Descoperă 4 lucruri de evitat în colită
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Colita este o inflamație a intestinului gros sau a colonului, așa cum mai este denumit. Aceasta este o afecțiune destul de răspândită printre locuitorii marilor orașe, a căror existență presupune un nivel crescut de stres. Însă există câteva lucruri de evitat în colită care te pot ajuta să treci peste efectele neplăcute și să ai un stil de viață mai sănătos.
Obiceiurile alimentare nesănătoase sunt principalele lucruri de evitat în colită și trebuie luate în considerare în tratarea și prevenirea simptomelor acestei afecțiuni.
Nivelul de stres, stilul de viață sedentar și alimentele nesănătoase (fast food, sucuri acidulate, condimente și arome artificiale), toate acestea pot duce la dezvoltarea și agravarea colitei.
Simptomele colitei
Colita are simptome tipice, printre care:
- Durere abdominală și balonare
- Scaune cu sânge
- Frisoane și tremurături
- Deshidratare
- Diaree
- Febră
Lucruri de evitat în colită
1. Anumite alimente
Evitarea anumitor grupe alimentare este esențială pentru o recuperare completă și pentru evitarea afectării colonului pe termen lung. Alimentele grase declanșează spasme intestinale.
- Stai departe de prăjeli, carne grasă și fast food.
- Ar trebui să eviți și produsele lactate, cel puțin o vreme după diagnostic.
- Nu este o idee bună să consumi băuturi iritante, cum ar fi cafeaua sau ceaiurile cu cofeină.
În schimb, hidratează-te cu apă cu lămâie sau ceaiuri ușoare din plante (mușețel sau tei), care îți vor ajuta organismul în procesul de detoxifiere.
2. Situațiile stresante
Emoțiile intense stimulează activitatea colonului și îi afectează buna funcționare. Poți să te confrunți cu diaree și constipație, principalele semne ale colitei pe fond nervos.
Este necesar să eviți stresul atât acasă, cât și la locul de muncă, deoarece simptomele pot deveni din ce în ce mai neplăcute.
3. Stilul de viață sedentar
Sedentarismul este pe lista de lucruri de evitat în colită. Este întotdeauna o idee bună să faci puțină mișcare. Aceasta te poate ajuta inclusiv să suporți mai ușor stresul și anxietatea.
Încearcă să ieși la o plimbare, mergi cu bicicleta, ia lecții de înot sau orice îți place, dar ai grijă să fii perseverentă.
Doar câteva minute de activitate ocazional, când îți aduci aminte, nu te vor ajuta prea mult.
4. Medicația ”după ureche”
Fă o vizită la medic dacă simptomele tale includ balonări intestinale, dureri abdominale persistente sau modificări ale scaunului, cum ar fi diareea de mai multe ori pe zi sau constipația.
Nu lua niciodată medicamente ”după ureche”, doar pentru că au funcționat în cazul unei prietene. Există și alte afecțiuni care au simptome asemănătoare colitei. Medicația greșită îți poate înrăutăți boala.
Alimente indicate pacienților cu colită
Probabil că te întrebi ce ar trebui să faci și care este dieta potrivită pentru tine. Ei bine, cinci sau șase mese mici pe zi sunt mai benefice decât trei mese consistente. Ai grijă să nu sari peste micul dejun pentru a avea energie întreaga zi.
Poți încerca o dietă lichidă, cu multă apă, sucuri de fructe, supe, ciorbe și smoothie-uri.
1. Micul dejun
- Un pahar de lapte degresat, câteva felii de pâine prăjită și o felie de șuncă sau carne de curcan.
- O altă variantă constă într-un bol de iaurt degresat cu cereale.
- Sau poți încerca o cană de ceai de mușețel și pâine prăjită cu brânză proaspătă, preferabil cu un conținut scăzut de grăsime.
Dacă preferi fructele la micul dejun, cele mai bune opțiuni sunt papaya, merele, perele, bananele, piersicile sau pepenele. Evită portocalele, căpșunile și guava, deoarece sunt foarte acide și îți vor cauza dificultăți la digestie.
2. Masa de prânz
Încearcă pui la grătar sau la cuptor cu o salată verde, măcriș sau spanac crud, asezonat cu o lingură de ulei de măsline. Adaugă și o felie de pâine integrală prăjită.
3. Cina
O idee bună este o porție de paste cu ulei de măsline. Sau poate preferi un pahar de iaurt degresat și brânză proaspătă, cu o lingură de miere ca și topping.
Acestea sunt doar câteva idei pentru mesele principale ale zilei, pe lângă care poți include și două gustări.
Gustări între mese
- Un pahar de suc de fructe, fără adaos de zahăr.
- Un fruct – banană, măr sau pară.
- O cană de ceai cu o felie de pâine integrală prăjită.
Poți urma această dietă în fiecare săptămână, însă ar trebui să încerci și alte alimente sănătoase. Adaugă la mesele principale fructe, legume proaspete, paste, orez, carne de pui, cartofi sau pâine din cereale integrale. Amestecă diverse ingrediente și combină legumele în orice tip de salată.
Alte recomandări
- Bea cel puțin doi litri de apă pe zi sau suc natural de fructe.
- Mestecă bine fiecare aliment, fără grabă în timpul mesei.
- Mănâncă la ore fixe în fiecare zi și nu te grăbi atunci când mergi la toaletă.
- Evită laxativele când ai constipație, cu excepția cazului în care au fost prescrise de medic.
Dacă ții cont de aceste lucruri de evitat în colită, duci un stil de viață cât mai sănătos și urmezi o dietă echilibrată, îți vei îmbunătăți considerabil starea de sănătate. Schimbă-ți obiceiurile și ai grijă de tine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- L.C. Allgeyer, M.J. Miller, S.-Y. Lee. 2010. Sensory and microbiological quality of yogurt drinks with prebiotics and probiotics. Journal of Dairy Science.
https://doi.org/10.3168/jds.2009-2582.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030210004777) - Moya-Albiol, Luis; Salvador, Alicia. 2001. Efectos del ejercicio físico agudo sobre la respuesta psicofisiológica al estrés: papel modulador de la condición física. Universitat Autònoma de Barcelona. https://ddd.uab.cat/record/63157
- Carolina Barros; Maritza Bocic. 2016. PSICOPATOLOGÍA EN COLITIS ULCEROSA Y
ENFERMEDAD DE CROHN. Gastroenterología y Psiquiatría. http://revistagpu.cl/2016/GPU_marzo_2016_PDF/PSI_Psicopatologia.pdf - López León, Diana Paulina. 2014. Manual de colitis nerviosa para adolescentes de Ocozocoutla de Espinosa Chiapas. Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas. https://repositorio.unicach.mx/handle/20.500.12114/310
- Diarrea bacteriana. 2009. Intramed. https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=62710
- Colitis. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001125.htm
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.