Logo image
Logo image

8 beneficii ale scorțișoarei pentru sănătate

3 minute
Scorțișoara este benefică pentru bolnavii de diabet, însă este necesar să ceri opinia unui medic înainte de a începe un tratament de acest fel. 
8 beneficii ale scorțișoarei pentru sănătate
Ultima actualizare: 14 decembrie, 2018

Scorțișoara este una dintre cele mai vechi mirodenii. Aceasta este originară din Sri Lanka și se extrage din arborele numit Cinnamomum verum. Este foarte populară în întreaga lume datorită întrebuințărilor sale culinare și nu numai. Descoperă cele mai importante beneficii ale scorțișoarei pentru sănătate!

8 beneficii ale scorțișoarei pentru sănătate

Some figure

Beneficiile scorțișoarei sunt celebre. Această mirodenie are o putere tămăduitoare și ajută la ameliorarea multor afecțiuni datorită compușilor săi activi (cinnamaldehyde, acetat de cinamil și alcool cinamic).

În plus, scorțișoara are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antibacteriene și anticoagulante care pot fi valorificate în medicina alternativă pentru a trata diverse boli.

Mai mult decât atât, acest produs natural este o sursă excelentă de polifenoli, antioxidanți și minerale, cum ar fi manganul, calciul, fierul și fibrele alimentare. Să aflăm care sunt cele opt beneficii principale pe care le oferă.

1. Scorțișoara tratează diabetul de tip 2

Some figure

Consumată pe stomacul gol, dar și după fiecare masă, scorțișoara ajută la reducerea nivelului de glucoză din sânge. 

Beneficiul de mai sus se datorează conținutului de cinamtanin B1 al scorțișoarei, care stimulează receptorii de insulină și inhibă enzima care îi dezactivează. În acest fel, celulele utilizează mai bine glucoza.

2. Îmbunătățește digestia

Unii dintre compușii scorțișoarei, cum ar fi fierul, fibrele alimentare și calciul, îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv.

Sărurile biliare aderă la acești compuși și sunt eliminate din organism. Acestea pot fi dăunătoare pentru colon dacă nu sunt evacuate din tractul digestiv.

În plus, scorțișoara combate diareea, întrucât reglează spasmele intestinale. Ea poate fi folosită și pentru tratarea sindromului de colon iritabil.

3. Combate greața și vărsăturile

Scorțișoara tratează greața și vărsăturile. Întrucât este un remediu 100% natural, femeile însărcinate îl pot folosi pentru a combate simptomele neplăcute din primul trimestru al sarcinii.

Îți recomandăm și:

3 analgezice naturale pentru ameliorarea migrenelor

4. Tratează gripa și problemele respiratorii

Some figure

După cum știm deja, această mirodenie ajută la tratarea răcelilor, a gripei și a altor probleme respiratorii.

Dacă adaugi câteva lingurițe de scorțișoară în ceai, alături de puțin ghimbir proaspăt, obții un remediu excelent pentru febră și tuse. În plus, aroma plăcută de scorțișoară îmbunătățește dispoziția pacienților cu gripă.

Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale acestui ingredient miraculos garantează eficiența sa în tratarea răcelilor obișnuite.

5. Te protejează împotriva bolilor cardiace

Proprietățile antiinflamatoare ale scorțișoarei te apără împotriva bolilor cardiace. Printre altele, acest condiment scade nivelul de colesterol rău care, în timp, poate provoca diverse afecțiuni cardiovasculare.

În plus, datorită acelorași proprietăți benefice, scorțișoara vindecă țesuturile interne inflamate, reducând riscul de infarct miocardic.

6. Stimulează funcțiile cerebrale

Some figure

S-a dovedit științific că scorțișoara ajută la stimularea funcțiilor cerebrale la persoanele mai în vârstă, îmbunătățind atenția, capacitatea de recunoaștere și memoria.

Mirosul de scorțișoară îmbunătățește funcțiile cognitive. Este un remediu excelent pentru momentele în care te simți distrat și nu te poți concentra. Pe lângă inhalarea aromei sale minunate, poți să adaugi puțină scorțișoară și în cafea.

7. Este un anticoagulant puternic

Scorțișoara previne lipirea trombocitelor una de alta mai mult decât este nevoie. Tocmai de aceea este recomandată femeilor în perioada menstruației, întrucât ameliorează durerile și disconfortul.

Citește și:

Ceaiul de scorțișoară și dafin ajută la slăbit

8. Oferă o doză considerabilă de vitamine

Printre altele, scorțișoara conține vitamina B1, vitamina C, fier, potasiu, fosfor și calciu. Chiar dacă trebuie consumată în doze mici, această mirodenie oferă un aport minunat de vitamine și minerale care ajută la buna funcționare a organismului.

În ce cantități trebuie consumată pentru a te bucura de cele 8 beneficii ale scorțișoarei?

Some figure

Doza zilnică recomandată este de 1-6 grame. Cantitatea variază în funcție de greutatea corporală, vârstă și  starea de sănătate.

Pentru a te bucura de toate beneficiile enumerate mai sus, este indicat să consumi între două și patru grame (adică între o jumătate de linguriță și o linguriță întreagă).

Nu este recomandat să iei tratamente, chiar și naturiste, fără aprobarea unui specialist. Prin urmare, este bine să ceri opinia unui medic înainte de a profita de cele 8 beneficii ale scorțișoarei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Ribeiro-Santos, R., Andrade, M., Madella, D., Martinazzo, A. P., de Aquino Garcia Moura, L., de Melo, N. R., & Sanches-Silva, A. (2017). Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.011
  • Mirunalini, S., & Krishnaveni, M. (2011). Coumarin: A plant derived Polyphenol with wide Biomedical Applications. International Journal of PharmTech Research.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.