Ce greșeli faci când iubești o persoană care are deja partener - Doza de Sănătate
 

Ce greșeli faci când iubești o persoană care are deja partener

Dacă persoana pe care o iubești a înșelat deja pe cineva cu tine, ce te face să crezi că nu vei fi și tu înșelat/ă?
Ce greșeli faci când iubești o persoană care are deja partener
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Începerea unei relații cu o persoană care are partener este o situație foarte delicată. Uneori, nu poți evita să te îndrăgostești, însă trebuie să fii conștient de tot ceea ce implică acest sentiment în anumite circumstanțe. Orbit de dragoste, nici nu îți dai seama ce greșeli faci când iubești o persoană care nu este disponibilă.

Așa cum îți poți da seama, legătura amoroasă cu un om care este deja într-o relație provoacă multă suferință. În plus, aflat în această situație, poți face multe greșeli. Iată care sunt acestea!

Ce greșeli faci când iubești o persoană care are partener

Aștepți ca iubitul tău să pună capăt celeilalte relații

Atunci când persoana pe care o iubești este deja într-o relație, este posibil să îți spună lucruri precum: Vreau să mă despart de el/ea sau „Aștept momentul potrivit…” Aceste afirmații te fac să aștepți clipa în care vei putea începe o relație adevărată cu persoana iubită, care, momentan, nu este „disponibilă”.

Dacă, din contră, iubitul sau iubita ta ți-a spus clar că nu intenționează să se despartă de actualul partener, nu are rost să mai aștepți nimic. Tu decizi dacă vrei să ocupi la nesfârșit poziția „amantului/ei” sau dacă vrei să închei relația.

Prima situație este cel mai des întâlnită. Însă ai grijă. Dacă nu se schimbă nimic după câteva săptămâni, probabil că aștepți în zadar.

Unii oameni așteaptă ani întregi ca persoana iubită să se despartă de partenerul „oficial”. Având în vedere cât timp a trecut deja, este clar că aceasta nu va pune niciodată capăt relației respective, oricât de mult jură că o va face. Prin urmare, trebuie să eviți să cazi în capcana așteptării infinite, chiar dacă iubitul sau iubita îți șoptește la ureche cele mai frumoase promisiuni.

Încerci să îl/o manipulezi

Ce greșeli faci când iubești prin manipularea partenerului

Uneori, dacă iubești un om deja „luat”, încerci – poate chiar în mod inconștient – să îl faci să sufere. Cum? Poate iubirea pe care i-o porți și dorința ca acesta să încheie relația oficială sunt atât de puternice, încât începi să țeși intrigi în relația sa cu actualul partener. Îi spui lucruri precum: „Dacă se comportă așa, sigur nu te mai iubește” sau „Te folosește” sau „Poate deja are pe altcineva”. Acestea sunt exemple clare de manipulare.

Dacă te întrebi ce greșeli faci când iubești o persoană care este într-o altă relație, află că manipularea este una dintre ele. Nu îți lași partenerul să ia propriile decizii. Ba mai mult, îi umpli capul cu idei care provoacă îndoieli și generează conflicte.

Manipularea cauzează doar suferință și probleme. Nu ești sincer și nu lași persoana de lângă tine să te iubească liber, fără constrângeri.

Convingerea că partenerul îți va fi fidel

Ce greșeli faci când iubești o persoană infidelă

Ce greșeli faci când iubești o persoană care are partener? Una dintre ele este sigur convingerea că tiparul nu se va repeta. Să ne imaginăm că iubitul tău rupe relația cu actualul partener. Chiar te aștepți ca în viitor acesta să îți fie fidel? Poate că va fi, dar nu uita că și-a înșelat deja partenerul cu tine. Deja a dovedit o lipsă de respect față de fosta relație.

Știi cu adevărat ce valori are persoana de care te-ai îndrăgostit? Te aștepți ca aceasta să se comporte diferit doar pentru că este vorba de tine de această dată?

Ai grijă ce așteptări îți creezi vizavi de omul pe care îl iubești. Nu uita că acesta era cu o altă persoană la începutul relației voastre. Dacă nu i-a fost fidel ei, de ce ți-ar fi ție?

A te îndrăgosti de o persoană care alt partener este o situație delicată care te poate seca de puteri dacă aștepți o despărțire care nu se va concretiza niciodată. Toți cei implicați pot avea de suferit, inclusiv tu. Dacă până la urmă rămâneți împreună, poți ajunge tu în postura persoanei înșelate.

Tu ce părere ai? Ce greșeli faci când iubești o persoană care este deja într-o relație?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • McDaniel BT, Drouin M, Cravens JD. Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Comput Human Behav. 2017;
  • Russell VM, Baker LR, McNulty JK. Attachment insecurity and infidelity in marriage: Do studies of dating relationships really inform us about marriage? J Fam Psychol. 2013;
  • Demaris A. Distal and proximal influences on the risk of extramarital sex: A prospective study of longer duration marriages. J Sex Res. 2009;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.