De ce tremură corpul când încearcă să ridice mai multă greutate?
 

De ce tremură corpul când încearcă să ridice mai multă greutate?

Simțiți tremurături musculare atunci când ridicați greutăți în sala de sport? Astăzi vă arătăm toate cauzele acestor episoade.
De ce tremură corpul când încearcă să ridice mai multă greutate?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Antrenamentul cu greutăți implică un efort muscular de care rareori suntem conștienți. Mecanismele din spatele hipertrofiei musculare și forței crescute nu sunt întotdeauna înțelese de sportivi. Astăzi vă explicăm de ce tremură corpul când încearcă să ridice mai multă greutate.

Contrar a ceea ce credeți, tremurăturile de acest tip sunt foarte frecvente. Cele mai multe dintre ele pot fi clasificate ca normale și se datorează proceselor fiziologice legate de antrenamentul în sine. Cauzele sunt diverse.

De ce tremură corpul când încearcă să ridice mai multă greutate?

Oboseală musculară

Oboseala musculară este principalul motiv pentru care corpul tremură atunci când ridică mai multă greutate. Acesta este motivul pentru care majoritatea episoadelor sunt raportate la sfârșitul antrenamentului sau, în orice caz, în timpul ultimelor repetări.

Cercetătorii nu sunt siguri care este mecanismul complet. Se crede că principala cauză este întreruperea conexiunii motor neuronale. Comunicarea între neuroni permite tuturor grupelor musculare să se contracte. În consecință, apare o scădere a răspunsului muscular, pierderea forței și slăbiciune.

În același timp și conform mai multor studii, puteți dezvolta tulburări de echilibru și o reducere a controlului motor.

Oboseala musculară este un semn al limitei corpului. Unii o folosesc ca indicator al eficienței antrenamentelor; alții aspiră să o atingă în sesiuni specifice. Acumularea de acid lactic și consumul de depozite de glicogen au mult de-a face cu acest proces.

Femeie epuizată în sala de fitness
Oboseala poate fi exprimată prin tremurături musculare la ridicarea greutăților. Denotă apropierea de limita de forță.

Absența mineralelor

Glicogenul nu este singurul element pe care corpul îl folosește atunci când depune efort. Cantități mari de sodiu, potasiu și calciu sunt consumate în timpul unei rutine de antrenament în sala de sport. De asemenea, pierdeți acești micronutrienți prin transpirație și urină.

Rezerva de minerale este diferită la fiecare sportiv. Dacă sesiunile de antrenament sunt deosebit de lungi (mai mult de o oră), este posibil să vă apropiați de minimul cerut de organism pentru a funcționa fără probleme. În acest moment, este posibil să simțiți tremurături atunci când ridicați mai multă greutate sau aveți crampe.

Din acest motiv, oamenii consumă băuturi sportive în timpul celor mai lungi antrenamente. Băuturile de acest tip sunt, de asemenea, utilizate în mod regulat în discipline precum fotbalul, ciclismul sau alergarea pe distanțe lungi. Ele înlocuiesc substanțele nutritive pierdute.

Lipsa de antrenament

O altă cauză posibilă este condiția fizică. Dacă vă antrenați după o accidentare sau o perioadă foarte lungă de sedentarism, atunci este normal ca mușchii să nu răspundă așa cum erați obișnuiți. Lipsa antrenamentului poate reduce puterea și chiar coordonarea în câteva săptămâni.

Acest lucru se aplică și celor care încearcă să ridice mai multă greutate decât poate suporta corpul lor. Progresul ar trebui să fie întotdeauna în concordanță cu capacitățile, forța și rezistența individuală. Prin alegerea unor obiective nerealiste, evitați accidentările.

Încălzire incorectă și lipsa întinderilor

Întinderea și încălzirea mușchilor sunt o necesitate înainte și după orice rutină de antrenament. Cercetările certifică importanța lor pentru a îmbunătăți performanța și pentru a evita rănile.

În timpul antrenamentului, ar trebui să petreceți cel puțin 10 minute întinzând toate grupele musculare, nu doar cele implicate în execuție.

De asemenea, ar trebui să faceți întinderi între seturi, care încurajează oxigenarea și ajută la eliberarea tensiunii. Corpul tremură pentru că nu vă întindeți suficient.

De ce tremură corpul la efort

Alte cauze care explică de ce tremură corpul atunci când ridică greutăți

Cele patru cauze de mai sus sunt cele mai frecvente atunci când experimentăm episoade ca acestea. Nu sunt însă singurele. Alte motive pe care nu putem să nu le subliniem sunt următoarele:

  • Lipsa somnului: dacă aveți un antrenor personal, cu siguranță ați auzit despre importanța odihnei. Dacă nu dormiți suficient, mușchii nu se vor recupera și nu veți mai putea efectua antrenamente eficiente.
  • Suprasolicitare: cercetătorii vorbesc despre sindromul de suprasolicitare, ce se caracterizează prin oboseală și performanțe slabe. Veți experimenta tremurături musculare atunci când ridicați mai multă greutate.
  • Deshidratare: beți întotdeauna multe lichide? Dacă răspunsul este nu, atunci ați descoperit o parte din problemă.
  • Dieta deficitară: după cum am indicat deja, depozitele de nutrienți variază.
  • Leziuni: leziunile musculare, cum ar fi rupturile, pot provoca tremurături, spasme sau dureri. Asigurați-vă că ați respectat timpii de recuperare înainte de a ridica din nou greutăți.

De ce tremură corpul când încearcă să ridice mai multă greutate? Concluzie

Pe baza a ceea ce v-am spus, puteți deduce ce să faceți și ce să nu faceți de acum înainte pentru a evita tremurăturile musculare atunci când ridicați greutăți. Îmbunătățirea dietei, consumul de lichide, respectarea timpilor de odihnă, planificarea obiectivelor realiste și întinderea corespunzătoare sunt prioritățile oricărui sportiv.

Dacă, în ciuda faptului că luați în considerare acest lucru, continuați să prezentați episoade de tremurături, mergeți la un specialist pentru a exclude orice tip de afecțiune neuromusculară. Faceți acest lucru dacă tremurăturile sunt prezente separat de antrenamente, sunt persistente și se manifestă mai mult de câteva minute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Behm DG, Blazevich AJ, Kay AD, McHugh M. Acute effects of muscle stretching on physical performance, range of motion, and injury incidence in healthy active individuals: a systematic review. Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Jan;41(1):1-11.
  • Johnston RB 3rd, Howard ME, Cawley PW, Losse GM. Effect of lower extremity muscular fatigue on motor control performance. Med Sci Sports Exerc. 1998 Dec;30(12):1703-7.
  • Kreher JB, Schwartz JB. Overtraining syndrome: a practical guide. Sports Health. 2012 Mar;4(2):128-38.
  • Sesboüé, B., & Guincestre, J. Y. Muscular fatigue. In Annales de réadaptation et de médecine physique. 2006; 49 (6): 348-354.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.