10 remedii naturiste pentru balonarea abdominală - Doza de Sănătate
 

10 remedii naturiste pentru balonarea abdominală

Suferi de balonare, gaze intestinale sau indigestie? Dacă răspunsul tău la această întrebare este „da”, citește în continuare! În articolul de azi îți prezentăm 10 remedii naturiste utile pentru a trata orice fel de indigestie.
10 remedii naturiste pentru balonarea abdominală
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Se estimează că balonarea abdominală afectează în jur de 16-30% dintre persoane. În general, acestea au o trăsătură în comun: mâncatul în exces. Descoperă cele mai bune remedii naturiste pentru balonarea abdominală!

Balonarea abdominală (numită și distensia stomacului) este o problemă de sănătate frecventă. Principalele cauze ale acesteia sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, o digestie lentă și anumite boli.

Balonarea abdominală este însoțită, de obicei, de simptome care produc disconfort. Printre acestea se numără gazele intestinale, constipația, diareea și arsurile gastrice. Însă simptomele variază de la o persoană la alta. Un factor important este reprezentat de cauza problemei.

Din fericire, balonarea abdominală poate fi tratată în mod natural cu ajutorul anumitor ingrediente care au proprietăți benefice. Majoritatea acestor ingrediente sunt ușor de achiziționat.

În articolul de azi dorim să îți prezentăm câteva remedii naturiste pentru balonarea abdominală. Nu este nevoie să aștepți să apară primele simptome ale acestei probleme înainte de a le încerca. Ia aminte!

10 remedii naturiste pentru balonarea abdominală

Probioticele

Remedii naturiste pentru balonarea abdominală cu probiotice

Un nivelul crescut de bacterii nocive la nivelul intestinelor duce la apariția gazelor intestinale. Acesta este unul dintre cele mai evidente simptome produse de balonarea abdominală.

Consumul de suplimente probiotice crește nivelul de bacterii benefice din organism. În cazul oamenilor cu probleme digestive, aceste bacterii reduc producția gazelor.

Însă este important de știut că efectele probioticelor nu sunt, de obicei, simțite imediat. În general, acestea apar la câteva săptămâni după ce începem să consumăm probiotice în mod regulat. Cele mai bune variante sunt:

 • Chefirul
 • Iaurtul natural
 • Ciocolata neagră
 • Murăturile
 • Supa miso

De asemenea, poți achiziționa suplimente cu probiotice de la cea mai apropiată farmacie.

Trifoiul

Extractul de trifoi are proprietăți digestive care ajută la diminuarea inflamației abdominale cronice. Consumat în cantități moderate, acest ingredient ameliorează balonarea abdominală, durerea și senzația de arsură.

Instrucțiuni

 • Adaugă 10-15 picături de extract de trifoi într-un pahar cu apă călduță.
 • Servește această băutură dimineața.

Scorțișoara

Scorțișoară în remedii naturiste pentru balonarea abdominală

O altă mirodenie ce conține compuși digestivi care ameliorează balonarea abdominală este scorțișoara. Aceasta are proprietăți antispasmodice și antiinflamatoare care reduc imediat simptomele produse de balonare.

Instrucțiuni

 • Prepară un ceai de scorțișoară și servește această băutură de două ori pe zi.
 • Adaugă o linguriță de scorțișoară în shake-urile și băuturile pe care le consumi de obicei.

Oțet de mere

Dacă balonarea abdominală are drept cauză un dezechilibru al pH-ului stomacului, poți trata problema cu oțet de mere. Acest produs este un remediu alcalin care reduce excesul de aciditate din organism, ținând inflamațiile sub control.

Mai mult, oțetul de mere acționează asemenea unui tonic agresiv, susținând o digestie optimă după servirea unei mese grele.

Ingrediente

 • 1 lingură de oțet de mere ecologic
 • 1 cană de apă

Instrucțiuni

 • Adaugă oțetul de mere într-o cană cu apă călduță. Servește această băutură după fiecare masă.

Ceaiul de mușețel

Mușețel în remedii naturiste pentru balonarea abdominală

Ceaiul de mușețel este un remediu excelent pentru a trata problemele gastrice. Acesta are proprietăți antiinflamatoare, antispasmodice și digestive. Consumul de ceai de mușețel reduce balonarea abdominală, precum și prezența inflamațiilor și a gazelor intestinale.

Ingrediente

 • 1 lingură de flori de mușețel
 • 1 cană de apă

Instrucțiuni

 • Încălzește apa. Când aceasta atinge punctul de fierbere, adaugă florile de mușețel.
 • Lasă florile să dea în clocot. Servește cel mult trei căni de ceai de mușețel pe zi.

Papaya

Papaya conține o enzimă numită papaină, care stimulează digestia. În plus, acest fruct este foarte bogat în fibre. Datorită tuturor acestor beneficii, papaya este unul dintre cele mai benefice alimente pe care le poți consuma dacă vrei să ai un abdomen plat, să îți subțiezi talia și să combați balonarea abdominală.

Instrucțiuni

 • Consumă fructul simplu sau include-l în smoothie-uri și salate. Cel mai bine este să consumi papaya coaptă.

Apă călduță cu lămâie

Remedii naturiste pentru balonarea abdominală cu lămâie

Consumul de apă călduță cu lămâie la micul dejun oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Această băutură susține atât sănătatea digestivă, cât și metabolismul.

Lămâia este un fruct alcalin, cu abilitatea de a reduce nivelul de aciditate din stomac, prevenind astfel inflamațiile și hiperaciditatea gastrică. În plus, lămâia conține o cantitate semnificativă de fibre, un nutrient necesar pentru a putea digera alimentele consumate.

Anasonul

Ceaiul de anason are proprietăți antispasmodice și poate reduce prezența gazelor intestinale și ameliora balonarea abdominală. Te sfătuim să consumi această băutură ca remediu împotriva flatulenței și durerilor de stomac.

Ingrediente

 • 1 linguriță de anason
 • 1 cană de apă

Instrucțiuni

 • Adaugă anasonul într-o cană cu apă caldă.
 • Lasă-l să infuzeze 10 minute.
 • Apoi, servește băutura preparată.

Menta

Remedii naturiste pentru balonarea abdominală cu mentă

Frunzele de mentă și uleiul esențial preparat din acestea sunt aliați de nădejde împotriva problemelor digestive. Menta are proprietăți antioxidante și detoxifiante care reduc prezența gazelor intestinale. Această plantă stimulează eliminarea gazelor și a deșeurilor acumulate în intestine.

Ingrediente

 • 1 linguriță de frunze de mentă
 • 1 cană de apă

Instrucțiuni

 • Încălzește apa.
 • Adaugă frunzele de mentă.
 • Lasă să infuzeze opt minute. Bea acest ceai după fiecare masă.

Bananele

Bananele constituie o sursă naturală de fibre și antioxidanți și se află pe lista celor mai bune remedii naturiste pentru balonarea abdominală. Pe lângă faptul că luptă împotriva gazelor intestinale, fibrele reduc aciditatea în exces și inflamațiile.

Instrucțiuni

 • Consumă o banană înainte să survină simptomele problemelor digestive.
 • Include acest ingredient în smoothie-uri și deserturi.

Ai la dispoziție numeroase remedii naturiste pentru balonarea abdominală. Alege remediul care te atrage cel mai mult și consumă-l de fiecare dată când te simți balonat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Desai, B., & Desai, A. (2016). Bloating. In Primary Care for Emergency Physicians (pp. 171–180). Springer International Publishing.
  https://doi.org/10.1007/978-3-319-44360-7_16

 • Whorwell, P. J. (2013). Abdominal Bloating. In Irritable Bowel Syndrome: Diagnosis and Clinical Management (pp. 263–276). Blackwell Publishing Ltd.
  https://doi.org/10.1002/9781118444689.ch13

 • Kim, H. J., Vazquez Roque, M. I., Camilleri, M., Stephens, D., Burton, D. D., Baxter, K., … Zinsmeister, A. R. (2005). A randomized controlled trial of a probiotic combination VSL# 3 and placebo in irritable bowel syndrome with bloating. Neurogastroenterology and Motility, 17(5), 687–696.
  https://doi.org/10.1111/j.1365-2982.2005.00695.x


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.