De ce să mănânci struguri zilnic?
 

De ce să mănânci struguri zilnic?

Strugurii ne pot oferi multe beneficii. Astăzi vom descoperi de ce ar trebui să-i includem mai des în dieta noastră zilnică!
De ce să mănânci struguri zilnic?

Ultima actualizare: 20 decembrie, 2021

Strugurii sunt un fruct delicios care se folosește la prepararea uneia dintre băuturile de care multă lume se bucură: vinul. Cu toate acestea, este posibil să nu fim conștienți de unele dintre beneficiile pe care le pot avea pentru sănătatea noastră. De ce este bine să mănânci struguri zilnic?

Spre deosebire de alte fructe precum bananele, merele sau portocalele, strugurii nu sunt consumați des. După ce le vei cunoaște beneficiile, vei dori să-i incluzi mai des în dietă!

De ce să mănânci struguri zilnic?

Hepatoprotecție antioxidantă

Este bine să mănânci struguri zilnic

 

Studiul Hepatoprotecția antioxidantă a cojilor și semințelor de Vitis vinifera L. (struguri) a analizat dacă cojile și semințele strugurilor, odată ce sunt folosite pentru a face vin, au beneficii pentru sănătate. Descoperirile spun „da”.

În urma diferitelor investigații, s-a ajuns la concluzia că strugurii au o mare capacitate antioxidantă. Cojile și semințele folosite la fabricarea dulcețurilor sau a altor preparate ne oferă multe beneficii. Totul se datorează compoziției:

  • Polifenoli
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Flanovoide

Studiul menționat anterior a sugerat că atât cojile de struguri, cât și semințele oferă protecție tisulară împotriva stresului oxidativ. Sunt foarte benefice pentru cei care suferă de un anumit tip de boală: De exemplu, boli metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, boli degenerative, diferite tipuri de cancer și boli cardiovasculare.

Îmbătrânire prematură

Pe lista de beneficii ale strugurilor avem și capacitatea de a preveni îmbătrânirea și deteriorarea prematură a organelor. Toate acestea se datorează antioxidanților, așa cum am menționat la punctul anterior.

Pe măsură ce îmbătrânim, problemele de sănătate se înmulțesc deoarece organele încep să funcționeze mai rău. Cu toate acestea, o dietă adecvată și obiceiurile sănătoase (exerciții fizice și evitarea alcoolului și a tutunului) vor ajuta la întârzierea procesului degenerativ.

Probleme ale pielii

Suc de struguri proaspăt

Suferi de dermatită de stres? Eczeme? Toate aceste probleme ale pielii pot fi atenuate consumând struguri.

Potrivit unor studii precum Proprietățile medicinale ale semințelor de struguri, acest fruct poate ameliora toate acele boli sau probleme care sunt rezultatul proceselor inflamatorii sau bacteriene. Chiar și acele boli care sunt legate de alergii.

Există diferite moduri de a consuma acest fruct. Putem face chiar și smoothie-uri sau prăjituri!

Prevenirea cancerului

Fără îndoială, acesta este unul dintre beneficiile care provoacă întotdeauna controverse în relația cu alimentele. Motivul este că nu există garanții că, pe cont propriu, anumite alimente precum strugurii pot eradica sau preveni această boală.

Cu toate acestea, componentele sale pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate. Mai multe studii au convenit că aportul de struguri este asociat cu un risc scăzut de cancer de colon, mamar, pulmonar sau de prostată.

Investigațiile care au fost făcute, deși nu toate, au avut ca subiecți ființe vii, dar nu oameni. Din acest motiv, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă strugurii pot fi un protector puternic împotriva acestei boli. Până acum, s-a descoperit că polifenolii prezenți în struguri sunt antioxidanți și pro-oxidanți în cancer.

Mănânci destui struguri? O faci doar toamna? Consumă-i mai des deoarece sunt sănătoși!

Poți pregăti rețete, shake-uri și încerca diferite arome care, fără îndoială, îți vor permite să-i oferi organismului mult mai mulți nutrienți. Sperăm că acest articol ți-a permis să afli mai multe despre acest fruct delicios!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caballero-Gutiérrez, Lidia, & Gonzáles, Gustavo F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es&tlng=es.
  • Ciudad B., Claudio, & Valenzuela B., Jorge. (2002). CONTENIDO DE FLAVONOLES EN UVAS PARA VINO CULTIVADAS EN EL VALLE DE CASABLANCA, CHILE. Agricultura Técnica62(1), 79-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072002000100008
  • Martínez-Flórez, S., González-Gallego, J., Culebras, J. M., & Tuñón, M. (2002). Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutrición hospitalaria17(6), 271-278.
  • Tiemi ABE, L., Vieira DA MOTA, R., Lajolo, F. M., & Genovese, M. I. (2007). Compostos fenólicos e capacidade antioxidante de cultivares de uvas Vitis labrusca L. e Vitis vinifera L. Ciência e Tecnologia de Alimentos27(2).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.