De ce visăm și ce sunt visele?
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Visele par o necunoscută. Întrebări precum de ce visăm sau de ce există momente în care visăm mai mult decât în altele nu au nici un răspuns. Mai jos, abordăm visele, începând cu cele elementare. Vom începe prin a defini ce sunt visele cu adevărat și vom explica de ce apar. De asemenea, vom descoperi și alte specii care visează!
Pentru a oferi răspunsuri veridice bazate pe studii, vom cita Institutul Somnului. Est un centru internațional care se concentrează pe vise, investigându-le și studiindu-le amănunțit.
Ce sunt visele?
Pe scurt, Institutul Somnului că „somnul este o parte integrantă a vieții de zi cu zi, o necesitate biologică care restabilește funcțiile fizice și psihologice esențiale pentru performanță deplină”. Când dormim puțin, ne trezim obosiți și chiar ne putem simți rău.
Avem nevoie de somn pentru a ne reface, a ne odihni și a avea puterea de a face față unei noi zile. Cu toate acestea, uneori se întâmplă ceva surprinzător, cum ar fi visele. Sunt scene care se joacă în mintea noastră în timp ce dormim și în care putem fi protagoniști sau simpli observatori. Uneori, visele sunt legate de o experiență trăită deja.
Citiți și: Ce înseamnă să-l visezi pe fostul?
Nu există nicio explicație din partea comunității științifice cu privire la originea viselor, dar García Borreguero, doctor la Institutul Somnului, afirmă că „o mare parte a experților consideră că visele nu au o funcție ca atare, ci sunt doar epifenomene ale creierului, procese de activare care au loc periodic pe parcursul nopții”.
De ce visăm?
După cum explică dr. Borreguero, în timpul activării creierului în timpul somnului, „au loc procese de reorganizare a memoriei și acest lucru se reflectă în vise”. Prin urmare, ne confruntăm cu un fenomen normal, deși există multe întrebări fără răspuns.
De exemplu, de ce ne amintim uneori visele și alteori nu? Ei bine, asta depinde de mai mulți factori. Ultimele vise înainte de trezire sunt mai ușor de reținut. În cazul trezirii din cauza unui vis noaptea și adormirii din nou, șansele de a ni-l aminti sunt reduse. Din acest motiv, unii oameni le notează într-un caiet.
Ceea ce pare să fie clar este că multe vise au de-a face cu filmele văzute sau experiențele pe care le trăim în timpul zilei. Doctorul Eduard Estivill de la Institutul Național al Somnului afirmă faptul că „oamenii care spun că nu își amintesc niciodată visele dorm bine”. Aceasta înseamnă că visăm mereu, chiar dacă nu ne amintim.
Visele nu sunt premoniții
Sunt ocazii în care ne visăm întreținând relații sexuale cu alte persoane sau chiar comițând fapte criminale fără ca acest lucru să însemne că o vom face în viața reală. Visele se datorează unei activări a creierului în care imaginația este eliberată.
Prin urmare, visele nu sunt premonitorii, deși uneori există coincidențe. Știința nu are a găsit niciun sens pentru fiecare tip de vis.
Citiți și: Ce înseamnă să visezi o călătorie?
Pot animalele să viseze?
Uneori, oamenii care au animale acasă sunt surprinși când acestea dorm și experimentează un spasm sau se trezesc brusc. Ne întrebăm dacă pot visa și se pare că pot. Spitalul Veterinar din Asturias a efectuat studii și investigații care au arătat că animale precum câinii pot să viseze.
Este valabil și la pisici, animale care trăiesc cu noi și care fac mișcări sau scot sunete în timp ce dorm. Ele experimentează acea activare a creierului care face ca experiențele din timpul zilei să iasă la suprafață în timpul somnului.
Pseudoștiința a încercat să explice visele dintr-o perspectivă idealizată și să dea explicații viselor care nu oferă concluzii exhaustive. Cu toate acestea, știința a descoperit de ce visăm.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Correa, B. (2018). ¿ Por que descansar?. Mensaje, 67(666), 33-34.
- Zerón Rugerio, M. F., Cambras Riu, T., & Izquierdo Pulido, M. (2020). Dormir bien, alimentarnos mejor, para sentirnos mejor.
- Instituto del Sueño. https://www.iis.es
- Hospital Veterinario de Asturias. ¿Los perros sueñan? http://www.hospitalveterinarioasturias.com/2018/04/12/los-perros-suenan/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.