De ce îmi amorțesc mâinile în somn? - Doza de Sănătate
 

De ce îmi amorțesc mâinile în somn?

De ce îmi amorțesc mâinile în somn?

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2018

Îți amorțesc mâinile în somn? Te-ai trezit vreodată brusc cu o senzație neobișnuită și niște furnicături supărătoare la nivelul mâinilor? Îți amorțesc mâinile de mai multe ori pe noapte, făcându-te să te trezești cu aceeași senzație ciudată? Dacă da, atunci citește în continuare acest articol și îți vom explica pe larg care sunt cele mai frecvente cauze și remedii ale acestui fenomen.

Cârceii sau amorțeala mâinilor pot fi cauzați de ceva normal: dormitul într-o poziție proastă care blochează circulația sângelui. Dar alteori aceștia nu au nimic de-a face cu poziția în care dormi. Amorțeala este o senzație neplăcută care uneori apare și în alte zone ale corpului, cum ar fi picioarele. Să vedem care sunt cauzele.

De ce ne amorțesc mâinile în somn?

Tunelul metacarpian

Cum amorțesc mâinile în somn din cauza nervului carpian
 • Aceasta este, cu siguranță, cea mai frecventă cauză pentru care îți amorțesc mâinile în somn. Cele trei degete principale, degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu sunt cele mai afectate de sindromul de tunel carpian.
 • Această afecțiune este asociată cu nervul median și este o neuropatie periferică ce exercită presiune asupra încheieturii, provocând simptome cum ar fi durerea, dificultatea în mișcare, pierderea sensibilității și amorțeala. Iar aceste efecte supărătoare se resimt mai ales noaptea, atunci când îți amorțesc mâinile în somn.

Activitățile din timpul zilei

Bărbat care își amintește că îi amorțesc mâinile în somn
 • Uneori încheieturile sunt suprasolicitate. Activitățile manuale, cum ar fi tehnoredactarea, folosirea foarfecelor, a diferitelor unelte, cusutul, etc. pot afecta nervii de la nivelul mâinilor.
 • Îndoirea și îndreptarea continuă a acestei zone o poate suprasolicita. Durerea apare în special noaptea, atunci când încetezi mișcarea, iar nervii și tendoanele eliberează presiunea cu cea mai mare intensitate.

Retenția de apă

Femeie care știe că îi amorțesc mâinile în somn

Kilogramele în plus, lipsa mișcării sau o alimentație neadecvată pot provoca nu numai umflarea picioarelor, ci și a mâinilor, ca urmare a retenției de apă din organism. Furnicăturile din timpul nopții sunt mult mai intense, iar circulația este afectată, creând o presiune care provoacă un mare disconfort.

Deficitul de vitamina B12

Vitamine utile dacă îți amorțesc mâinile în somn
 • O alimentație deficitară și incorectă duce la un deficit de vitamina B. Această lipsă de vitamine prezintă consecințe care sunt de multe ori neglijate și puse pe seama oboselii de la lucru sau din viața de zi cu zi.
 • Simptomele asociate cu lipsa de vitamina B sunt: oboseala, moleșeala, paloarea pielii, senzația că suferi de tahicardie și amorțeala în mâini și în picioare.  În cazul carenței de vitamina B, vei observa că îți amorțesc mâinile în somn.

Remedii pentru situațiile în care îți amorțesc mâinile în somn

Semințe de in utile dacă îți amorțesc mâinile în somn
 • Înainte de a merge la culcare, bea o lingură de ulei din semințe de in. Potrivit mai multor studii, uleiul de in este un antiinflamator eficient care acționează cu precădere asupra extremităților corpului, ameliorând senzația pe care o ai când îți amorțesc mâinile în somn.
 • Afundă-ți mâinile în chiuveta cu apă proaspătă. Dacă adaugi câteva cuburi de gheață, remediul va fi și mai eficient. Acesta va ameliora presiunea, inflamația din jurul nervilor și durerea. Fă acest lucru înainte de a merge la culcare și vei observa că te vei odihni mai bine.
 • Elimină sarea și băuturile acidulate din alimentație. Aceste produse accentuează durerea și inflamațiile. Este bine să le eviți, mai ales dacă îți amorțesc mâinile în somn.
 • Hidratează-te bine, bea cel puțin doi litri de apă pe zi. Ai putea, de exemplu, să prepari o băutură pe bază de anghinare, cu efecte diuretice și detoxifiante, ce previne retenția de apă. Tot ce trebuie să faci este să fierbi în apă câteva anghinare, iar apoi să le strecori. Amestecă lichidul cu sucul unei jumătăți de lămâie.
 • Este important să incluzi vitamina B în alimentație. Carnea de ton, cartofii, bananele și toate legumele verzi cu frunze conțin această vitamină indispensabilă pentru organism. În plus, poți găsi în farmacie sau în magazine cu produse naturiste suplimente cu vitamina B care vin în completarea dietei alimentare.
 • Dacă desfășori frecvent activități manuale care te obligă să-ți folosești mâinile sau încheieturile pentru mai multe ore, folosește o bandă elastică pentru încheietura mâinii. Aceasta va exercita o presiune suficientă pentru a proteja nervii și încheieturile și pentru a preveni suprasolicitarea lor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • De Santolo R. (2005 ). La mano dormida por compresiones nerviosas. Gac Méd Caracas;  113(4): 485-499.
 • Fernández, O.; Fernández, V.E. y M. Guerrero. (2015). Esclerosis múltiple. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 11(77): 4610-4621.
 • Hernández, A.; Camelo, F. y Manrique, W. (2010). Efectos de la acupuntura en el rango de movimiento en artritis y osteoartritis de mano: series de caso. Umbral Científico. Núm. 17: pp. 40-47.
 • James, M. J., Gibson, R. A., & Cleland, L. G. (2000). Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. The American Journal of Clinical Nutrition.
 • Hörmann, H. P., & Korting, H. C. (1994). Evidence for the efficacy and safety of topical herbal drugs in dermatology: Part I: Anti-inflammatory agents. Phytomedicine. https://doi.org/10.101/S0944-7113(11)80036-X
 • Moore, R. (2012). Water-Soluble Vitamins : B-Complex and Vitamin C. Colorado State University.
 • Inzucchi, S., Rosenstock, J., Umpiérrez, G. (2012). Neuropatía diabética. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 97(5): 36A, https://doi.org/10.1210/jcem.97.5.zeg36a

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.