferi de aceste probleme este mai mare la femei, potrivit acestui studiu realizat de Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție Salvador Zubirán (Mexic).
Exerciții pentru prevenirea amorțelii
Pentru a nu ajunge la astfel de extreme, se recomandă anumite exerciții de bază care au ca scop relaxarea tunelului carpian.
- Luați o minge mică de cauciuc în palmă; se găsește în magazinele de jucării sau în magazinele cu articole pentru animale de companie.
- Strângeți degetele și aplicați presiune.
- Repetați de mai multe ori, menținând presiunea câteva secunde înainte de a reveni la poziția inițială.
Recomandăm: 5 exerciții pentru sindromul de tunel carpian
Încercați să faceți acest exercițiu cel puțin o dată pe zi. Puteți profita de momentele moarte ale zilei, cum ar fi atunci când călătoriți cu metroul până la serviciu sau spre casă, la coadă la bancă sau în timp ce așteptați ca cel mic să părăsească școala. Important este să exersați câteva minute în fiecare zi. În acest fel, nervul va fi întărit.
Amintiți-vă că, înainte de orice, trebuie să mergeți la medic, mai ales dacă amorțeala persistă sau este însoțită și de alte simptome, precum febră sau disconfort. Prevenția este esențială.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- http://www.medciencia.com/doctor-por-que-se-me-duermen-las-manos
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/numbness-in-hands/basics/causes/sym-20050842
- VV.AA. (2007). Dolor en adultos mayores de 50 años: prevalencia y factores asociados. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342007001000008
- Villalobos Baeza, Elena.,Rodríguez Alonso, Juan José.,Torres Fuentes, Andrés. (2009). Diagnóstico y tratamiento de la epicondilitis en atención primaria. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207208708223
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.