Descoperă ce sunt micro-infidelitățile
Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López
Rețelele de socializare și alte aplicații ce ne conectează cu ceilalți sunt de vină pentru apariția unui nou tip de înșelat: micro-infidelitățile. Acest concept a fost inventat de psihologul Melanie Schilling, care a scris în ziarul Daily Mail că s-a văzut nevoită să denumească un nou tip de comportament al cuplurilor.
Micro-infidelitățile reprezintă toate gesturile și comportamentele subtile ale partenerului tău. Un tip de flirt ascuns sau de micro-infidelitate este să ai contact cu o altă persoană fără ca partenerul tău să știe, indiferent dacă este vorba despre contact fizic sau nu.
Micro-infidelitățile sunt acțiuni minore care implică o persoană în afara relației de cuplu. Ce presupun în mod concret? Cum pot fi puse în practică? În cele ce urmează, vom încerca să oferim un răspuns la aceste întrebări.
Exemple de micro-infidelități
Conform lui Schilling, micro-infidelitățile includ:
- Căutarea de informații despre un fost partener;
- Interacțiunea constantă cu o persoană pe care o găsești atractivă, alta decât partenerul tău;
- Ignorarea faptului că cealaltă persoană ar putea fi într-o relație;
- Minimalizarea relației de cuplu existente;
- Conversațiile compromițătoare cu o altă persoană;
- Inventarea de „nume secrete” pentru cealaltă persoană.
Unii dintre noi pot considera că acestea sunt trăsăturile unui om posesiv sau dovezi de gelozie. Schilling însă pune accentul pe faptul că, spre deosebire de naivitate, micro-infidelitățile sunt ascunse de partener.
Citește și:
Poți decide dacă un anumit comportament este o micro-infidelitate răspunzând la următoarea întrebare: De ce se întâmplă?
Un nou tip de infidelitate
Unii specialiști afirmă faptul că noile tehnologii duc la apariția unor forme noi de înșelat. Printre acestea se numără:
- Cibersexul
- Episoadele romantice online
- Sexting-ul
- Dispozitivele RealTouch
- Sexul prin avatare
Putem evalua caracteristicile noilor forme de înșelat pentru a afla dacă suntem înconjurați de micro-infidelități:
- Acces ușor: nu ai nevoie decât de o conexiune la internet;
- Preț accesibil: nu trebuie să cheltuiești mulți bani;
- Anonimitate: identitatea reală a persoanelor implicate este ascunsă;
- Adaptabilitate: poți să creezi fantezii bazându-te pe un dublu standard;
- Acceptabilitate: este vorba de o formă de comunicare standard;
- Ambiguitate: nu este mereu clar ce este permis și ce nu;
- Există secrete și emoții intense;
- Se reduce sentimentul de amenințare a partenerului înșelat, deoarece totul are loc în spațiul virtual, nu în lumea reală;
- Nu există inhibiții din cauza distanței fizice;
- Există un sentiment sporit de siguranță.
Însă, înainte de a identifica oricare dintre aceste indicii, trebuie clarificare limitele relației.
Relația de cuplu trebuie să aibă reguli clare
De îndată ce două persoane devin un cuplu, este nevoie să se traseze limite clare în relația lor. Făcând asta, fiecare partener va putea să-și controleze acțiunile sau, cel puțin, va ști ce îl rănește pe celălalt din punct de vedere emoțional. Regulile îți permit să înțelegi ce atitudini și acțiuni îți pot pune în pericol relația.
De ce sunt micro-infidelitățile atât de frecvente?
Printre posibilele cauze ale micro-infidelităților se numără sentimentul de „cucerire” emoțională. În mod asemănător, oamenii înșală deoarece le place să se simtă atrăgători pentru ceilalți.
Ar putea să te intereseze:
Trebuie să afli dacă persoana care s-a implicat într-o micro-infidelitate dorește o nouă „relație”. Dacă o interesează așa ceva, poți clasifica acțiunile sale drept infidelitate.
Ceea ce debutează ca un simplu joc de a întrece măsura poate deveni un caz de infidelitate, ducând în cele din urmă la colapsul relației de cuplu.
Așadar, este important să determini dacă „jocurile” romantice se vor limita la mediul online sau vor pătrunde și în lumea reală, unde pot afecta relația originală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Imaz, J. A. G., & Alum, J. S. (2012). Las infidelidades: aprendiendo desde dentro de las conversaciones terapéuticas*. Revista Colombiana de Psiquiatría.
- Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital.
- Posada, I., & Noreña Ramírez, D. (2014). La infidelidad virtual como una oportunidad de resignificación positiva. Facultad Nacional de Salud Pública: El Escenario Para La Salud Pública Desde La Ciencia.
- Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: análisis de contenido de la literatura. Alternativas En Psicologia.
- Valdez Medina, J. L., Colín, B. G., Maya Martínez, M. U., Montes de Oca, Y. P. A., Arratia López Fuentes, N. I. G., & Torres Muñoz, M. A. (2013). Las Causas Que Llevan A La Infidelidad: Un Análisis Por Sexo. Acta de Investigación Psicológica.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.