De la Dalí la Bill Gates: visele stimulează creativitatea?
 

De la Dalí la Bill Gates: visele stimulează creativitatea?

Descoperă două metode diferite de a ajunge la creativitate prin vise. Profită de fiecare secundă, chiar și în timp ce dormi!
De la Dalí la Bill Gates: visele stimulează creativitatea?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 09 iunie, 2023

Te-ai întrebat vreodată dacă visele stimulează creativitatea? În lumea viselor, mintea devine o pânză goală care așteaptă să fie pictată. Fiecare vis este transformat în pensule colorate, gata să-ți stârnească imaginația. În loc să-ți lași visele să se estompeze, prinde-le și descoperă cum pot alimenta idei originale. Deschide ușa către magia viselor și eliberează întregul potențial al creativității!

Metodele lui Dalí și Bill Gates: visele stimulează creativitatea

Visele, acele fragmente din imaginația ta care se desfășoară în timpul nopții, pot fi mult mai mult decât simple scene trecătoare. De fapt, sunt o sursă inepuizabilă de inspirație și combustibil pentru creativitate.

Când visează, creierul generează propriile percepții în absența stimulilor externi, îndeplinind o funcție creativă vizuală și dinamică.

~ J. Allan Hobson în cartea „The Dreaming Brain” ~

Unii dintre cei mai celebri artiști, oameni de știință și inventatori din lume au avut momente de inspirație în timp ce dormeau. De exemplu, pictorul suprarealist Salvador Dalí și-a descris picturile ca fiind „fotografii ale viselor pictate manual”, inclusiv cea mai faimoasă lucrare a sa, Persistența memoriei.

Când catalanul dorea să producă o capodoperă, se întindea pe o canapea cu pensule sau creioane în mână. În plus, își pulveriza câteva picături de parfum pe pleoape pentru a influența caracterul viselor, deoarece acestea erau combustibilul suprarealismului.

În 1951, a publicat cartea 50 de secrete magice pentru pictură, în care a recomandat „microsiestas” ca modalitate de a stimula creativitatea. Metoda sa constă în 5 pași:

 1. Stai drept într-un fotoliu cu cotiere.
 2. Ține o cheie de metal grea în mână.
 3. Pune o placă de metal sub mâna care ține cheia.
 4. Culcă-te. La un moment dat, vei scăpa cheia, care va lovi placa și va produce un zgomot.
 5. Trezește-te și felicită-te pentru un pui de somn reușit.
Salvador Dali visând
Dalí a recomandat „microsiestas” ca modalitate de a stimula creativitatea. Acesta dormea cu pensulele în mână.

Strategia lui Bill Gates

Strategia magnatului și filantropului american Bill Gates este cu totul alta. În primii ani la Microsoft, obișnuia să-și petreacă nopțile lucrând la proiecte. Cu toate acestea, abordarea lui s-a schimbat radical când a descoperit cartea De ce dormim de Matthew Walker.

Această lucrare susține faptul că neglijarea somnului este dăunătoare nu numai creativității, ci și rezolvării problemelor, luării deciziilor, învățării, memoriei și sănătății. După ce a asimilat aceste informații, Gates a început să acorde prioritate unei bune igiene a somnului, înțelegând că trezirea în fiecare dimineață plin de energie este crucială pentru concentrare.

Ce spune știința?

Relația dintre vise și creativitate a fost subiectul multor studii. Somnul poate fi un aliat puternic pentru creativitate, potrivit unui studiu publicat în Science Advances. Specialiștii au descoperit că stadiul 1 sau N1, adică somnul fără mișcări oculare rapide, aprinde focul gândirii originale.

Când visezi, creierul este scufundat într-o stare neurofiziologică diferită. În plus, s-a demonstrat că există o mare activitate în zonele creierului legate de imaginație. În timpul acestei stări, creierul găsește soluții la problemele nerezolvate.

În timpul visării cu ochii deschiși, poți vizualiza sau stimula propria versiune a evenimentelor, ceea ce te poate ajuta să obții o nouă perspectivă. Somnul îi permite minții să rătăcească și să acceseze amintiri, emoții și cunoștințe stocate aleatoriu.

Când visezi, poți vizualiza sau stimula propria versiune a evenimentelor.

~ Amy Fries în „Vise cu ochii deschiși la locul de muncă: trezește-ți puterile creative” ~
Bill Gates știe că visele stimulează creativitatea
Citirea unei cărți recomandate de fiica sa l-a determinat pe Bill Gates să-și îmbunătățească igiena somnului.

5 moduri în care visele stimulează creativitatea

1. Notează-ți visele

Ține întotdeauna la îndemână un jurnal dedicat descrierii imaginilor, emoțiilor și situațiilor care apar în vis. Acest obicei simplu îți va permite să folosești visele pentru a stimula creativitatea.

Pune jurnalul lângă noptieră, astfel încât să poți nota toate detaliile imediat după trezire.

Fiecare vis te va ajuta să generezi idei noi și să explorezi noi perspective. De asemenea, va fi o lectură interesantă pe care o vei putea citi ulterior.

Păstrarea unui jurnal de vise este o activitate relaxantă care te invită să explorezi simbolurile care apar în acestea. Câteva recomandări care te vor ajuta sunt următoarele:

 • Notează visele imediat ce te trezești, chiar dacă este miezul nopții: acest obicei îți va permite să notezi toate detaliile.
 • Concentrează-te pe detalii: înregistrează cu atenție mirosurile, gusturile, culorile, oamenii, emoțiile și senzațiile.
 • Alege un titlu descriptiv: acest lucru te va ajuta să le ții minte și să găsești mai ușor tiparele în viitor.
 • Caută legături între vise: există teme, simboluri sau situații care se repetă.

Cele mai creative momente ale mele sunt atunci când creierul se poate odihni.

~ Megan King ~

2. Vizualizează visele cu ochii deschiși

O altă strategie eficientă care ajută la utilizarea viselor pentru a spori creativitatea este exersarea vizualizării. Închide ochii și recreează decorurile, personajele pe care le-ai întâlnit și emoțiile pe care le-ai trăit.

3. Inventează povești noi

Profită de ocazie pentru a deveni eroul poveștilor tale. Folosește-ți experiențele din vis drept combustibil creativ pentru a scrie povești, scenarii, piese de teatru sau benzi desenate.

Lasă-ți imaginația să zboare fără limite și cufundă-te în lumea infinită a posibilităților pe care ți le oferă visele. Împărtășește aceste povești cu cei dragi sau urcă-le pe web.

4. Creează personaje

Profită de bogăția visurilor pentru a crea personaje ieșite din comun. În vise, întâlnești oameni care nu există în lumea reală. Nu trebuie să fii un maestru al picturii. Surprinde-le fețele și oferă-le propria identitate pe hârtie.

5. Manipulează visele

Înainte de a dormi, concentrează-ți mintea pe o anumită problemă sau întrebare. Vizualizează întrebarea clar și repetă-o în tăcere în gând de mai multe ori.

Procedând astfel, îți programezi subconștientul să caute răspunsuri sau soluții în timp ce visezi. Când te trezești, ține jurnalul aproape pentru a înregistra toate informațiile pe care le-ai vizualizat.

Visele sunt motorul creativității

Folosindu-ți visele drept combustibil pentru a-ți alimenta creativitatea, deschizi ușa către o lume nelimitată a ideilor. Păstrarea unui jurnal de vise sau practicarea tehnicilor de vizualizare stârnește imaginația.

Fiecare noapte va deveni o oportunitate de explorare și experimentare. Trezește geniul din tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Barrett, D. (2017). Dreams and creative problem-solving. Annals of the New York Academy of Sciences, 1406(1), 64–67. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/nyas.13412.
 • Barrett, D. (2007). An evolutionary theory of dreams and problem-solving. En D. Barrett & P. McNamara (Eds.), The new science of dreaming: Vol. 3. Cultural and theoretical perspectives (pp. 133–153). Praeger Publishers/Greenwood Publishing Group.
 • BBC News Mundo. (19 de diciembre de 2021). El experimento que puso a prueba la técnica de sueño de Salvador Dalí para ser más creativo (y su fascinante resultado). BBC. https://www.bbc.com/mundo/noticias-59647206
 • Dalí, S. (1951). 50 secretos mágicos para pintar. Noguer y Caralt.
 • Fries, A. (2009). Daydreams at work: wake up your creative powers. Capital Books.
 • Hobson, J. A. (1994). El cerebro soñador. Trad. Isabel Vericat. Fondo de Cultura Económica.
 • Lacaux, C., Andrillon, T., Bastoul, C., Idir, Y., Fonteix-Galet, A., Arnulf, I., & Oudiette, D. (2021). Sleep onset is a creative sweet spot. Science advances, 7(50), eabj5866. https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj5866.
 • Marinovic, M., (2006). El papel de los sueños en la creatividad y producción pictórica de artistas visuales chilenos. Aisthesis, (40), 119-147. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=163221399007.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.