Laptele de vacă și bolile cauzate de consumul excesiv
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Laptele de vacă și derivatele lui sunt, în acest moment, printre cele mai consumate alimente din lume. Gustul delicios și conținutul de vitamine și minerale pe care le oferă au făcut ca acesta să fie prețuit timp de multe secole, mai ales pentru aportul de calciu adus.
De ce nu este bun laptele de vacă pentru sănătate?
Multe persoane se întreabă de ce nu este bun acest tip de lapte în condițiile în care îl consumăm de atâtea secole? Pentru a răspunde acestei întrebări, trebuie să ne întoarcem puțin în timp, în anii șaizeci, când s-a început modificarea genetică a vacilor. Studiile arată că, în jurul anilor 1800, vacile începuseră să producă 9 litri de lapte pe zi.
În zilele noastre, se folosesc noi tehnici de creștere artificială a animalelor. De exemplu, se folosesc antibiotice, rasele sunt selectate genetic, dieta animalelor este profund modificată și îmbogățită cu hormoni de creștere. Aceste modificări au făcut ca vacile să producă până la 24 de litri de lapte pe zi.
Este uimitor să vedem cum vacilor le-a crescut producția de lapte de la 9 până la 24 de litri pe zi, sau chiar mai mult.
Deși tehnicile de creștere artificială au adus multe beneficii economice industriei producătoare de lactate și carne, adevărul este că această schimbare are consecințe asupra oamenilor.
Aceștia consumă laptele a cărui compoziție este afectată de modul în care este crescut animalul. Drept urmare, poate provoca diferite probleme de sănătate în timp.
De-a lungul anilor, s-au realizat mai multe studii despre impactul pe care îl are consumul de lapte de vacă asupra sănătății, iar concluziile coincid în privința efectului acestuia asupra organismului.
Recent, un studiu făcut la Universitatea Harvard, a scos în evidență efectele acestui produs și a concluzionat că există o legătură între consumul excesiv de lapte de vacă și apariția diferitelor boli.
Migrene
Cercetările au arătat că pacienții ce suferă de migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor atunci când au renunțat la consumul de lapte de vacă.
Te-ar putea interesa și:
Constipație
Intoleranța la lactoză este una dintre cauzele apariției constipației, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Dacă eliminați acest produs din alimentație și creșteți consumul de fructe, legume și fibre, această problemă va fi soluționată.
Cancer
Prezența hormonilor și a altor substanțe în laptele de vacă este legată de dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer precum cel la stomac, mamar, ovarian, de prostată, plămâni, testicule.
Cataractă
Cercetările au demonstrat că persoanele ce consumă lapte de vacă și derivate ale acestuia dezvoltă mai des cataractă față de cei care le evită. Această problemă este legată de conținutul de lactoză și galactoză, ce afectează mai mult populația feminină.
Oboseala cronică
Un studiu realizat pe copii în anul 1991 în Rochester, New York, a arăta cum consumul de lapte de vacă a crescut cu 44,3% riscul de a suferi de oboseală cronică.
Reacții alergice
Alergiile la proteinele din laptele de vacă au fost catalogate drept un mecanism de apărare al sistemului imunitar. Cercetările au arătat că reacțiile alergice pot fi imediate sau pot apărea după câteva ore sau zile.
Te-ar putea interesa și:
Sângerare gastrointestinală
Acest lucru este cauzat de intoleranța la proteinele din lapte, ce afectează mai mult copiii. Intoleranța la lactoză este, de asemenea, una dintre cauzele apariției anemiei la copii.
Alte 17 boli legate de consumul de lapte de vacă
- Artrita reumatoidă și osteoartrita
- Astmul
- Autismul
- Colita ulceroasă
- Sindromul colonului iritabil
- Diabetul de tip I
- Durerile abdominale
- Boala lui Crohn
- Bolile coronariene
- Scleroza multiplă
- Fisurile de fistulă sau anale
- Incontinența urinară
- Intoleranța la lactoză
- Limfomul
- Sindromul malabsorbției
- Tulburările somnului
- Ulcerul peptic
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Administración de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos (2019). Bovine Somatotropin (BST). Available at: https://www.fda.gov/animal-veterinary/product-safety-information/bovine-somatotropin-bst. Accessed 16/03/2020.
- Centros para el Control y Prevención de Enfermedades (2019). Leche cruda (sin pasteurizar). Available at: https://www.cdc.gov/spanish/especialescdc/lechecruda/index.html. Accessed 16/03/2020.
- Comisión Europea (2014). Seguridad alimentaria. Available at: https://europa.eu/european-union/file/1294/download_es?token=7-rmWup9. Accessed 16/03/2020.
- Daher, S., Tahan, S., Solé, D., Naspitz, C. K., Da Silva Patrício, F. R., Neto, U. F., & De Morais, M. B. (2001). Cow’s milk protein intolerance and chronic constipation in children. Pediatric allergy and immunology, 12(6), 339-342. Available at: https://doi.org/10.1034/j.1399-3038.2001.0o057.x. Accessed 16/03/2020.
- Mayo Clinic (2018). Alergia a la leche: síntomas y causas. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101. Accessed 16/03/2020.
- Mayo Clinic (2018). Cataratas: síntomas y causas. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/cataracts/symptoms-causes/syc-20353790. Accessed 16/03/2020.
- Mayo Clinic (2018). Intolerancia a la lactosa. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232. Accessed 16/03/2020.
- Mayo Clinic (2020). Migraña: síntomas y causas. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201. Accessed 16/03/2020.
- Rowe, P. C., Marden, C. L., Jasion, S. E., Cranston, E. M., Flaherty, M. A., & Kelly, K. J. (2016). Cow’s milk protein intolerance in adolescents and young adults with chronic fatigue syndrome. Acta Paediatrica, 105(9), e412-e418. Available at: https://doi.org/10.1111/apa.13476. Accessed 16/03/2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.