Dieta pacientului cu gastrectomie: ce ar trebui să includă?
 

Dieta pacientului cu gastrectomie: ce ar trebui să includă?

Pacientul care a suferit o gastrectomie trebuie să aibă o dietă specială pentru o digestie optimă și pentru a evita carențele de nutrienți esențiali.
Dieta pacientului cu gastrectomie: ce ar trebui să includă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dieta pacientului cu gastrectomie implică o serie de modificări în alimentație pentru a preveni simptomele și modificările funcției digestive.

Gastrectomia este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează anumite părți ale stomacului, de obicei din cauza ulcerului sau cancerului gastric. În cel mai rău caz, implică îndepărtarea întregului stomac.

Trebuie avut în vedere faptul că toate intervențiile invazive în care funcționalitatea sau suprafața unui organ este redusă necesită adaptări în stilul de viață ulterior. Deși se poate reveni la o situație normală, anumite măsuri de precauție trebuie menținute în timp.

Schimbări frecvente la pacientul cu gastrectomie

Când se efectuează o gastrectomie, apar următoarele modificări:

În cazul în care întregul stomac este îndepărtat, ajustările dietetice trebuie să fie extinse. În caz contrar, poate apărea un deficit nutrițional grav. Nu trebuie să uităm că procesele de absorbție sau activare a nutrienților importanți au loc și în acest segment.

Din acest motiv, trebuie implementate strategii pentru a evita perturbarea digestiei carbohidraților și proteinelor. Ca regulă generală, alimentele mai ușor digerabile trebuie prioritizate. Se recomandă completarea cu suplimente enzimatice.

Medic care prezintă dieta pacientului cu gastrectomie

Dieta pacientului cu gastrectomie imediat după operație

Alimentația postoperatorie este adesea începută cu lichide pentru a controla cu precizie volumul și orele meselor. La început, se administrează doar apă, ceai de mușețel, supă fără grăsime și apă de orez.

Apoi, cantitatea începe să crească și, încetul cu încetul, alimentele mai greu digerabile sunt introduse din nou în dietă. Se va începe cu biscuiți cu conținut scăzut de grăsime, pâine albă și smoothie-uri de legume.

Ulterior, toleranța digestivă a pacientului crește. Când se întâmplă acest lucru, alimentele proteice pot fi incluse în dietă pentru a evita catabolismul și pentru a menține funcțiile fiziologice. Se recomandă carnea de pui, peștele și chiar orezul. Fructele moi pot și ele introduse în dietă în acest moment.

Începe un proces de tranziție către o dietă normală. Desigur, mâncarea trebuie servită întotdeauna caldă, dar nu fierbinte și trebuie acordată o mare atenție toleranței individuale. Dacă un produs provoacă disconfort, acesta trebuie eliminat definitiv din dietă.

Managementul dumpingului

Trebuie avut în vedere faptul că, la pacientul care a suferit o gastrectomie, mâncarea va ajunge mai repede în intestine, în cantități mai mari decât cele normale. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că 20 până la 40% dintre cei care au suferit această intervenție suferă de sindromul de dumping. Simptomele includ următoarele:

În general, aceste manifestări apar în timpul meselor sau la aproximativ 30 de minute după. Pentru a evita acest lucru, trebuie controlate porțiile.

În mod similar, alimentele iritante care pot stimula peristaltismul, cum ar fi cele picante, trebuie evitate. Nu se consumă nici condimente în cantități mari.

Dieta pacientului cu gastrectomie pe termen lung

Ca regulă generală, pacientul va consuma câteva porții de carbohidrați simpli pe zi. Excesul poate implica o incidență mai mare a patologiilor metabolice. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în revista Current Diabetes Reports.

În același timp, este esențial să crească aportul de proteine pentru a evita pierderea în greutate. Vorbim despre nutrienți care s-au dovedit a fi decisivi în reducerea catabolismului. Pacientul trebuie să consume cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate pe zi pentru a se asigura că funcțiile fiziologice sunt îndeplinite eficient.

Consumul de acizi grași omega 3 este important. Aceste lipide sunt antiinflamatoare, conform dovezilor. Prin urmare, pot reduce multe simptome digestive și pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

În ceea ce privește distribuția meselor, se recomandă porțiile mici la fiecare 2 sau 3 ore. Temperaturile extreme ale alimentelor trebuie întotdeauna evitate. Mâncarea trebuie consumată lent și mestecată foarte bine. Toleranța la lactoză trebuie evaluată individual.

Alimente permise în dieta pacientului cu gastrectomie

Dieta pacientului cu gastrectomie: concluzie

Îmbunătățirea alimentației pacientului cu gastrectomie este decisivă pentru ca acesta să poată trăi normal. Acest lucru va preveni modificările stării de sănătate și viitoarele simptome gastrointestinale. Este esențial să acorde atenție recomandărilor menționate și, în caz de îndoială, să consulte întotdeauna specialistul.

Pentru a încheia, trebuie menționat faptul că, în anumite situații, sunt necesare suplimentele alimentare pentru a corecta sau a evita deficiențele. Pacientul trebuie să consulte medicul nutriționist pentru a evalua eventualele carențe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.