Logo image
Logo image

Cele mai bune 10 alimente antidepresive

3 minute
Pentru a lupta împotriva depresiei, consumă alimente bogate în acizi grași Omega 3, precum pește gras și fructe oleaginoase.
Cele mai bune 10 alimente antidepresive
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Cercetătorii au făcut numeroase studii pentru a găsi un leac pentru depresie. Unele dintre acestea au arătat că există alimente antidepresive, adică alimente perfect naturale ce pot alunga depresia și anxietatea, fără a duce la apariția unor efecte secundare nedorite.

Depresia este o boală foarte serioasă și, din păcate, foarte răspândită în zilele noastre. Persoanele care sunt deprimate au o senzație de tristețe, deznădejde și stimă de sine scăzută și prezintă dezinteres față de ceilalți oameni și față de viață în general.

Cauzele depresiei sunt genetice, dar și factorii de natură socială sau emoțională pot avea un impact semnificativ.

În acest articol îți vom prezenta 10 alimente antidepresive, pe care le poți mânca dacă simți că ești afectat(ă) de această boală.

Melasă

Melasa este alcătuită în mare parte din zaharoză necristalizată. Aceasta este bogată în uridină, unul din componentele ADN-ului, care stimulează procesul de producție a energiei în celule, contribuind la lupta împotriva depresiei.

Însă, din cauza conținutului de zahăr, îți recomandăm să mănânci melasă în cantități moderate.

Îți recomandăm să citești și:

6 remedii naturiste pentru depresie

Pește gras

Some figure

Anumite soiuri de pește, cum ar fi somonul, sardinele, tonul sau anșoa, sunt considerate alimente antidepresive. Acest beneficiu se datorează conținutului bogat de acizi grași Omega-3.

Omega 3 luptă împotriva bolilor cardiace prin reducerea nivelului de trigliceride din sânge și prevenirea apariției cheagurilor. Pe lângă aceste beneficii, studiile arată că este foarte bine să mâncăm acești pești dacă suferim de depresie și stres.

Sfeclă de zahăr

La fel ca melasa, sfecla de zahăr este un aliment bogat în uridină și este folosită pentru producerea zahărului.

Uridina mărește cantitatea de citidină din creier, fapt ce afectează producția de dopamină, un hormon care îți îmbunătățește dispoziția.

Ar fi util să citești și:

Învinge tristețea și depresia cu 8 remedii naturiste

Soia

Some figure

Consumul de soia a devenit foarte popular în ultimul timp. Multe studii arată că acest aliment are proprietăți benefice pentru sănătate.

Soia este o sursă de proteine vegetale ce poate fi consumată sub forma mai multor produse alimentare. În general, acestea sunt bogate în aminoacizi, nu conțin multe grăsimi saturate și niciun pic de colesterol.

În plus, soia conține acizi grași Omega-3. Aceștia sunt foarte benefici pentru sănătatea inimii și, așa cum am menționat deja, ajută la combaterea depresiei.

Fructele oleaginoase sunt alimente antidepresive

Some figure

Fructele oleaginoase sunt o sursă importantă de acid alfa-linolenic, unul din componentele acizilor grași Omega-3. Acestea sunt alimente antidepresive care îți protejează și inima.

Orez brun

Orezul brun este bogat în vitaminele B1 și B3, dar și în acid folic. Acest aliment are un indice glicemic scăzut, drept pentru care previne scăderea glicemiei și, implicit, modificările de dispoziție asociate acesteia.

Drojdie de bere

Some figure

Drojdia de bere este bogată în vitaminele B1, B2 și B3. În plus, acest aliment conține 16 aminoacizi care contribuie la întărirea sistemului nervos.

Fulgi de ovăz

Ovăzul conține acid folic și vitaminele B1 și B6, ce sunt benefice pentru sistemul digestiv. Totodată, acești nutrienți previn scăderea glicemiei, o cauză frecventă a schimbărilor de dispoziție și a irascibilității.

Varză

Some figure

Un studiu efectuat de către Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului arată că varza face parte din lista de alimente antidepresive. Motivul îl reprezintă conținutul bogat de vitamina C și acid folic, doi nutrienți care previn stresul, diferite boli coronariene și diverse tipuri de cancer.

Cacao

Cacaua este unul dintre cele mai populare alimente antidepresive. Aceasta conține seleniu, un element care ajută la reglarea dispoziției, întărește creierul și previne apariția semnelor îmbătrânirii.

Cu toate acestea, nu este indicat să consumi ciocolată în exces. În orice caz, cel mai bun sortiment este ciocolata amăruie, despre care studiile arată că este foarte benefică pentru sănătatea fizică și psihică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chand SP, Arif H. Depression. [Updated 2020 Jul 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847
  • Liao, Y., Xie, B., Zhang, H. et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry 9, 190 (2019). https://doi.org/10.1038/s41398-019-0515-5
  • Strasser B, Gostner JM, Fuchs D. Mood, food, and cognition: role of tryptophan and serotonin. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016 Jan;19(1):55-61. doi: 10.1097/MCO.0000000000000237. PMID: 26560523.
  • Mamiya T, Kise M, Morikawa K, Aoto H, Ukai M, Noda Y. Effects of pre-germinated brown rice on depression-like behavior in mice. Pharmacol Biochem Behav. 2007 Jan;86(1):62-7. doi: 10.1016/j.pbb.2006.12.008. Epub 2006 Dec 22. PMID: 17258802.
  • Foster JA, McVey Neufeld KA. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci. 2013 May;36(5):305-12. doi: 10.1016/j.tins.2013.01.005. Epub 2013 Feb 4. PMID: 23384445.
  • Yano JM, Yu K, Donaldson GP, Shastri GG, Ann P, Ma L, Nagler CR, Ismagilov RF, Mazmanian SK, Hsiao EY. Indigenous bacteria from the gut microbiota regulate host serotonin biosynthesis. Cell. 2015 Apr 9;161(2):264-76. doi: 10.1016/j.cell.2015.02.047. Erratum in: Cell. 2015 Sep 24;163:258. PMID: 25860609; PMCID: PMC4393509.
  • Liu X, Yan Y, Li F, Zhang D. Fruit and vegetable consumption and the risk of depression: A meta-analysis. Nutrition. 2016 Mar;32(3):296-302. doi: 10.1016/j.nut.2015.09.009. Epub 2015 Sep 30. PMID: 26691768.
  • Godos J, Castellano S, Ray S, Grosso G, Galvano F. Dietary Polyphenol Intake and Depression: Results from the Mediterranean Healthy Eating, Lifestyle and Aging (MEAL) Study. Molecules. 2018 Apr 24;23(5):999. doi: 10.3390/molecules23050999. PMID: 29695122; PMCID: PMC6102571.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.