Descoperă 3 metode de marinare a cărnii
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
De ceva timp, oamenii au dezvoltat arta culinară și au descoperit diverse modalități de a prepara nenumărate feluri de mâncare. În rândurile de mai jos, îți prezentăm 3 metode de marinare a cărnii pentru a-ți îmbunătăți abilitățile culinare și a crea noi arome apetisante.
Marinarea era folosită inițial ca tehnică de conservare a alimentelor. Orice tip de carne (vită, pui sau pește) era ținut la marinat pentru un anumit interval de timp. În prezent, această pratică este utilizată nu numai pentru conservare, ci și pentru a da un gust mai special mâncării.
După cum bine știm, marinarea este o tehnică gastronomică foarte cunoscută și utilizată, întrucât îmbunătățește gustul, culoarea, frăgezimea și textura cărnii. În plus, aceasta este o metodă excelentă de a conserva alimentele și de a le face mai suculente. Există mai multe metode de marinare a cărnii, folosind oțet, vin sau suc de fructe.
3 metode de marinare a cărnii
1. Marinată cu oțet
Cea mai utilizată metodă de marinare este cea în oțet, întrucât acest ingredient oferă un gust acrișor alimentelor. Timpul de marinare depinde de tipul de carne. De exemplu, este recomandat să ții carnea roșie la marinat timp de 3 – 4 ore, carnea de pui de la 2 ore până la o noapte întreagă și peștele între 30 și 60 de minute.
Ingrediente
- Carne de vită (2 kg)
- 4 căței de usturoi (5 g)
- ½ cană de miere de albine (100 ml)
- 1 cană de apă (225 ml)
- 2 căni de oțet (450 ml)
- 3 linguri de oregano (45 g)
- 2 linguri de pătrunjel (30 g)
- 1 lingură de piper (15 g)
- 1 pungă de plastic cu fermoar (mare)
Mod de preparare
- Pentru început, taie carnea în bucăți de dimensiuni medii.
- Adaugă oțetul, apa, mierea, oregano, pătrunjelul, chimenul, piperul și usturoiul în pungă.
- Adaugă apoi carnea în pungă și las-o la frigider 3 – 4 ore. Unele persoane preferă să o lase peste noapte.
- După ce ai marinat-o, pune carnea pe grătar și las-o să se coacă 10 minute pe fiecare parte.
- Las-o să stea deoparte 10 minute, apoi servește-o. Desigur, poți tăia carnea în fâșii mai subțiri.
Ar putea să îți placă și:
2. Marinată cu vin roșu
Majoritatea bucătarilor profesioniști adoră tehnica de marinare a cărnii în vin alb. Carnea absoarbe aroma și gustul vinului și al celorlalte ingrediente, fără să își piardă propriul gust, lucru valabil în special în cazul cărnii de pui.
Ingrediente
- 2 cepe (200 g)
- Un pui întreg (2 kg)
- 4 foi de dafin (3 g)
- 1 linguriță de sare (5 g)
- 1 linguriță de zahăr (5 g)
- 2 căni de vin roșu (450 ml)
- 1 linguriță de piper (5 g)
- ½ cană de ulei de măsline (100 ml)
- 2 lingurițe de muștar (10 ml)
- 1 lingură de oțet de vin (15 ml)
Mod de preparare
- Taie ceapa felii și răsfiră „solzișorii”.
- Pune ceapa, vinul, muștarul, oțetul, sarea, piperul, zahărul, uleiul de măsline și foile de dafin într-un bol sau vas mare și amestecă.
- Pune puiul în bol și întoarce-l pe toate părțile, acoperindu-l cu marinată. Acoperă bolul cu o folie de plastic și pune-l în frigider.
- Lasă puiul la marinat timp de 2 ore sau peste noapte.
- Scurge bine zeama înainte de a găti puiul.
3. Marinată cu zeamă de lămâie
Când vine vorba de metode de marinare a cărnii, aceasta este cea mai potrivită pentru pește. Peștele absoarbe aroma citrică din zeama de lămâie, precum și gustul celorlalte ingrediente în numai o oră. Apoi, poți prăji sau coace peștele la grătar cu ceapă și ardei gras roșu.
Îți recomandăm și:
Ingrediente
- 1 merluciu (1,5 kg)
- 1 linguriță de sare (5 g)
- ½ linguriță de oregano (3 g)
- 3 căței de usturoi pisat (4 g)
- ½ ceapă tăiată cubulețe (50 g)
- 1 linguriță de piper (5 g)
- ½ cană de zeamă de lămâie (100 ml)
- 5 linguri ulei de măsline (75 ml)
- ½ ardei gras roșu, tăiat cubulețe (100 g)
Mod de preparare
- Pentru început, curăță peștele (scoate măruntaiele și oasele).
- Amestecă zeama de lămâie, usturoiul, sarea, piperul și oregano într-un bol mare.
- Adaugă peștele în bol și întoarce-l și pe partea cealaltă pentru a absorbi bine marinata.
- Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l să stea în frigider o oră.
- După ce a trecut acest interval, înainte de a prăji peștele sau de a-l coace pe grătar, lasă-l să se scurgă puțin, apoi pune-l în tigaie cu ceapă și ardei și gătește-l la foc mic.
- Lasă-l să se prăjească în jur de 10 minute pe fiecare parte, până capătă o nuanță aurie – maronie.
- După ce este gata, servește peștele cu orice garnitură dorești.
Ce zici, ce metode de marinare a cărnii vrei să folosești următoarea dată când gătești?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yusop, S. M., O’Sullivan, M. G., Kerry, J. F., & Kerry, J. P. (2010). Effect of marinating time and low pH on marinade performance and sensory acceptability of poultry meat. Meat Science, 85(4), 657–663. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.03.020
- Gibis, M. (2007). Effect of oil marinades with garlic, onion, and lemon juice on the formation of heterocyclic aromatic amines in fried beef patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(25), 10240–10247. https://doi.org/10.1021/jf071720t
- Poultry: Basting, Brining, and Marinating. (ago 02, 2013). United States Department of Agriculture,
Food Safety and Inspection Service. https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/poultry-preparation/poultry-basting-brining-and-marinating/CT_Index
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.