Dieta lazy keto: ce este și care sunt riscurile ei?
Dieta lazy keto este un tip foarte restrictiv de dietă ketogenică ce reduce la minim aportul de carbohidrați pentru a genera anumite beneficii. Totuși, această abordare alimentară nu este benefică pentru toată lumea. Pe termen mediu, este dificil de respectat, efectul de rebound crescând.
În același timp, trebuie menționat faptul că regimurile cu conținut scăzut de carbohidrați pot să nu fie potrivite pentru anumite persoane, în special pentru sportivi. În acest caz, carbohidrații reprezintă principalul substrat energetic pentru desfășurarea activităților de mare intensitate.
Pe ce se bazează dieta lazy keto?
Spre deosebire de alte protocoale de dietă ketogenică mai flexibile, lazy keto permite un aport zilnic maxim de 20 grame de carbohidrați. Prin urmare, asigură o stare de cetoză constantă în care ficatul produce glucoză din alte elemente, precum aminoacizii și acizii grași.
Caloriile nu sunt numărate. Singurul lucru care contează este acea limită de 20 grame de carbohidrați.
Acest lucru poate avea beneficii în tratamentul unor patologii, cum ar fi diabetul de tip 2. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Journal of Medical Internet Research.
De fapt, acest tip de dietă a devenit popular pentru a îmbunătăți gestionarea bolilor asociate cu sistemul nervos central, cum ar fi epilepsia rezistentă la medicamente. Există multe dovezi ce arată că această abordare reduce semnificativ intensitatea și frecvența convulsiilor. Poate fi o alternativă pentru acești pacienți.
În prezent, lazy keto este utilizată pentru a îmbunătăți compoziția corporală. Aceasta are avantajele și dezavantajele sale.
Dacă există o patologie metabolică, poate funcționa, alături de alte obiceiuri sănătoase. Dar, pentru persoanele care sunt doar supraponderale, există opțiuni mai puțin restrictive.
Riscurile dietei lazy keto
Riscurile dietei lazy keto sunt limitate. Este o abordare sigură pentru sănătate, deși poate genera anumite efecte secundare pe termen scurt.
Cele mai multe dintre ele sunt de tip gastrointestinal, cum ar fi constipația din cauza lipsei de fibre. Această substanță este necesară pentru a crește volumul scaunului și pentru a facilita tranzitul acestuia prin tractul digestiv.
În primele zile, poate apărea gripa keto sau keto flu, așa cum menționează un articol publicat în revista Frontiers in Nutrition. Se manifestă prin oboseală și dureri de cap. Deși este adevărat că cedează după câteva zile, unele persoane pot simți un disconfort excesiv. O abordare progresivă a dietei reduce intensitatea acestei probleme.
Riscul principal este asociat cu practicarea exercițiilor fizice. Efectuarea activității fizice în condiții de cetoză va determina o scădere a performanței. Când vorbim despre antrenamentul de forță, incidența leziunilor musculare poate fi și ea crescută. Prin urmare, sportul intens nu este recomandat.
Dacă ceea ce se urmărește este îmbunătățirea compoziției corporale, dieta lazy keto este benefică, dar însoțită de exerciții aerobice ușoare. Aportul ridicat de proteine este eficient pentru a reține țesutul slab, evitând catabolismul. Starea de cetoză va stimula mobilizarea și oxidarea grăsimilor.
Citiți și: Dieta Keto vs Atkins: diferențe și asemănări
O versiune extremă și greu de urmat
După cum ați văzut, lazy keto este o versiune extremă a dietei ketogenice. Nu este ușor de urmat, deoarece implică o restricție alimentară serioasă.
Poate deveni monotonă și repetitivă, lăsând deoparte efectele gastrointestinale pe care le provoacă. Din acest motiv, oamenii renunță rapid.
Rețineți că, dacă scopul este îmbunătățirea sănătății, optimizarea dietei nu este suficientă. Va trebui să adoptați o serie de obiceiuri sănătoase. De exemplu, este esențial să practicați exerciții fizice în mod regulat, punând accent în special pe antrenamentul de forță. Acest lucru ține sub control inflamația din mediul intern.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Saslow, L. R., Mason, A. E., Kim, S., Goldman, V., Ploutz-Snyder, R., Bayandorian, H., Daubenmier, J., Hecht, F. M., & Moskowitz, J. T. (2017). An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Journal of medical Internet research, 19(2), e36. https://doi.org/10.2196/jmir.5806
- Ułamek-Kozioł, M., Czuczwar, S. J., Januszewski, S., & Pluta, R. (2019). Ketogenic Diet and Epilepsy. Nutrients, 11(10), 2510. https://doi.org/10.3390/nu11102510
- Bostock, E., Kirkby, K. C., Taylor, B. V., & Hawrelak, J. A. (2020). Consumer Reports of “Keto Flu” Associated With the Ketogenic Diet. Frontiers in nutrition, 7, 20. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00020