Descrierea și caracteristicile podologiei - Doza de Sănătate
 

Descrierea și caracteristicile podologiei

Podologia este un tratament puțin cunoscut pentru prevenirea și tratarea anomaliilor piciorului. Crezi sau nu, oamenii iau rareori în serios afecțiunile piciorului, deoarece cred că acestea nu au consecințe grave.
Descrierea și caracteristicile podologiei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cuvântul „podologie” este încă necunoscut pentru un număr mare de oameni, în special pentru generațiile mai tinere. Se referă la un set de proceduri pentru tratarea și ameliorarea anumitor probleme ale piciorului. Scopul său este în principal holistic, deși îmbunătățește cu siguranță aspectul picioarelor. Care sunt caracteristicile podologiei?

Podologia este o modalitate de a ne menține picioarele sănătoase. Nu este neobișnuit ca oamenii să acorde puțină atenție picioarelor, chiar dacă acestea sunt fundamentale pentru transportul corpului uman. Nu este ciudat faptul că oamenii nu consideră că problemele piciorului sunt importante?

Neglijarea picioarelor este o greșeală. În prezent, podologii cred că oamenii ar trebui să-i viziteze cel puțin o dată pe an. Menținerea picioarelor într-o formă bună crește calitatea vieții. Podologia poate face exact acest lucru.

Ce este podologia?

Acesta este un tratament pentru picioare necesar pentru a corecta eventualele modificări, cum ar fi problemele cu unghiile, calusurile și alte anomalii. De asemenea, ajută la prevenirea disconfortului cauzat de utilizarea încălțămintei necorespunzătoare.

Obiectivul principal al podologiei este evitarea durerii la nivelul picioarelor și evitarea agravării unor mici leziuni, ce poate duce la apariția unor probleme serioase. Această procedură permite, de asemenea, detectarea unor afecțiuni precum ciuperca piciorului sau papiloamele, printre altele.

Procedurile de podologie includ tăierea corespunzătoare a unghiilor și delaminarea hiperkeratozei – îndepărtarea țesuturilor dure, cum ar fi calusurile sau helomurile, și hidratarea piciorului.

Specialist care cunoaște caracteristicile podologiei

Caracteristicile podologiei: tipuri de intervenții

Cele mai frecvente intervenții efectuate în timpul unei ședințe de podologie sunt:

  • Tăierea și pilirea terapeutică a unghiilor. Unghiile au adesea anomalii în ceea ce privește structura, culoarea și altele. Podologia le poate corecta prin tăiere și pilire pentru a preveni durerea cauzată de inflamații sau infecții.
  • Tratamentul calusurilor și al helomurilor. Helomurile sunt leziuni rotunde, dure, care cresc în interior și sunt acoperite de calusuri. Apar din cauza acumulării de keratină și provoacă durere la mers. În plus, îngreunează purtarea pantofilor.
  • Delaminarea hiperkeratozei. Este vorba despre îngroșarea pielii cauzată de acumularea de celule moarte. Poate include helomuri sau calusuri și papiloame sau negi – excrescențe benigne.
  • Tratamentul unghiilor încarnate. Unghiile pătrund în piele, fie prin modificări ale structurii, fie din cauza formei inadecvate.
  • Masajul hidratant și relaxant pentru picioare.

Când și de ce ar trebui să mergi la podolog

Adulții sunt cei care au nevoie cel mai adesea de podolog, dar vârsta nu este un impediment. Este rar ca un copil să aibă nevoie de podolog. Profesioniștii ne sfătuiesc să mergem la podolog o dată pe an pentru a verifica starea picioarelor.

Podologia are scop curativ, dar și preventiv. Așadar, nu trebuie să suferi de afecțiuni ale picioarelor pentru a merge la podolog. De fapt, unele modificări pot trece neobservate și este mai bine să le tratezi la timp.

Orice modificare a piciorului, cum ar fi bătăturile, calusurile, unghiile deformate sau durerile, poate duce la probleme mai grave. De asemenea, unele boli sistemice, cum ar fi diabetul, necesită îngrijire specială a picioarelor.

Bărbat care primește un masaj în talpă
Podologia protejează două părți foarte importante ale corpului: picioarele.

Lucruri de reținut despre caracteristicile podologiei

Unii oameni confundă podologia cu pedichiura, dar acestea sunt două proceduri diferite. Primul este un tratament medical efectuat de un podiatru sau de un profesionist specializat. Pedichiura este doar o procedură cosmetică. Aceasta din urmă este doar o intervenție superficială.

Tratamentul medical abordează problemele cu consecințe estetice și permite și detectarea altor afecțiuni care ar putea provoca probleme majore sau care modifică mersul. Există anomalii, precum piciorul diabetic, fasciita plantară, tendinita și degetele încovoiate, pe care numai un medic le poate detecta.

Podologia este o procedură care durează aproximativ o jumătate de oră. Recuperarea este rapidă și eficacitatea aproape imediată – aproximativ două zile. Profesioniștii ne sugerează să mergem la podolog măcar o dată pe an.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Morcillo, F. F. (1976). La quiropodia como concepto podológico. Revista española de podología, (53), 19-20.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.