8 avantaje și dezavantaje ale plictiselii
 

8 avantaje și dezavantaje ale plictiselii

Plictiseala este o lipsă de motivație și o pierdere a interesului. Totuși, dacă știm să profităm de ea, și plictiseala poate fi foarte utilă.
8 avantaje și dezavantaje ale plictiselii
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 28 mai, 2023

A te plictisi este un sentiment neplăcut pe care l-am trăit cu toții la un moment dat. Uneori, este ca o apatie, oboseală și reticență. Alteori, este o frustrare pentru că nu știm încotro să ne îndreptăm energia. Care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale plictiselii?

Deși în mod normal încercăm să scăpăm de această emoție cât mai curând posibil, adevărul este că ne poate aduce anumite beneficii dacă știm să profităm de ea. Merită menționat faptul că nu toți oamenii au aceeași toleranță la plictiseală. Pentru unii nu este o problemă majoră, însă alții au nevoie de ceva care să-i stimuleze în orice moment.

În plus, este necesar să diferențiem plictiseala de sentimentul de dezinteres general.

Dezavantaje ale plictiselii

Tineri care se gândesc la avantaje ale plictiselii
Plictiseala poate afecta semnificativ performanța, pe măsură ce motivația scade.

Să începem cu aspectele mai puțin pozitive și mai neplăcute ale plictiselii. Sunt cele pe care le percepem cel mai des și pentru care vrem să scăpăm de acest sentiment.

Performanță mai scăzută

Plictiseala nu apare doar atunci când nu facem nimic, ci poate apărea și atunci când ne confruntăm cu sarcini care nu ne motivează, care sunt monotone. Dacă ne plictisim spălând vasele, nu este nicio problemă majoră.

Dacă este vorba despre un proiect personal sau de lucru care ne provoacă un asemenea dezinteres, cel mai probabil vom ajunge să performăm mediocru.

Sentiment de lipsă de valoare și stagnare

Pentru unii oameni, plictisirea este extrem de deranjantă, deoarece simt că pierd timp prețios. Este vorba despre acei indivizi care nu își permit să se odihnească, care nu știu să se relaxeze și care consideră că trebuie să fie constant productivi.

Această atitudine este dăunătoare pentru că toți avem nevoie de perioade de odihnă. Cu toate acestea, plictiseala poate fi un semn al lipsei de obiective, ambiție și curiozitate. O persoană cu interese variate și cu dorința de a învăța și de a excela rareori simte această apatie.

Stres

Oricât de contradictoriu ar părea, plictiseala este uneori un indiciu al stresului. Când un anume lucru ne ocupă mintea și ne îngrijorează excesiv, nu suntem în stare să ne deconectam și să simțim bucuria vieții, mulțumirea și motivația.

Chiar și o sarcină plăcută poate fi plictisitoare dacă o înfruntăm sub presiune. Un proiect care ne-a motivat inițial, realizat fără suficient timp sau fără resursele necesare, poate deveni plictisitor.

Posibilă tulburare de dispoziție

Dacă acest sentiment de apatie și plictiseală devine cronic și constant, este posibil să existe o tulburare de dispoziție subiacentă, cum ar fi distimia sau un episod depresiv.

Avantaje ale plictiselii

Bărbat care caută avantaje ale plictiselii
Plictiseala ne oferă ocazia de a ne redescoperi și de a schimba anumite lucruri.

În ciuda neplăcerilor, plictiseala poate deveni aliatul nostru în anumite momente. De fapt, ne permite să desfășurăm procese importante pentru bunăstarea personală.

Creativitate și curiozitate

Unul dintre principalele avantaje ale plictiselii este stimularea creativității. În acel spațiu gol, găsim ocazia de a ne imagina, de a crea, de a gândi diferit și de a îndrăzni să facem ceva nou.

Introspecție și contact cu sine

Plictiseala ne lasă singuri cu noi înșine și tocmai asta este atât de supărător pentru mulți oameni. Cu toate acestea, dacă îndrăznim să profităm de ocazie, putem face un exercițiu de introspecție sănătos care să ne pună în contact cu emoțiile, temerile și dorințele noastre. Acest lucru ne va permite să ne cunoaștem mai bine și să înțelegem ce nevoi avem.

Reflecție și stabilire de obiective

În conformitate cu cele de mai sus, momentele de plictiseală sunt ideale și pentru a ne opri o clipă, a recapitula ceea ce am făcut și a stabili noi obiective. Scufundați în agitația zilnică, acționăm ca niște roboți. Încetinind o perioadă, putem face un bilanț al vieții și putem decide care vor fi următorii pași.

Odihnă și deconectare

Nu putem uita că acele momente în care „nu facem nimic” sunt extrem de necesare și valoroase. Corpul și mintea trebuie să se odihnească, să se elibereze de obligații și angajamente și pur și simplu să se reînnoiască pentru a continua.

Activitatea frenetică nu este sănătoasă pentru nimeni. Cu toții avem nevoie de recreere și liniște. Ceea ce unii consideră plictiseală este de fapt oportunitatea de a elibera tensiunea și de a ne permite să fim aici și acum.

Folosește avantajele și dezavantajele plictiselii în favoarea ta!

Acum că știi puțin mai multe despre avantajele și dezavantajele plictiselii, vei înțelege că ai nevoie de o schimbare pentru a-ți recăpăta motivația și a te reconecta cu cele mai interesante aspecte ale acesteia.

Poate descoperi că este timpul să te oprești și să nu mai ceri productivitate constantă de la tine. Plictiseala nu este întotdeauna un dușman; de fapt, de multe ori este un mesager. Trebuie doar să înveți să-l asculți!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Antón, M. C. (2012). El aburrimiento. Perspectivas en Psicología9(3), 104-109.
  • Barraca, J. (2010). Tratamiento de activación conductual para la depresión (TACD): Descripción, técnicas y aplicación. Prolepsis, Colegio Oficial de Psicólogos de Castilla y León, 5, 27-39.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.