De ce trebuie să tratezi infecțiile urinare la timp?
Infecția urinară este al doilea tip de infecție ca frecvență contractat în afara spitalului. De obicei, apare de aproximativ 30-35 de ori mai des la femei decât la bărbați. Cu toate acestea, puțini oameni sunt conștienți de posibilele complicații. De ce este important să tratezi infecțiile urinare la timp?
Înainte de a începe, trebuie să știi faptul că există diferite tipuri de infecții ale tractului genito-urinar, în funcție de zona afectată (nu doar celebra cistită). Medicii vor trata fiecare infecție în mod diferit.
În acest articol, vom discuta despre diferitele tipuri de infecții care există și de ce este important să obții un diagnostic și să te tratezi la timp.
Tipuri de infecții urinare
Există două grupe principale:
- Infecții ale tractului urinar inferior: Acestea includ infecțiile care apar de la vezică până la capătul uretrei, de unde curge urina.
- Infecții ale tractului urinar superior – Acestea afectează rinichii și structurile care trag urina din aceștia și o transportă în vezică, numite uretere.
Infecții ale tractului urinar inferior
- Cistita: inflamația vezicii urinare
- Prostatita: inflamația prostatei
- Uretrita: inflamația uretrei
Infecții ale tractului urinar superior
- Pielonefrita: infecție renală
- Abcesul renal
Descoperă mai mult:
Factori de risc
Tractul urinar este steril, adică nu există microorganisme în el. Acest lucru apare ca urmare a prezenței celor trei factori fundamentali:
- PH-ul foarte acid
- Existența ureei
- Flux urinar continuu care împiedică răspândirea microorganismelor
Prin urmare, orice modificare a acestor factori poate determina ascensiunea bacteriilor în tractul urinar, ducând la apariția infecțiilor. De exemplu, o obstrucție, fie din cauza creșterii prostatei, fie din cauza unei pietre, provoacă o oprire a fluxului urinar continuu și produce o înmulțire excesivă a bacteriilor.
Organele genitale externe, în special cele ale femeilor, conțin bacterii de tip Lactobacillus care produc acid lactic, bactericide și peroxid de hidrogen. Aceste substanțe ucid orice microorganism patogen care dorește să urce în tractul urinar.
Bacteriile Lactobacillus pot suferi modificări dacă iei antibiotice fără a respecta indicațiile medicului, ceea ce duce la un risc mai mare de infecții.
În plus, cateterizarea vezicii urinare este un factor de risc important. Cateterul, care este un tub ce intră în tractul urinar prin vezică pentru a permite trecerea urinei, este un loc perfect pentru bacteriile ce pot provoca infecții.
Cum afectează infecțiile urinare persoanele în funcție de vârstă sau sex?
În copilărie, poți avea infecții urinare, dar acestea sunt legate de anomalii pe care copiii le au în tractul urinar încă de la naștere. Acest lucru necesită atenție, deoarece poate necesita intervenție chirurgicală.
Există diferite incidențe ale infecțiilor urinare în funcție de sex:
- De obicei, bărbații nu au infecții ale tractului urinar până la vârsta de 60 de ani. Au o uretră mai lungă, iar lichidul prostatic este acid și ucide bacteriile. Cu toate acestea, după vârsta de 60 de ani, mărirea prostatei crește riscul de infecție din cauza obstrucției tractului urinar.
- Femeile sunt mult mai expuse acestor infecții pe tot parcursul vieții. Uretra feminină este mult mai scurtă și microorganismele pot accesa vezica urinară mai repede. Mai mult, după menopauză, cantitatea de estrogeni scade, ceea ce reduce protecția împotriva agenților patogeni.
Ce microorganisme sunt implicate?
Microorganismele care cauzează aceste infecții provin, de obicei, din tractul intestinal. Mai exact, majoritatea sunt bacterii; cea mai frecventă este Escherichia Coli, indiferent de sexul persoanei.
Alte microorganisme sunt bacteriile Klebsiella și Proteus. Dacă persoana are infecții mai complicate sau are un cateter, medicii ar trebui să ia în considerare posibilitatea existenței unor microorganisme multi-rezistente.
Complicații care apar dacă nu tratezi infecțiile urinare la timp
Dacă ai o afecțiune a tractului urinar inferior, cum ar fi cistita, și nu te tratezi în mod corespunzător, bacteriile pot continua să urce și să ajungă la rinichi. Aceasta este principala problemă care apare dacă nu tratezi infecțiile urinare la timp.
Infecția renală, așa cum am explicat mai sus, se numește pielonefrită. Dacă este detectată devreme, nu este complicată și poate fi vindecată cu tratamentul corect. Cu toate acestea, poate provoca și complicații prin apariția abceselor renale.
Abcesele renale sunt mase prezente în rinichi. În ele, putem găsi microorganisme moarte și celule de apărare, generând o colecție de puroi. Acestea trebuie tratate intravenos cu antibiotice; dacă sunt foarte mari, necesită drenare.
Bacteriile care au cauzat infecția urinară pot trece în sânge provocând sepsis. Dacă problema continuă să evolueze, poate provoca șoc septic și moarte. Acest lucru se întâmplă deoarece trecerea microorganismelor în sânge activează răspunsul de apărare al corpul și acest lucru provoacă leziuni ale diferitelor țesuturi.
Citește mai mult:
Tratează devreme orice infecție a tractului urinar
Pentru a evita complicațiile, trebuie să tratezi infecțiile urinare cât mai curând posibil. Dacă ai aceste simptome, trebuie să te adresezi medicului:
- Polachiurie: urinări mai des în timpul zilei
- Disurie: durere la urinare
- Tenesmus: o dorință urgentă de a urina care te face să mergi la baie de mai multe ori
- Urgență urinară
- Modificări în culoarea urinei: pot indica prezența sângelui
- Dureri de stomac
Medicul specialist este cel care îți poate prescrie tratamentul de care ai nevoie. Dacă îți prescrie un tratament cu antibiotice pentru o anumită perioadă de timp, ar trebui să respecți cu strictețe recomandările pentru a evita complicațiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Infecciones urinarias. Prevención y tratamiento | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved April 30, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-infecciones-urinarias-prevencion-tratamiento-13049604
- Complicaciones de las infecciones del tracto urinario – Infección del tracto urinario – Enfermedades de los riñones y las vías urinarias – Enfermedades – Medicina Interna Basada en la Evidencia. (n.d.). Retrieved April 30, 2020, from https://empendium.com/manualmibe/chapter/B34.II.14.8.13.
- Cortes, J. A., Perdomo, D., Morales, R. A., Alvarez, C. A., Cuervo, S. I., Leal, A. L., Gómez, J. C., Reyes, P., Pinilla, A. E., Castellanos, E., & Donoso, W. (2015). Guía de práctica clínica sobre diagnóstico y tratamiento de infección de vías urinarias no complicada en mujeres adquirida en la comunidad. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v63.n4.44185
- Cherry JD, Harrison G, K. S. y otros. (2018). Cistitis y pielonefritis. In Libro de texto de Feigin y Cherry sobre enfermedades infecciosas pediáricas.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.