Logo image
Logo image

Depresia la prieteni - cum se detectează?

6 minute
Descrisă frecvent ca epidemia secolului al XXI-lea, depresia îi poate afecta pe prietenii tăi și pe cei apropiați ție. Așadar, este util să cunoști semnalele de alarmă ce te avertizează că o persoană pe care o iubești suferă de această tulburare.
Depresia la prieteni - cum se detectează?
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Oare cum putem detecta depresia la prieteni? Conform datelor provenite de la Organizația Mondială a Sănătății, aceasta este o problemă răspândită pe plan global. De fapt, depresia afectează peste 300 de milioane de persoane și constituie principala cauză de îmbolnăvire și dizabilitate în țările dezvoltate.

Dat fiind gradul său de răspândire, nu este deloc neobișnuit ca depresia să-i afecteze pe oamenii din viața noastră. Această tulburare este a doua cea mai frecventă cauză a morții în rândul adulților tineri, drept pentru care trebuie să-i cunoaștem trăsăturile. Ideea nu este doar să avem grijă de noi înșine, ci și să o putem detecta când survine la o ființă dragă nouă.

Deseori, persoanele cu depresie nu realizează că au o problemă și, în ciuda disconfortului resimțit, nu acceptă că au nevoie de ajutor. Astfel, publicul larg trebuie să înțeleagă ce este depresia și care sunt semnalele de alarmă asociate ei.

Informarea și conștientizarea îi va ajuta pe cei cu depresie să fie mai bine înțeleși și să primească ajutor mult mai repede. A oferi o mână de ajutor, a avea răbdare, a evita să judeci – toate aceste măsuri nu pot fi luate decât dacă știi cum să identifici această problemă.

Depresia, o problemă complexă

Înainte de a-ți arăta cum poți idetifica depresia la prieteni, parteneri de viață sau membri ai familiei, reține că nu există un singur tip de depresie. În articolul de azi, vom vorbi despre tulburarea depresivă majoră sau episoadele depresive majore.

Există și alte tulburări afective asemănătoare, cum ar fi tulburarea disforică premenstruală sau tulburarea depresivă persistentă. Vom discuta despre acestea în alte articole.

Secretul pentru a identifica depresia la prieteni

Mai jos, îți vom prezenta o serie de simptome care pot surveni la oamenii afectați de depresie. În funcție de persoană, unele pot fi mai intense decât altele, ocupând o poziție centrală sau secundară.

Citește și:

Distimia – depresia ascunsă și pericolele sale

Amintiri suprageneralizate, vagi și difuze

Persoanele cu depresie pot avea memoria autobiografică alterată. Atunci când evocăm un eveniment din trecut, o facem fie într-un mod specific (oferind informații clare despre timpul și locul în care s-a desfășurat) sau într-un mod suprageneralizat (adică vag și difuz).

Acest fenomen survine frecvent în cazul tulburărilor de spectru autist, al tulburărilor de alimentație și al tulburării de stres posttraumatic, dar poate fi asociat și depresiei. Practic, cei afectați generalizează și distorsionează conținutul amintirilor lor.

Convingerea că ghinionul este omniprezent în viața pacientului

Some figure

Oamenii care suferă de depresie tind să se învinuiască pentru toate lucrurile negative ce li se întâmplă. Totodată, sunt convinși că răul nu va trece niciodată.

Evenimentele negative sunt privite ca având cauze interne, stabile și globale. Asta înseamnă că tot ceea ce se întâmplă, conform persoanei cu depresie, este din vina sa. În plus, aceasta are impresia că situația sa nu mai are cum să se îmbunătățească.

Lucrurile bune nu li se întâmplă decât celorlalți și, când survine ceva pozitiv în viața pacientului cu depresie, acesta se va aștepta ca situația să fie temporară. Dacă observi asemenea atribuții cauzale, la baza problemei ar putea sta depresia. Însă nu uita că acest simptom este frecvent și în rândul autiștilor.

Simptome disforice și neplăcute

Depresia la prieteni se poate manifesta prin simptome disforice, care pot fi și cele mai vizibile. Disforia este opusul euforiei, reprezentând un dezechilibru emoțional care poate produce emoții deranjante sau neplăcute.

Simptomele disforice nu sunt specifice doar depresiei, ci și schizofreniei, tulburării dismorfice a corpului și tulburărilor anxioase. Disforia poate fi și o consecință a tulburării disforice. Simptomele asociate acesteia sunt tristețea și plânsul.

Persoanele cu simptome disforice par triste, deprimate și mâhnite. În plus, mulți pacienți cu depresie suferă și de anhedonie, adică inabilitatea de a resimți plăcere în situații normale.

Prietenul tău ar putea avea depresie dacă nu este capabil să se bucure de activități precum mersul pe jos, servirea cinei sau mersul la restaurant.

Simptomele disforice pot fi asociate oboselii, deoarece sunt foarte persistente. Drept consecință, persoanele cu depresie se vor simți constant obosite. Ele vor experimenta apatie în loc de plăcere atunci când se implică în activități ca actul sexual, întâlnirile sociale, aventurile și nu numai.

Simptome somatice (indicii oferite de corp)

Some figure

Pe lângă simptomele psihice, depresia a fost asociată mai multor simptome fizice. Așadar, pacienții suspectați de depresie trebuie să se supună unui control medical pentru a exclude cauzele organice.

În ciuda absenței unei origini fizice, persoanele cu depresie experimentează neplăceri somatice din cauza problemelor psihice. Fii vigilent dacă vreunul dintre prietenii tăi prezintă oricare dintre următoarele simptome:

  • Dureri de cap
  • Probleme de somn
  • Constipație
  • Indigestie
  • Pierdere în greutate
  • Tahicardie

Asemenea simptome pot fi esențiale în identificarea dezechilibrelor. Trebuie însă să te asiguri că nu există o cauză organică clară.

Excese comportamentale

Uneori, persoanele afectate de depresie prezintă excese comportamentale. Poate fi vorba de această tulburare atunci când, de pildă, unul dintre prietenii tăi se plânge constant din cauza banilor, serviciului sau familiei. Plângerile sunt constante, indiferent de subiect.

Dacă cineva drag ție se comportă astfel, ar putea suferi de depresie – atât timp cât nu poți atribui plângerile și nemulțumirea unei dorințe de a primi atenție sau de a crea probleme.

Persoanele cu depresie au tendința să fie irascibile. Ele nu realizează că suferă de o boală și au impresia că sunt „rele”, slabe și pasive, că pur și simplu le place să sâcâie și să se plângă. Dar această concepție este foarte greșită și stigmatizantă. Comportamentele respective sunt motivate de:

Printre excesele comportamentale ale oamenilor cu depresie se numără și sentimentele de vină, impresia că le-au greșit celorlalți, plânsul și nehotărârea.

Deficite de comportament

Some figure

Ca prieten sau rudă, este bine să nu ignori faptul că o ființă dragă ție a început să întâmpine dificultăți în a-și îndeplini sarcinile zilnice. Acesta constituie un mod util de a detecta depresia.

Detectarea deficitelor de comportament este, de obicei, mai dificilă decât detectarea exceselor, deoarece nu există tipare clare. Însă, dacă ești familiar cu  personalitatea normală a cuiva, îți va fi mai ușor să identifici lipsurile survenite din cauza depresiei.

Persoanele cu depresie tind să își reducă la minim interacțiunile sociale și nu sunt capabile să-și îndeplinească rutina zilnică. Le este foarte greu să lucreze, să se ocupe de treburi casnice sau să se implice în orice alte activități. Așadar, se poate observa o neglijență și lipsă de curățenie generalizată.

Poate surveni și o încetinire psihomotorie. Persoanele care suferă de depresie vorbesc într-un mod lent, redus și monoton. Nu în ultimul rând, un deficit comportamental caracteristic depresiei este reprezentat de absența bucuriei.

Concluzii

Toate simptomele prezentate în acest articol te pot atenționa asupra faptului că unul dintre prietenii tăi suferă de depresie. Asta nu înseamnă că toți oamenii care, la un moment dat, manifestă apatie au și depresie. Pe de altă parte, cineva nu trebuie să aibă toate simptomele amintite mai sus pentru a fi afectat de această tulburare.

Dacă bănuiești că o persoană dragă ție are o problemă, analizează-i comportamentul pentru a stabili dacă este sau nu vorba despre depresie.

Ar putea să te intereseze:

Cum să previi depresia cauzată de lipsa de serotonină

Desigur, doar un specialist poate pune un diagnostic. Dar observațiile tale ar putea motiva persoana respectivă să apeleze la psihoterapie și să înceapă un tratament înainte ca problema să se agraveze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Goldberg D. The detection and treatment of depression in the physically ill. World Psychiatry. 2010;9(1):16–20.
  • Gilbody SM, Whitty PM, Grimshaw JM, Thomas RE. Improving the detection and management of depression in primary care. Qual Saf Health Care. 2003;12(2):149–155. doi:10.1136/qhc.12.2.149
  • Kessler D, Bennewith O, Lewis G, Sharp D. Detection of depression and anxiety in primary care: follow up study. BMJ. 2002;325(7371):1016–1017. doi:10.1136/bmj.325.7371.1016
  • Ng CW, How CH, Ng YP. Major depression in primary care: making the diagnosis. Singapore Med J. 2016;57(11):591–597. doi:10.11622/smedj.2016174
  • Recognizing and Treating the Physical Symptoms of Depression in Primary Care. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(4):168–177.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.