Logo image
Logo image

Sfaturi pentru prevenirea demenței

4 minute
Odată cu creșterea speranței de viață, se va mări și numărul de persoane care suferă de demență. Află care sunt cele mai puternice 5 modalități de a scădea riscul de a suferi de această boală.
Sfaturi pentru prevenirea demenței
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Demența va afecta din ce în ce mai mulți oameni în următoarele decenii. Nu este o exagerare. Vorbim despre o realitate pe care este important să o conștientizăm. Astăzi îți prezentăm 5 metode eficiente pentru prevenirea demenței.

Speranța de viață continuă să crească. Asta înseamnă că vor exista din ce în ce mai mulți bătrâni care riscă să dezvolte boli neurodegenerative precum Alzheimer și alte forme de demență.

În prezent, ne confruntăm cu o situație care până acum câteva decenii nu era atât de frecventă. În această perioadă, comunitatea medicală și științifică încearcă să dezvolte noi tratamente, precum și metode timpurii de detectare a acestor boli.

În plus, este mai important ca niciodată să ai și tu grijă de sănătatea ta. Acest lucru implică și folosirea unor modalități naturale de a preveni demența.

1. Stimularea mintală: mai mult decât a rezolva un sudoku

Some figure

Stimularea creierului este esențială pentru a preveni deteriorarea cognitivă. Vorbim aici despre o abilitate extraordinară a creierului numită neuroplasticitate care îți permite să faci conexiuni noi și să construiești țesuturi neurale noi. În acest scop, rezolvarea de integrame sau de sudoku nu este de ajuns.

Pentru a preveni demența, ai nevoie de interacțiune socială, comunicare și provocări. Trebuie să înveți lucruri noi, să-ți mărești orizonturile, să râzi, să expui argumente și să fii inspirat de oamenii din jurul tău.

Te-ar putea interesa și:

Câteva alimente care combat pierderile de memorie

Creierul tău se luminează atunci când înveți lucruri noi (cu cât mai complexe, cu atât mai bine). De exemplu, a învăța să cânți la un instrument la vârsta de 70 de ani este un lucru extraordinar pentru sănătatea creierului.

2. Prevenirea demenței cu ajutorul acizilor grași omega 3

Some figure

Uleiul de pește este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier. La fel de sănătoase sunt și nucile, avocado și alte alimente bogate în acizi grași omega 3. Această substanță naturală îmbunătățește funcțiile cognitive, îți protejează inima și previne neurodegenerarea asociată înaintării în vârstă.

Nu este niciodată târziu să îți schimbi dieta și să adaugi alimente care conțin omega 3 sau suplimente de vitamine.

3. Legătura dintre aspirină și sănătatea creierului

Potrivit anumitor studii și articole, cum ar fi cel publicat în jurnalul britanic Telegraph, consumul pe termen lung de aspirină este asociat cu un risc scăzut de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Luată în cantități mici și numai după o anumită vârstă, aspirina protejează celulele creierului. Acidul acetilsalicilic reduce inflamațiile musculare și articulare și previne degenerarea cerebrală și moartea neuronilor.În plus, aspirina subțiază sângele, prevenind infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

Te-ar putea interesa și:

Debutul bolii Alzheimer poate fi stopat?

Totuși, nu trebuie să decizi de unul singur să iei acest medicament. Medicul neurolog este cel în măsură să-ți analizeze situația personală și factorii de risc. Aacesta poate decide dacă este indicat să-ți prescrie o doză zilnică de aspirină.

4. Prevenirea demenței cu exerciții fizice și dieta mediteraneană

Some figure

O dietă echilibrată trebuie să conțină acizi grași omega 3,  dar și fibre, legume și fructe proaspete, carne slabă și nuci. În plus, obiceiul de a bea un pahar de vin roșu pe zi îmbunătățește sănătatea creierului și a inimii.

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai bune opțiuni pentru un creier sănătos. Dacă alegi să consumi ulei de măsline și orez și să înlocuiești alimentele procesate cu cele naturale și de sezon, îi oferi organismului o doză considerabilă de minerale, vitamine și antioxidanți.

Totodată, mai există un alt aspect important de reținut.Pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții și a preveni demența, activitatea fizică este absolut esențială.

Fă mișcare în fiecare zi. Optează pentru exerciții precum mersul pe jos, înotul, dansul, mersul pe bicicletă, urcatul și coborâtul scărilor, iar seara fă o plimbare în loc să-ți petreci timpul în fața televizorului.

5. Pentru prevenirea demenței, protejează-ți inima

În acest articol am accentuat importanța de a-ți îngriji creierul, de a-ți îmbunătăți conexiunile neuronale și agilitatea cerebrală și de a primi nutrienții  necesari pentru a preveni deteriorarea creierului.

Acestea fiind spuse, mai există un alt factor pe care nu trebuie să îl ignorăm: bunăstarea inimii. Dacă nu îți îngrijești inima, creierul își va pierde, la rândul său, rezistența și sănătatea. Prin urmare, este esențial să ții cont de următoarele recomandări:

  • Ține sub control nivelul de colesterol.
  • Reglează-ți glicemia.
  • Reglează-ți tensiunea arterială.
  • Evită să devii supraponderal.

Totodată, este foarte important să-ți gestionezi bine emoțiile, întrucât acestea pot provoca multe probleme. Stresul și anxietatea sunt printre principalii dușmani ai sănătății inimii și a creierului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Scout, B. K., & Laguna, N. A. (2005). Aspirina. Pros y contras. Medicina Interna de Mexico.
  • García, R. G., & López-Jaramillo, P. (2008). Uso de aspirina en la prevención de enfermedades cardiovasculares. Revista Colombiana de Cardiología.
  • Crassard, I., Niclot, P., & Bousser, M. G. (2000). Aspirine et accidents ischémiques cérébraux. La Revue de Médecine Interne. https://doi.org/10.1016/S0248-8663(00)88724-X

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.